Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

„Jövőtől minden másképp lesz”?

Központ december 30, 2011 Kávé mellé

yr„Jövőtől minden
másképp lesz”?

A megunt óévet búcsúztatva, a szilveszteri pezsgőspohárral a kezünkben úgy érezzük: valami véget ért, valami új kezdődik, amely jobb, rendezettebb életre adhat lehetőséget. Lesz-e vajon a fogadkozásból valódi elhatározás?  Sokan legyintünk: gyerekes dolog az efféle újévi elhatározás, az „ezentúl minden másképp lesz” típusú fogadalmak.

Azonban ez régi beidegződés, mondhatnám, ősi maradvány a gondolkozásunkban, hogy bizonyos számoknak, fordulópontoknak, jeles napoknak különös fontosságot tulajdonítunk az életünkben. Ilyen az újév is: magában hordozza a régi lezárásának, valami új kezdetének a lehetőségét. Szeretnénk megváltoztatni mindazt, amivel elégedetlenek vagyunk.  A fogadalmakat tevők nagy része a cigarettától és pár kilótól válna meg, de az is gyakori fogadalom, hogy többet tanulunk/dolgozunk, és többet foglalkozunk a szeretteinkkel. Lássuk, olvasóink tesznek-e újévi fogadalmat, vagy az előző évek negatív tapasztalatai miatt idén sem tűznek ki maguk elé célokat.

dorsyDani Orsolya, 23 éves, egyetemista

Az elmúlt évek végén mindig tettem fogadalmakat, például, hogy abbahagyom a dohányzást, többet fogok tanulni, nem fogok mindent utolsó percre hagyni, de sajnos sosem jön ez össze. Úgyhogy idén azt a fogadalmat teszem, hogy egyáltalán nem teszek fogadalmat. Emellett persze majd megpróbalok egész évben jobb lenni, jobb döntéseket hozni, de úgy gondolom, hogy amiért az előző év egy órájában valamit eldöntök, nem biztos, hogy a következő évben sikerül is majd betartani azokat, sőt, az eddigi tapasztalataim is ennek ellenkezőjét bizonyítják.

kisbenceKiss Bence, 29 éves, rádiós műsorvezető
Az újévi fogadalmakkal mindig is hadilábon álltam: nem hiszek bennük. Barátaim rendszerint olyasmiket ígérnek meg, hogy leszoknak a cigarettáról, ezek után többet dolgoznak, mindig tiszta autóval közlekednek, azután pedig mégis másképp alakul. Mókának persze jó, szóval, ha ilyesmire adom a fejem, akkor rendszerint valami böszmeséget ígérek meg, például, hogy nem eszem több antilop fasírtot, vagy nem fogadkozom többet szilveszterkor. Ezek tarthatóaknak tűnnek. Ha valakiben mégis van annyi kitartás, hogy a szilveszterkor letett cigarettás dobozhoz, bármi egyébhez ne nyúljon hozzá, az minden elismerésem megérdemli, támogatom, hiszen a kicsapongás jegyében zajló ünnepen finoman szólva is nehéz egy ilyen ígéretet megtartani. Ha egyszer mégis valami újévi fogadalmat tennék, amit komolyan is gondolok, akkor igyekeznék nem egy tiltást, hanem egy pozitív cselekedetet kijelölni: több omega zsírsavakban gazdag ételt fogyasztani, többet olvasni. Ez valószerűbbnek tűnik, mint megtiltani magamnak valamit, amit egész évben nem tudtam.

domokos_pDomokos Péter, 55 éves, nonprofit szervezet vezetője
Ha a mese és varázslat felől nézem a dolgot, igen, teszek újévi fogadalmat magamnak, akkor is, ha az ilyesmi nem nyer megfogalmazást az adott naptári küszöbön. Sem kalligrafált mondatban, sem suttogott, mormolt igéretben. E nem materializálódott fogadalom kiszolgáltatottja a mindenkori életérzésnek, hangulatnak, szükségszerűségnek, emiatt testet kap miután a képzelt lajstromon szereplő tétel kipipálható, vagy éppenséggel átirandó, átruházható az elkövetkező év terhére. Ha a fogadalom híján van a „kell” nyűgének, „muszáj”-ának, és – ráadásul – fenyőágillat lengi be, miért is ne lehetne létjoga?

bokorBokor Levente, 28 éves, reklámgrafikus
Régebben mindig igyekeztem olyan fogadalmakat tenni az év végén, ami általában hiányzott az azt megelőző évekből. Aztán egyre inkább kívánságaim voltak, mintsem fogadalmaim, mivel azt tapasztaltam, hogy az év 365 napjában nem igazán  sikerül a fogadalmakkal foglalkoznom, bizonyos egyéb foglalatosságaim miatt. Így idén nem fogadok meg semmi, hanem csak teszem a dolgom, s élem a nap minden pillanatát, úgy ahogyan annak lennie kell, de azért odafigyelve arra, hogy a következő újévkor ne azon kelljen gondolkodnom, hogy kimaradtam valamiből.


Share Button
Ennyien olvasták: 681

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.