Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Kiegészítő programok az Alter-Native filmfesztiválon

Központ november 1, 2012 Kávé mellé

Kiegészítő programok az Alter-Native filmfesztiválon

Az Alter-Native Rövidfilm Fesztivál 20. „születésnapja” alkalmából az elmúlt évek díjnyertes filmjeiből is készül válogatás. A Best of Alter-Native nevet viselő összeállítás a 2000 és 2011 között legjobbnak ítélt alkotásokat tartalmazza.

 

Az ünnep és a nosztalgia jegyében kerül vetítésre a 2012. november 7–11. között sorra kerülő Alter-Native-on a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró, Almási Tamás Sors és képzelet című dokumentumfilmje, amelyet 1993-ban, az első marosvásárhelyi filmfesztiválon forgatott.

A fesztivál keretében megemlékeznek a szervezők arról, hogy 100 éve, 1912. június 30-án született Szőts István, az Emberek a havason című film Kossuth-díjas rendezője. Ezzel a munkájával az erdélyi származású Szőts elnyerte az 1942. évi Velencei Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó Volpi-kupáját. 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választották az Emberek a havasont. A fesztivál közönsége november 10-én, szombaton 15 órától nézheti meg a filmet a Kultúrpalota kistermében. Ezt a rendező két kisfilmje, a Kádár Kata és a Kövek, várak, emberek követi majd.

Tavaly népszerűek voltak, így idén sem hiányoznak a programból a dokumentumfilmek: a műfaj kedvelői megtekinthetnek néhányat a One World Románia fesztiválon vetített alkotások közül.

Természetesen koncertekből sem lesz hiány. A fesztivál nyitónapján, szerdán 21 órától Hobo Látja Isten, hogy állok a napon című Pilinszky János-estjén vehetnek részt az érdeklődők, pénteken 20.45-től pedig a világhírű harmonikaművész, Emy Drăgoi Emy Dragoi plays Charlie Chaplin című, vetítéssel egybekötött előadását nézheti-hallgathatja meg a közönség – tájékoztatnak a fesztivál szervezői sajtóközleményükben.

Share Button
Ennyien olvasták: 503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.