Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Meglepő felfedezés: az ember álmában is képes tanulni

Központ október 8, 2012 Kávé mellé

alvasMeglepő felfedezés: az ember álmában is képes tanulni

Egy kísérlet meglepő eredményeként Anat Arzi, az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója, kimutatta, hogy alvás alatt az ember ugyan úgy begyűjti az őt érő információkat, és asszociál, majd rögzít eközben.

 

A váratlan eredményt reflexeket és asszociációt vizsgáló kísérlet közben kapták, aminek lényege az volt, hogy álom közben is csatolunk-e reflexet kiváltó attribútumot a minket érő hatásoknak. Bizonyos dalokat, hangokat játszottak le, amikhez különböző szagokat társítottak. Azt vizsgálták, hogy ébredés után marad-e nyoma az akkordok és szagok közti kapcsolatnak az ember agyában, és meglepő módon bebizonyosodott, hogy igen is van, sőt tanulunk is.

“A kutatók bebizonyították, hogy az ember nem csak az éberség állapotában kapott információkat értelmezi, de azokat is, amik például álom közben érik őket, és talán értelmük sincs” – nyilatkozta Kimberly Fenn, a Michigan Állami Egyetem pszichológusa.

A kísérletekben résztvevő önkéntesek viszont csupán egyetlen kérdésre tanulták meg a választ, és még nem tiszta, hogy ez a memorizáló képesség milyen határokkal bír.

“Ez nem azt jelenti, hogy ezután könyveket a párnánk alá dugva tudunk tanulni a félévi vizsgákra. Az alvás közbeni tanulás határait még nem sikerült feltérképezni, de az eddigi kísérletek bebizonyították, hogy a határai mégsem ott vannak, ahol eddig feltételeztük” – zárta beszédét dr. Arzi.

Forrás: filantropikum

Share Button
Ennyien olvasták: 301

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.