Központ
2017. december 14. csütörtök, Szilárda
Eső
Csütörtök
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús

Kiderült, miért pusztultak el az utolsó mamutok

Központ augusztus 3, 2016 Kávé mellé

Egy kis szigeten mintegy 5000 évvel tovább éltek a mamutok, mint a Föld többi részén, de ők valószínűleg szomjan haltak a klímaváltozás miatt.

Szomjan haltak a mamutok utolsó példányai – derítették ki most kutatók a BBC beszámolója szerint.

A jégkorszaki óriás szőrös elefántokra emlékeztető állatok 10 500 éve pusztultak ki a vadászat és a környezeti változások miatt, de egy Alaszkához tartozó kis északi szigeten, a Szent Pál-szigeten még tovább életben tudott maradni egy csoportjuk, amely csak 5600 éve halt ki.

A tudósok úgy vélik, ez a mamutpopuláció végül azért tűnt el, mert a Föld éghajlatának felmelegedése miatt sekélyebbé váltak a tavak, a mamutok pedig már nem tudtak inni belőlük, ezért egyszerűen szomjan haltak.

A most megjelent tanulmány szerint a Föld felmelegedése miatt megemelkedett a tengerek szintje, a sziget mérete lecsökkent és a helyi édesvizek egy részébe is sós víz jutott. A mamutok ivóvízkészlete lecsökkent, ezért a maradék források körül kezdtek tolongani, ahol letaposták a növényeket és a környéket, ezzel pedig a források elapadásához járultak hozzá. Mint a tudósok írták, ez a jelenség a mai elefántoknál is megfigyelhető.

A tanulmány rámutatott arra, hogy a kis populációk nagyon érzékenyen reagálhatnak a klímaváltozásra, mert a mamutok így végül hamar szomjan haltak, ha egyszer nem esett elég eső, vagy nem olvadt el elég hó, hogy feltöltse a tavakat. A mai elefántok adataiból kiindulva ráadásul a mamutok sokat ihattak, napi 70 és 200 liter víz közötti mennyiséget, így ha egy forrás akár csak egy hónapra is elapadt, az már végzetes lehetett.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 264

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.