Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Derült
Ma
Derült
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Kihalás fenyeget több mint 500 kaktuszfajt

Központ október 6, 2015 Kávé mellé

A Természetvédelmi Világszövetség hétfői bejelentése szerint kihalás fenyegeti a kaktuszfajok mintegy 30 százalékát, több mint 500 fajt.

fugekaktusz

A veszély a növények és magvaik illegális kereskedelme, a földek mezőgazdasági és ipari használata, az élőhelyeiken folyó települések terjeszkedése számlájára írható – áll a jelentésben. „Az állat- és növényfajok törvénytelen adásvétele a véltnél lényegesen nagyobb mértékű” – közölte Inger Andersen, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) igazgatója a svájci Glandban.

A Nature Plants szaklapban frissen közzétett brit tanulmány szerint a világon létező 1480 kaktuszfaj több mint felét díszítésre, gyógyászati célokra vagy élelmezésre használják. A leginkább Mexikóban honos közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica) élelemre szolgáló részeinek tápértéke egy szelet marhahúséval vetekszik – olvasható a tanulmányban.

A kaktusz a száraz vidékek ökoszisztémájának kulcseleme: vize és tápanyagai alapvető szerepet játszanak a táj vadjai és madarai, köztük a kolibri fennmaradásában, de számos rovarfaj túlélése is rajtuk múlik.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 248

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.