Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Ma van az év legdepressziósabb napja

Központ január 19, 2015 Kávé mellé

depisnapBlue Monday, avagy a kék hétfő. Amerikában és Nagy-Britanniában csak így emlegetik az év legdepressziósabb napját. A nyomottság ekkor telepszik a legjobban az emberre, ekkorra múlik el az újévi lendület és rájövünk, hogy az eltökélt változtatásokra nem vagyunk képesek.

Az év legstresszesebb napja minden évben január harmadik hétfője. Ekkor telepszik ránk a legtöbb gond és ilyenkor érezzük azt, hogy túl gyengék vagyunk mindenhez.

Életében legalább egyszer, de inkább többször, már mindenki érezte azt, hogy depressziós. A depresszió pszichiátriai megbetegedés és bár a klinikai pszichiátria több altípust is megkülönböztet, a hétköznapi nyelvben a szemmel látható lehangoltságot már ekként azonosítjuk. Ilyenkor mi is érezzük, hogy nincs valami rendben és a környezetünk számára is feltűnő, hogy borúsan látjuk a világot. A téli időszakban ez az érzés felerősödik, hiszen rövidebbek a nappalok, többnyire sötétben indulunk vagy sötétben érkezünk. A december vásárlással telik, így a pénztárcánk vastagsága is jelentősen csökken. Januárban és februárban pedig csak egy dolgot várunk: a tavasz érkezését.

Miért pont a harmadik hétfő?

Nem meglepő, hogy ebben is a tudósok keze van. A brit pszichológus, Cliff Arnall, bonyolult matematikai képlettel határozta meg pont ezt a napot. Közrejátszik, hogy az ünnepek után visszatérünk a szürke, monoton hétköznapokhoz. Sok embernek a karácsonyi törlesztők is a fejük fölött lebegnek és bizony az újévi fogadalmakat sem úgy sikerül teljesíteni, ahogyan elterveztük. A január egyébként is nehéz hónap, hiszen sokan az új lehetőségeket remélik tőle, de amint megérkezik, rájövünk, hogy a csoda nem egy nap alatt történik. Az időjárás sem a legbarátságosabb ilyenkor és a kedvetlenség észrevétlenül omlik ránk. Az pedig, hogy a hétfőnek van-e létjogosultsága, nos, ez nem is kérdés. A hét első napja egyébként sem közkedvelt és a rossz hangulatban nem nehéz még jobban utálni.

Forrás: life.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 468

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.