Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Hétfő
Havazás
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Jó hír érkezett az elhízottaknak

Központ február 23, 2016 Kávé mellé

Egy amerikai kutatásból kiderült: már azzal is rengeteget tesznek az egészségükért a túlsúlyosak, ha testsúlyuknak csupán 5 százalékát leadják. Már ekkora fogyás is jelentősen visszaveti a kövérséggel összefüggő betegségek kockázatát.

koverno

Már a testsúly ötszázalékos csökkentése is sokat használ az elhízottak egészségének, számos betegség kockázata jelentősen mérséklődik – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

“Nagy haszonra lehet szert tenni kis befektetéssel” – mondta Samuel Klein, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója, a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A jelenlegi amerikai ajánlások a testsúly öt-tíz százalékos csökkentését javasolják a túlsúlyosoknak – olvasható a tanulmányban. A kutatócsoport megállapította, hogy már viszonylag kis fogyással is jelentősen mérséklődik a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, az anyagcsere javul, még a szervek inzulinérzékenysége is jobb lesz, a vércukorértékek csökkennek.

Akinek sikerül testsúlya több mint tíz százalékát leadnia, az még többet használ az egészségének, tovább javul a zsíranyagcseréje és a gyulladást jelző mutatói is – írták a kutatók.

Negyvenből tizenkilencnek sikerült fogynia

Negyven túlsúlyos, egyébként egészséges felnőttet kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásban. Testtömegindexük átlaga 38 körül volt, 30-tól tekintik az embert elhízottnak.

A résztvevők egy részének nem változott a testsúlya, a többieké egy hat hónapos étrend segítségével öt, tíz vagy tizenöt százalékkal csökkent. Ezalatt figyelemmel kísérték a vérnyomásukat, pulzusukat és egészségük más fontos mutatóinak alakulását.

Végül 19 résztvevőnek sikerült testsúlya öt százalékát leadnia.

“A jövőben sokat segíthet, ha a pácienseknek elmagyarázzák a kis fogyás nagy előnyeit, amelyeket a tanulmány tárt fel. Az ötszázalékos cél rendkívül motiváló lehet” – mondta Dirk Müller-Wieland, a német diabétesztársaság munkatársa a dpa német hírügynökségnek.

A kis célok kitűzése sok érintettet megóv a kudarcélménytől is – írták a tanulmány szerzői.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 163

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.