Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Itt a valódi tudományos magyarázat: a cukor vagy az édesítőszer károsabb?

Központ július 29, 2015 Kávé mellé

Időről időre felröppennek az álhírek arról, hogy a mesterséges édesítőszerek daganatos betegségeket és más megbetegedéseket okoznak. Az Indianai Orvosi Egyetem gyerekgyógyász professzora megelégelte a sarlatánságot és a tudománytalan mítoszokat, ezért a kutatási eredmények mentén a New York Times hasábjain rendet tett a kérdésben.

édesitok

Aaron E. Carroll szerint először is különbséget kell tenni természetes és hozzáadott cukor között. Míg az előbbit például a gyümölcsökben találjuk, és fogyasszuk egészséggel, az utóbbi például a cukros üdítőkben keresendő, és különösen káros az egészségre. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a túlzásba vitt hozzáadott cukor fogyasztás nagyban hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásához, továbbá szív- és érrendszeri betegségeket okoz. A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kutatás kimutatta, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása önmagában elég a kóros elhízáshoz.

A cukor helyettesítésére leggyakrabban használt szacharin és aszpartám nevű mesterséges édesítőszerek a mai kutatások szerint ártalmatlanok az egészségre, bár a kutatók erről korábban nem voltak meggyőződve. Például az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa 1980-ban ugyan nem tiltotta be a legrégebbi mesterséges édesítőszerek egyikét, de kimondta, hogy minden szacharint tartalmazó terméken fel kell tüntetni, hogy a termék fogyasztásának komoly kockázatai lehetnek, akár rákot és halált is okozhat.

Ezt a döntést leginkább arra alapozták, hogy a patkányokkal végzett korábbi kutatások kimutatták a nagy dózisú szacharinbevitel és a húgyhólyagrák közti összefüggéseket. Azonban 2004-ben az Annals of Oncology című rákkutató szaklap felülvizsgált 50 korábbi patkányokkal végzett kutatást. Ebből kiderült, hogy a szacharinnal etetett patkányok leszármazottai sokkal nagyobb arányban szenvedtek húgyhólyagrákban, mint elődeik.

Azonban arra is fény derült, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő patkányokat olyan húgyhólyagfertőzéssel fertőzték meg, ami erősen fogékony a szacharin okozta húgyhólyagrákra. Az is kiderült, hogy azok a patkányok nagyobb eséllyel lettek húgyhólyagrákosok, akiknek nagy mennyiségű C-vitamint adtak.

Azok a kutatások, amelyek Nagy-Britanniában és Dániában, illetve az Egyesült Államokban, már emberek körében végeztek, kimutatták, hogy nincs összefüggés a szacharinfogyasztás és a húgyhólyagrák kialakulása között. Ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy a dohányzás jelentős mértékben hozzájárul a húgyhólyagrák kialakulásához.

A legújabb kutatások alapján a szacharint végül 2000-ben eltávolították a karcinogének, vagyis a rákos daganatot okozó anyagok listájáról. Azonban időről időre mégis felröppen a hír, hogy a szacharin mégis rákot, illetve más megbetegedéseket és károkat okozhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a 70-es évektől, széles körben alkalmazott mesterséges édesítőszer, az aszpartám kiüti a szacharint. Az első aszpartámkísérletek azt igazolták, hogy biztonságosabb, mint a szacharin. Azonban 1996-ban a Journal of Neuropathology and Experimental Neurology szaklapban megjelent tanulmány föltette a kérdést: vajon az aszpartám állhat az egyre növekvő agytumorok tendenciája mögött?

Sokan egyből figyelmen kívül hagyták a kérdőjelet a mondat végén, és kétségbe estek, ellenben a későbbi tanulmányok nem találtak összefüggést a rák és az aszpartám fogyasztása között. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága 2005-ben ismét megvizsgálta az aszpartámról rendelkezésre álló addigi adatokat, és a vizsgálat nyomán az édesítőszert továbbra is a veszélytelen anyagok közé sorolta.

Tehát ne féljünk a mesterséges édesítőszerektől, a szacharitól és az aszpartámtól, azonban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat messziről kerüljünk el!

Forrás: hvg.hu

Fotó: divany.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.