Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Kihívás vagy mázsás súly?

Központ május 9, 2017 Kávé mellé

Ami nem öl meg, az megerősít 

A teljesen nyugodt, kihívásoktól mentes élettel az a baj, hogy idővel mérhetetlenül unalmassá válik, ez pedig hamar elkedvtelenít bárkit. A feszültség, a nyomás megfelelő módon való kezelése a munka területén, a családban és a magánéletben is hatalmas előny. Mivel a stresszt megúszni nem lehet – és nem is biztos, hogy kell – a legjobb, ha megtanulunk bánni vele.

Adott két ember, akinek stresszes napja volt. Az egyik rosszul élte meg, hogy a negatív történések kizökkentették a nyugalmából, és kellemetlen eseményként próbálta feledni, elnyomni a stresszt. De felment a vérnyomása, összeszorult a gyomra, és nehézkesen aludt el. A másik azt mondja, bár voltak kínos epizódok a nap folyamán, előfordult feszültség, vita is, de az izgalmak mellett örülhetett apró sikereknek, és volt nevetés is, ami széppé tette a napot. Úgy véli, a konfliktusok azért vannak, hogy megoldást találjunk rájuk, és a tapasztalatok érettebb, bölcsebb emberré formálják.

Vissza a gyökerekhez

Kelly McGonigal, a Stanford Egyetem egészségpszichológus kutatója meglepő tudományos eredményekre bukkant az elmúlt években: nem maga a stressz vezet káros következményekhez, hanem ha rossznak tartjuk azt. Egy kutatás szerint azok, akik úgy érzik, stresszes az életük, és úgy vélik, hogy ez káros, nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint azok, akik kevesebb stresszről számolnak be, és azokkal összevetve is, akik sok stresszről számolnak be ugyan, de ezt nem élik meg negatívan. Kutatásainak eredményét A stressz napos oldala című könyvében foglalta össze, és arra jutott, hogy nem a stressz öl, hanem az azzal kapcsolatos hiedelmek.

A stressz olyan energiát ad, ami a saját javunkat szolgálhatja, szorongás helyett érdemes arra fordítani, hogy összeszedettebben, jobban teljesítsünk, és sikeresebbek legyünk. A stressz a cselekvés motorja lehet, amikor veszélybe kerülnek a céljaink, értékeink, amikor össze kell szedni a bátorságunkat, vagy társakat próbálunk megnyerni a terveinkhez. Valójában a nehéz időkben nyílnak meg a fejlődés lehetőségei, módot adnak a hibák kijavítására. Vagyis: ami nem öl meg, az megerősít.

Ahhoz, hogy a kiélezett szituációkban jól teljesítsünk, hogy a versenyhelyzetben a legjobb formánkat hozzuk, nem maradhatunk teljesen közömbösek. A vágyott siker, a megálmodott boldogság a legtöbb esetben a komfortzónán kívül esik. Ahhoz, hogy elérhető közelségbe kerüljön, hogy a terv megvalósuljon, muszáj olyan terepre merészkedni, ahol kevésbé vagyunk magabiztosak, ami mindenki számára kihívást jelent. A jó hír, hogy nem kell rögtön fejest ugrani az ismeretlenbe, lehet lépésről lépésre haladni, és fokozatosan felkészülni a félelmet keltő, ugyanakkor sikerrel kecsegtető helyzetre. Például ha beszédet, előadást kell tartani, érdemes otthon először egymagunkban gyakorolni hangosan, aztán megkérni a családtagokat, hogy alkossák ők a közönséget. Bármilyen kellemetlennek is tűnik a szülőknek vagy a barátoknak mesélni legújabb ötletünkről egy számítógép vagy egy tábla előtt állva, éles helyzetben pont ez a tapasztalat ad némi rutint.

A stresszkezelés tanulható

Ne feledjük, a stressz az élet sója. Szükségünk van pozitív stresszre, különösen a nagy teljesítmények eléréséhez. Ezt érzi a színész a színpadra lépéskor, a diák a vizsga előtt, a fiatal az első randevún.

Mindenkinek vannak saját stresszkezelő módszerei. Ezek az automatikus viselkedések tapasztalati úton, tanulással épülnek be a viselkedésünkbe, ezért módosíthatóak és hatékonyságuk növelhető. A stresszkezelést alapfokon az iskolában tanuljuk, de érdemes gazdagítani az eszköztárat. A bevált tanácsok – lazítson, mozogjon -, és megküzdési technikák – mérlegeljen, a probléma csak ma bosszantja, vagy nagyobb gondot okozhat, ha halogatja a megoldást – mellett fontos stresszcsökkentő módszer, ha megtanulunk segítséget kérni másoktól, hiszen az agyban zakatoló gondolatoknak jót tesz, ha kimondják őket.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 627

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.