Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Megtalálták a női boldogság forrását?

Központ szeptember 17, 2012 Kávé mellé

noboldogsagMegtalálták a női boldogság forrását?

Amerikai kutatók kimutatták, hogy boldogabbak azok a nők, akiknek 25 000 génjük között jelen van a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változata. Az ilyen génnel bíró férfiak azonban nem érzik magukat boldogabbnak, ennek okát azonban a férfi hormonokban kell keresni. 

 

Henian Chen és munkacsoportja genetikai kutatás közben rábukkant a monoamino-oxidáz géncsoport egyik változatára. Kiderült, hogy azok nők, akiknek génkészletükben ez megtalálható, önbevalláson alapuló vizsgálat során boldogabbnak tartották magukat, mint az átlag. Aki két példánnyal is rendelkezik ebből a génből, az még boldogabbnak érzi az életét. 

A pszichológusok sok tanulmányban leírták, hogy a nők gyakrabban szenvednek hangulati és egyéb pszichés zavarokban, mint a férfiak, ám az is ismert, hogy az életben legtöbbször boldogabbak, mint a pasik. “Ennek oka egyelőre nem ismert” – írja tanulmányában a kutatók vezetője, “de ez a fölfedezés segíthet a nők és a férfiak közötti hangulati különbségek magyarázatára”. 

A monoamino-oxidáz, tudományos rövidítéssel MAOA gének már régóta ismertek. Ezek szabályozzák különböző agyi idegátvivő anyagok lebontását, amelyek gyógyszerként is használatosak. A depresszió kezelésére alkalmazott készítmények egyes tagjai is ilyen támadáspontok útján fejtik ki hatásukat. 

A tanulmány 193 önként jelentkező nő és 152 férfi lélektani vizsgálatával történt. A boldogság hajlamának, mértékének mérésére részletes pszichológiai kérdőíveket használtak. Nyilvánvaló, hogy a résztvevők boldogságát életkörülményeik alapvetően befolyásolták, ezért az értékelésnél figyelembe vették ezeket is: az életkort, az életszínvonalat, az iskolázottságot. 

Korábban a MAOA gének jelenlétének szintjét különböző kedvezőtlen lélektani hatásokkal, az alkoholizmussal, agresszivitással, társadalomellenes viselkedéssel hozták kapcsolatba. A mostani vizsgálat eredményei jelentősen megváltoztatják a régebbi nézeteket és további tanulmányokat indíthatnak el. 

Az eredmények azt igazolták, hogy ezen gének jelenleg tanulmányozott változatai a nőknél kifejezetten fokozták a boldogság érzését, viszont a férfiaknál ezt nem észlelték. A kutatók szerint ez a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjének, a felnőtté válás során természetes növekedésének következménye lehet. 

A tanulmányt a Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry szakfolyóirat közölte.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 357

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.