Központ
2019. december 06. péntek, Miklós

Miért vagyunk folyton fáradtak?

Központ február 13, 2017 Kávé mellé

Hiába alszod ki a nyolc órát, reggel mégis úgy érzed, kimerültebb vagy, mint mikor lefeküdtél? Végre eljött a hétvége, és te legszívesebben ki sem kelnél az ágyból? Mindig és folyamatosan fáradt vagy? Sovány vigasz, de érdemes tudnod: nem vagy egyedül…

Piheni majd a sírban! Ébresztő, elmegy az élet! Ha nem figyelsz, lemaradsz! A huszonegyedik században nem illik elfáradni, besokallni. A mókuskerékből kiszállni úri huncutságnak tűnik, ez pedig megbetegíti a társadalmat. A kiégés pedig megöli az ember motivációját, legyen szó munkáról, családról, vagy maga az életről.

Nemzetközi felmérések szerint ötből egy aktív dolgozó felnőtt szenved állandó fáradtságtól, méghozzá olyan mértékűtől, ami jelentősen megnehezíti a mindennapi feladatok elvégzését. Az okokat persze azonnal látjuk, bárhová nézünk: hatalmas dugók, feltornyosult akták az íróasztalon, a dupla csokis süti, amit munkába menet betoltunk, vagyis a stressz, a túlzott elvárások, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, és így tovább. Vajon mégis mit tehetnénk, hogy javítsunk a helyzeten? Mit tehetünk akkor, ha nem tudunk hónapokra elvonulni Hawaiira, sőt, vidékre sem költözhetünk birkákat terelgetni a zöldellő réteken? Akkor mégis hogyan?

Megtalálni a fő problémát!

Bár sokan fordulnak orvoshoz a panasszal, a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben nem egészségügyi gond áll a fáradtság hátterében, hanem életmódbeli, táplálkozással összefüggő, illetve érzelmi okok. Némi tudatosság, figyelem és önelemzés útján kiszúrhatjuk, melyek azok a legégetőbb problémák, amiken változtatnunk kell ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Dr. Libby Weaver biokémikus, az Exhausted to Energized (Kimerültből energikus) című könyv szerzője kitartóan tanulmányozta a szindrómát, és azt tapasztalta, hogy a hosszan tartó kimerültségnek akár olyan „triviális” érzelmi okai is lehetnek, mint például a folyamatos szorongás azon, hogy mit gondolnánk rólunk mások.

„Olyan könnyen rávágjuk, válaszként arra a kérdésre, hogy mi a baj, azt, hogy ó a sok munka, vagy csak ráfogjuk a rossz időre- írja Weaver, mivel ez sokkal egyszerűbb, mint mélyre ásni, azonosítani, szembenézni vele és a forrásánál kezelni a problémát. Szomorúan látom, hogy emberek kemény, kitartó munkával megteremtették maguknak a tökéletes életet, mindenük megvan, amire vágytak, pénz, karrier, család, de túlzottan fáradtak ahhoz, hogy élvezni tudják.”

A változás azonban a kitartó munkán múlik, és ha már tudjuk, hogy min kell változtatni, az fontos lépés előre, de még mindig édeskevés: „hiába a sok információ az egészségesebb életmódról, ha nem vagyunk elég elszántak ahhoz, hogy ezeket beépítsük a mindennapjainkban és tudatosan átformáljuk a rosszul beidegződött viselkedési mintáinkat, szokásainkat.”

A negatív érzelmek hatása

Szintén rengeteg energiánkat elszívja az a 21. századi jelenség, amit a netes szlogenben FOMO néven (fear of missing out, félelem attól, hogy lemaradunk valamiről) emlegetnek. Amint a Facebook elkezdett átalakulni egyfajta médiaolvasóvá, azonnal megjelent az Instagram, hogy tovább kínozhassuk magunkat a mások „elképesztően fantasztikus” életéről tanúskodó posztokkal. A közösségi médiában mindenki az életének kimagasló pillanatait posztolja: ha végiggörgetünk a hírfolyamon, ezzel találkozunk, és persze azonnal ránk tör a szorongás, hogy a mi életünk nem ilyen. Így aztán még többet vállalunk, elmegyünk egy évek óta nem látott barátunk szülinapi partijára, még ha tíz órát dolgoztunk is előtte, mert a világháló azt üzeni, hogy péntek este van, jól kell érezned magad. Az elégedetlenség, a kínzó érzés, hogy a te életedben semmi sem elég jó, nem elég érdekes, nem elég pörgős, a 21. század egyik legkártékonyabb vírusa.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően vasmarokkal szorít minket az azonnali visszajelzések kényszere, így sokunknak a munkaidő nem ér véget ötkor, hatkor. Folyamatosan csipog a telefon, mi meg persze válaszolunk, hiszen csak néhány mondta, azt két perc alatt bepötyögjük. Igen ám, de a tabletek, okostelefonok, laptopok, de még az e-könyvek megvilágítása is, rettentően károsan befolyásolja agyunk melatonin (az alvási ciklusunkat irányító hormon) termelődését, így egyszerűen nem tudunk elaludni vagy egyfajta alvás-ébrenlét közötti állapotban vergődjük végig az éjszakát.

Az alvás kulcsfontosságú!

Ismerd meg a bioritmusodat: van, akinek 6 óra alvás bőven elegendő, de olyan is, akinek 8-9 óra kell. Bizonyára már azzal is tisztában vagy, éjszakai bagoly üzemmódban működsz-e optimálisan, vagy a reggel a te napszakod. Ha nem tudod ehhez igazítani az időbeosztásodat hosszú-hosszú időre lesz szükséged ahhoz, hogy átállj: ehhez türelemre, következetességre és szigorúan tartott rendszerre van szükséged!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 710

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.