Központ
2017. augusztus 22. kedd, Menyhért, Mirjam
Eső valószínű
Kedd
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Kiderült, honnan származik Hamupipőke története

Központ július 4, 2016 Kávé mellé

A világszerte ismert Hamupipőke történetét egy Marbugban élő asszony mesélte el a mesegyűjtő Grimm-testvéreknek – derítette ki most egy kutató.

Több mint 200 év után sikerült megoldani a Hamupipőke-rejtélyt: kinyomozták, ki volt az, aki elsőként elmesélte történetét a Grimm-testvéreknek.

Pénteken Holger Ehrhardt Grimm-kutató, a Kasseli Egyetem munkatársa jelentette be, hogy Elisabeth Schellenberg, egy Marburgban élő asszony volt a szóbeli forrás, ő találta ki Hamupipőke történetét, amit aztán a mesegyűjtő Grimm-testvérek jegyeztek le.

A szakértő Wilhelm Grimmnek a testvéréhez, Jakobhoz írt leveleiben bukkant utalásokra, ezeket vetette össze a marburgi templomok születési és halálozási jegyzékeivel és a szegénykórházak adataival.

Schellenberg elszegényedve és gyermektelenül halt meg 1814-ben. Élete utolsó éveit a gyógyíthatatlan betegeket ellátó St. Jost menhelyen töltötte – mondta el a kutató, aki eredményeit összefoglalva könyvet adott ki Die Marburger Märchenfrau címmel.

Wilhelm Grimm 1810-ben kérte az akkoriban 64 éves asszonyt, hogy meséljen neki, de a nő visszautasította. Ezt követően a mesegyűjtő trükkhöz folyamodott: feleségét és gyermekeit küldte Elisabeth Schellenberghez, aki ekkor nemcsak a Hamupipőkét, hanem a kevésbé ismert Az aranymadár című történetet is elmesélte. Az asszonyról nem maradt fenn kép, egykori lakóháza azonban a mai napig áll. Más Grimm-történetek eredeti elmesélőinek kiléte már régről ismert.

A mesegyűjtő és nyelvkutató Jacob (1785-1863) és Wilhelm (1786-1859) Grimm 1798 és 1841 között – megszakításokkal – Kasselben élt és dolgozott. Már életükben sok nyelvre átültették történeteiket, magyarul 1861-ben látott napvilágot az első Grimm-mesetár.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 189

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.