Központ
2018. szeptember 22. szombat, Móric

Jövő újratervezve  

Központ augusztus 8, 2017 Kávé mellé

Felkészülni, vigyázz, kész…

A mesterséges intelligencia már régen beépült az emberek életébe anélkül, hogy tudósítottuk volna magunkban. A jövőkutatók szerint mégsem kell attól tartanunk, hogy a robotok átveszik felettünk a hatalmat. De mennyire biztos ez? Mi lesz velünk, ha már mindent a gépek végeznek el helyettünk?

Abban minden kutató egyetért, hogy a technikai-technológia fejlődése fordulóponthoz érkezett. Míg korábban egyenletes haladásról volt szó, napjainkban már exponenciális változások tapasztalhatóak: turbósebességre kapcsolt a műszaki világ, ami egyszerre jótékony és romboló. Fantasztikus lehetőség például, hogy a korábban szekrény nagyságú számítógép pár éve olyan kicsire zsugorodott, hogy gyakorlatilag befér a zsebünkbe, sőt, egy kattintás is elég ahhoz, hogy csatlakozzunk a világhálóra. Sajnos az automatizálás magával hozza egyre több munkahely megszűnését is. Az aktuális helyzetkép szerint a gyári munkások, a rakodók, a sofőrök máris aggódhatnák az állásuk miatt. A programozott gépek akkora forradalmi változást hozhatnak, mint hajdan az ipari forradalom vagy a villamosítás.

Felszolgál és takarít, de nem kér fizetséget

Napjaink legnagyobb robotnagyhatalmai: Japán, Kína, az USA, Dél-Korea és Németország. A következő 15-20 évben csak az Egyesület Államokban az emberi munka közel 50%-át a mesterséges intelligencia vagy a robotok vehetik át. Kaliforniában egy hotelben már működnek olyan robotok, amelyek maguk intézik a takarítást és a szobaszervizt, emberi beavatkozás nélkül, percek alatt. De nem kell messzire menünk, ugyanis Budapesten, a Honvéd kórházban is alkalmaznak nyolc robotot, amelyek a különböző emeletek között közlekedve ágynemű- és életszállítási feladatokat látnak el.

A gyári termelés gépesítésében Kína áll az élen. A tervek szerint Kanton városában 2020-ra a gép- és autógyártást, valamint az élelmiszer feldolgozás 80 százalékát robotok uralják majd. Ugyancsak nagy szerepet kapnának a veszélyes hulladékok kezelésében is. Az ázsiai országokban már létezik olyan étterem, ahol robotok szolgálják fel az ételeket. A robot még Kínában is – ahol alacsonyak a munkabérek – veszélyes konkurensnek számít. Egy gép ugyanis akár 24 órát is végigdolgozik napi szinten, fáradtság és munkabér nélkül.

Neil Jacobstein, a Singularity Egyetem Mesterséges Intelligencia és Robotika tanszékének vezetője egyáltalán nem aggódik, hogy hamarosan a szellemi munkát végzők egy részét is eléri a gépesítés, mert szerinte ez a társadalmi fejlődés része. A mesterséges intelligencia máris számos területen jelen van, többek között beépült a légi irányításba és a közlekedési lámpák vezérlésébe is. Nemsokára talán a titkárnői munkakör is megszűnhet, mert az okostelefonokra letölthető applikációk átveszik az asszisztensek szerepét.

„A jövő már nem az, mint ami régen volt” – ez a kijelentés Arthur C. Clarke sci-fi írótól származik, aki mérnök volt, és több évtizeden keresztül kutatókkal és fejlesztőkkel dolgozott együtt. Az egyre intelligensebbé váló számítógépek és robotok huszonöt éven belül minden olyan munkát átvesznek az emberektől, ami adatokra épül. E gépek elsősorban a felhalmozott tudás rendszerezésében és a lényeg kiemelésében nyújthatnak segítséget. Hiába szaporodik azonban a robotok száma, az teljesen kizárt, hogy öntudatra ébredjenek vagy beléd szeressenek. Ne ess pánikba, nincs szükség géprombolásra! Mivel a gépesítéssel párhuzamosan rendkívül felértékelődnek, majd azok az emberi tevékenységek, amelyeket nem lehet automatizálni. E képességek közé tartozik a kreativitás, az etika és a szociális érzékenység. Különös korszak köszönt ránk, hiszen a robotok elterjedése mellett az emberi társadalmak folyamatosan öregszenek. Egyre nagyobb szükség lesz idősek körül tevékenykedő szakemberekre, orvosokra, nővérekre, gondozókra, a napjainkban mostohán kezelt szociális ágazat értékessé válik. Az igazságszolgáltatás és a filozófia mindenképpen emberi hivatás marad. A tudomány és a kutatás előtt új perspektívák nyílnak meg. Az irodalom és a különböző művészeti ágak is felvirágoznak, mert több idő jut majd alkotásra és a művek élvezetére. Igaz, a papíralapú könyvektől lassan-lassan elköszönünk, de egy időre beköszönt az e-book galaxis, ami megőrzi az olvasás varázsát.

A technikai fejlődés és a robotok elterjedése az emberi evolúcióra is hatással lesz. Az egyik oldalon az embernek lehetősége nyílik mesterséges beavatkozással feljavítani magát és kitolni az emberi létezés határait. A másik oldalon ugyanakkor egyfajta eltunyulás várható. Ahogy a táplálkozás megváltozásával elcsökevényesedett az emberek bölcsességfoga – sokaknak már ki sem nő – hosszú távon úgy tompulnak majd el egyes érzékszerveink, képességeink. Ha a szövegszerkesztő miatt eltűnik például a kézírás, az ujjaink mozgása is ügyetlenebb lesz.

A rohamos technikai fejlődés miatt a jelenlegi helyzetben csak rövidtávra tudjuk felkészíteni a felnövekvő generációt. Az iskoláskorú gyerekeknek a jövőben nagyobb önállóságra, motiváltságra, önérvényesítésre, nyitottságra és érzelmi biztonságra lesz szükség.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 335

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.