Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Kötelező lett az elektronikus recept – Az állami kórházak most is felkészületlenek

Központ január 4, 2013 Kávé mellé

ereceptKötelező lett az elektronikus recept – Az állami kórházak most is felkészületlenek

Kötelezővé vált január elsejétől az elektronikus recept használata, de erre csak a magánvállalkozásként működő családorvosi rendelők készültek fel, az állami kórházak és járóbeteg-rendelők többsége nem szerezte be a szükséges felszerelést – írták pénteken a román lapok.

 

A romániai orvosok 87 százaléka írt fel tavaly legalább egy receptet elektronikus formátumban, és a gyógyszertárak 90 százaléka adott már ki gyógyszert e-receptre – közölte a Capital című lap, Marius Filipet, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) főorvosát idézve. A lap emlékeztetett arra, hogy a támogatott gyógyszerek felírására és kiadására kialakított új számítógépes rendszert 2012 második félévében vezették be Romániában, és 2013 január elsején vált használata kötelezővé.

Az Evenimentul Zilei című újság szerint azonban csak a családorvosok szerezték be a rendszer működtetéséhez szükséges vonalkódolvasót, és telepítették fel számítógépeikre a CNAS honlapjáról ingyenesen letölthető e-recept szoftvert; a kórházak és járóbeteg-rendelők többsége nem készült fel az átállásra. 

A patikák már csak a december 31. előtt keltezett, papír alapú vényekre adhatnak kedvezményt, tehát azoknak a betegeknek, akiknek az új évben is golyóstollal állítanak ki receptet, a gyógyszerek teljes árát ki kell fizetniük – figyelmeztet a lap. Hozzáteszi: a kórházak eddig sok esetben azzal engedték haza betegeiket, hogy a családorvosuktól kérjenek ingyenes receptet a felírt gyógyszerekre, de az e-recept rendszere ezt nem teszi lehetővé.

Az elektronikus receptet az orvos írja fel, akárcsak a hagyományosat, a beteg kap róla egy másolatot, amivel elmegy a gyógyszertárba, ahol a számítógépes rendszeren keresztül elérhető e-recept alapján megkapja a számára felírt gyógyszert. A szakemberek szerint e korszerű megoldással elkerülhető, hogy egy betegnek a más panaszok miatt rendszeresen szedett gyógyszereivel összeférhetetlen kezelést írjanak fel.

Romániában előfordul, hogy a kedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára is kiváltanak készítményt. A CNAS szerint az e-recept bevezetése kiszűri az ilyen visszaéléseket is.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.