Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Kiderült: titkos fegyvert is bevetnek a macskák az egerek ellen

Központ július 7, 2015 Kávé mellé

A macskák vizelete speciális vegyületet tartalmaz, amely irányítja az egereket. Ha az egerek megszokják a szagot, kevésbé hajlamosak kikerülni a macskákat. A vegyület, amely a felinine nevet kapta, vetélést okoz az egereknél.

macskaeger

A vizeletükben lévő vegyi anyagokkal “irányítják az egereket” a macskák – derült ki egy új kutatásból, amelynek eredményeit a Kísérleti Biológiai Társaság éves találkozóján ismertették Prágában.

A moszkvai Szjevercov Ökológiai és Evolúciós Intézet munkatársaként dolgozó Vera Voznyeszenszkaja szerint az egerekben fiziológiai válaszreakciót vált ki a macskaspecifikus vegyület.

Az egerek agyában lévő vegyületérzékelő-idegsejtek a szag hatására olyan reakciót indítanak be, amelytől egyebek közt megnövekszik az egerek stresszhormon-szintje – adta hírül a BBC News.

“Ez már évezredek óta létezik a macskák és az egerek világában” – mondta Voznyeszenszkaja. A vizsgálat során a kutatók egyhónapos egerekkel szagoltatták a vegyületet két héten keresztül. A későbbi tesztek azt mutatták, hogy ezek az állatok felnőttként kisebb valószínűséggel kerülték el ősellenségük illatát.

“A vegyülettel szembeni fizikai érzékenységük jóval magasabb volt. Több receptoruk érzékelte a vegyületet, és több stresszhormont termeltek” – magyarázta Voznyeszenszkaja. Mindezek ellenére azonban a macskavizelet összetéveszthetetlen szagának környezetében nevelkedett példányok a későbbiekben kevésbé hajlamosak a félelem jeleit mutatni, vagy elmenekülni, amikor kiszagolják a jellegzetes szagot.

Az intézet kutatói korábban azt is megállapították, hogy a vegyület, amely a felinine nevet kapta, vetélést okoz az egereknél.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 372

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.