Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Kik voltak 2012 legfontosabb tudósai?

Központ december 21, 2012 Kávé mellé

Kik voltak 2012 legfontosabb tudósai?

Rolf-Dieter Heuer német fizikust, a CERN főigazgatóját, Adam Steltznert, a NASA Curiosity nevű marsjárója landolásának irányítóját, Cynthia Rosenzweig amerikai klímakutatót és a l’aquilai földrengés veszélyeit alábecsülő olasz illetékest, Bernardo De Bernardinist is az év 10 legfontosabb tudósa közé sorolta a Nature tudományos szaklap csütörtökön megjelent számában. 

 

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két független kutatócsoportjának résztvevői július 4-én jelentették be, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezésére utaló erős bizonyítékokat találtak. Miközben mindkét kísérletben sok billió proton-proton ütköztetés adatait elemezve figyelték meg az új szubatomi részecskét, Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója biztosította azt, hogy a világ megismerje a tudományos felfedezést – írták a Nature szerkesztői. 


Miközben Heuer maga egyetlen egyszer használta a felfedezés szót, a két kutatócsoport egyike sem mondta ki azt egyértelműen. A főigazgató hagyta, hogy a szakemberek a tényekhez ragaszkodva ismertessék eredményeiket, például azt, hogy az adatok bizonyossági szintje 4,9-5 szigma. (Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a 3,5 millióhoz a valószínűsége annak, hogy nem a Higgs-bozont fedezték fel) – idézte fel a brit folyóirat a júliusi sajtóértekezlet részleteit. 

A tudományos élet másik nagy szenzációja a Curiosity marjáró landolása volt a vörös bolygón augusztus 6-án. A zökkenőmentes leszállást megvalósító 50 fős tudományos csoportot a NASA pasadenai laboratóriumában Adam Steltzner vezette. A landolás technikája egyedülálló volt: a marsjárót a fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállította a kijelölt hely közelébe, ezt követően egy fékezőrakétákkal ellátott platform, az “égi daru” eresztette le a talajra. A művelet alatt a rover kábeleken lógott, amelyek kioldódtak, amikor a Curiosity a felszínre ért. 

A Nature toplistájára került Cynthia Rosenzweig New York-i klímakutató, aki a Sandy hurrikán októberi pusztítása előtt már évekkel korábban előrevetítette egy ilyen szupervihar bekövetkezését. Kollégáival az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard Intézetében a klímaváltozási adatok alapján már 2000-re várták egy ilyen óriásvihar eljövetelét. 

A folyóirat 2012 legfontosabb tudósai között nevezte meg az olasz polgári védelem igazgatóhelyettesét, Bernardo De Bernardinist, akit hat olasz tudóssal együtt az ősszel hat év börtönre ítélt a l’aquilai bíróság, amiért alábecsülték a 2009. évi földrengés veszélyeit. A 2009. április 6-i földmozgásnak a közép-olaszországi városban és a környékén 309 halálos áldozata volt, és tízezrek maradtak fedél nélkül. A bizottság hat nappal a földrengés előtt ülésezett, és semmilyen külön elővigyázatossági intézkedésről nem döntött. 

Tudósok világszerte nevetségesnek nevezték az ítéletet, arra hivatkozva, hogy a tudomány nem képes a földrengések pontos előrejelzésére. Ennek ellenére De Bernardinis részt vett valamennyi tárgyaláson, és elismerte, hogy annak idején meg kellett volna várnia a tudósok tömör közleményét, mielőtt tájékoztatta volna a közvéleményt. Most abban bízik, hogy a per elvezet egy jobb kockázatfelmérő rendszer kiépítéséhez hazájában, amely egyértelműen meghatározza a tudósok, a kormányilletékesek és a média feladatát – írta a Nature. 

A top 10 tudós között van továbbá Timothy Gowers brit matematikus, a Cambridge-i Egyetem Fields-érmes professzora, aki a tudományos eredmények szabad hozzáférhetőségéről folyó vita élére állt, amely elvezetett a holland Elsevier kiadó bojkottjához. A tudományos folyóiratok magas költségei miatti kutatói bojkotthoz több mint tízezren csatlakoztak. A bojkott hatására az Elsevier engedményeket jelentett be. 

2012 legfontosabb tudósai közé került Elizabeth Iorns, a Miami Egyetem genetikusa, Joe Handelsman, a Yale Egyetem mikrobiológusa, Ron Fouchier, a Rotterdami Erasmus Orvostudományi Központ virológusa, Cedric Blanpain belga őssejtkutató és a kínai génkutató intézet, a BGI vezetője, Jün Vang – olvasható a LiveScincetudományos hírportálon.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 144

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.