Központ
2018. március 22. csütörtök, Beáta, Izolda, Lea

Ki ölte meg Oszama bin Ladent?

Központ március 27, 2013 Kávé mellé

Ki ölte meg Oszama bin Ladent?

Noha az amerikai haditengerészet elitalakulatai, a SEAL-kommandók tagjai felesküdtek a titoktartásra, az Oszama bin Ladent likvidáló 6-os egység tagjai továbbra is a médiában vitáznak arról, hogy voltaképpen ki is végzett az al-Kaida terrorszervezet vezérével.

 

Az első változatot egy Matt Bissonette nevű kommandós tárta világ elé, a Mark Owen álnéven megírt, No Easy Day (Nincs könnyű nap) című könyvében. Bissonette az állította, hogy tagja volt annak a három fős osztagnak, amely 2011. május 2-án a pakisztáni Abbotabádban behatolt bin Laden szobájába, s amelynek a vezetője homlokon lőtte a világ legkeresettebb terroristáját.

Februárban egy, az Esquire férfimagazinnak név nélkül nyilatkozó kommandós, akinek a szerző a “Lövész” nevet adta, azt állította: ő volt az, aki leterítette a terrorista vezért, s hogy állás és betegbiztosítás nélkül maradt.

A CNN biztonsági elemzője, Peter Bergen kedden a 6-os egység egyik tagjára hivatkozva az állította, hogy az ügyben Bissonettnek lehet igaza, hogy a “Lövész” valószínűleg nem mond igazat, s hogy a háromfős ékosztag vezetője még nem szólalt meg az ügyben, és valószínűleg nem is fog beszélni.

Bergen felidézte a “Lövész” elbeszélését, amely szerint bin Ladentől egy karnyújtásnyira volt emblematikus rövid AK géppisztolya, amikor háromszor homlokon lőtte. A biztonsági elemző által megszólaltatott forrás elismerte, hogy bár a terrorista szobájában két fegyvert is találtak, azokat a “Lövész” nem láthatta a terrorista halála előtt, mert csak a szoba átkutatása után kerültek elő. Mindkettő egy magas polcon feküdt, a bejárati ajtókeret fölött.

A kommandósok emellett parancsba kapták, hogy csak akkor lőjenek bin Laden arcába, ha arra rákényszerülnek, különben megnehezítik a Központi Hírszerző Iroda (CIA) embereinek munkáját az azonosításában. A CNN forrása azt is állította, hogy a “Lövészt” kirúgták a 6-os SEAL-egység magját képező Vörös Rajból, mert Virginia Beach bárjaiban eldicsekedett a terroristavezér likvidálásának részleteivel.

A CNN-nek nyilatkozó kommandósok szerint aligha elképzelhető, hogy egy osztagvezető kifecsegné egy művelet titkait.

Forrás: hirado.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 204

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.