Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Jégsörét
Ma
Jégsörét
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Megtalálták az elefántormány eddig ismeretlen rendeltetését

Központ november 24, 2015 Kávé mellé

A táplálék megszerzése közben az elefántok fújtatóként használják ormányukat: szíva vagy fújva hozzák az ételt elérhető közelségbe -fedezték fel japán tudósok.

elefant

Ormányuk segítségével szívják-fújják elérhető közelségbe a táplálékot az ázsiai elefántok. Olyan célzott viselkedési forma ez, amely csak az elefántok sajátja – írják kutatók az Animal Cognition című szaklapban. Bár már régóta ismert, hogy ezek az állatok botokat és vizet használnak arra, hogy a táplálék közelébe kerüljenek, eddig nem bizonyították, hogy ormányukat levegő szívására-fújására is bevetik.

Kaori Mizuno, a Kiotói Egyetem szakértője két nőstény elefántot figyelt meg hónapokon keresztül Japánban a Kamine állatkertben. Az 1980-ban, valamint 1981-ben Mianmarban született állatok elé a területük előtt egy árokban olyan leveleket és gyümölcsöket helyeztek, amelyeket nagyon szívesen fogyasztanak.

“Az elefántok levegőt fújtak, hogy az étel elérhető távolságba kerüljön” – írják a tanulmány szerzői. A vastagbőrűek ráadásul szabályozni tudták a fújás erősségét is.

Mivel a két állat szoros kapcsolatban él együtt, fennáll annak a lehetősége, hogy az egyik elefánt a másiktól tanulta el ezt a képességet. Egyelőre az sem nyilvánvaló, hogy minden elefántfaj – tehát nemcsak az ázsiai, hanem az afrikai is – képes-e ilyen célzottan használni az ormányát.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.