Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Mitől fél a férfi?     

Központ június 13, 2017 Kávé mellé

A férfi nem félhet semmitől, ezért is fél irracionálisan, egyre szűkülő magányában. A mindenekfelett álló legnagyobb férfipara pedig az, hogy mindenre fény derül. Tudatában lévén annak, hogy lehetetlen küldetés arról kérdezni férfiakat, hogy mitől is félnek a legjobban, inkább érdemes nők szemszögéből megvizsgálni, hogy szerintük mitől fél a legtöbb férfi.

 

Mindkét nem retteg a betegségtől, a szerettei halálától, a teste megrokkanásától, ezek az általános emberi parák. Szóra sem érdemesek, ezek legyőzhetetlen félelmek, de együtt lehet élni velük. Gond a sunyi mód megbúvó, magukat mesterien álcázó félelmekkel van, amelyeket a férfiak jellemzően palástolni próbálnak – ameddig tudják -, és amelyeket százból száz nő félrekódol. Vegyünk egy hétköznapi példát: a férfi fölszerel egy egyszerű polcot, amivel nagy örömet akart szerezni az asszonynak – aki jó sokat várt rá -, de a polc egyik sarka pár nap múlva leszakad. A nő ezt azonnal szóvá teszi, szeretné, ha a polc stabil lenne. Számára a dolog az, ami: egy leszakadt polc helyreállítása. A férfi viszont megijed: „A nőm azt gondolja, annyira béna vagyok, hogy egy polcot sem tudok felszerelni.” Az ijedséggel járó érzelmi vihar a korábbi hullámok hordalékait is felkapja, a férfi arra gondol, hogy a nő egy igazi férfit akar, nem olyat, aki egy polcot sem tud felszerelni. Lehet, hogy más sem megy? És máris a szexuális teljesítőképességnél tartunk. A nő a polcnál, a férfi a nemi szervénél. Csoda, ha a két nem gondolatai ritkán találkoznak?

„Lúzer vagyok?”

A férfi számára az egyik legfontosabb kérdés a státusz. Elsődleges törekvése valakinek lenni. Konkrétan alfahímnek, mert a béta- vagy a még lejjebb levő hím már lúzernek számít. Aki tudatában van annak, hogy nem áll túl magasan a társadalmi ranglétrán, még fontosabb, hogy legalább az alfahímség kellékeit fel tudja mutatni. Ugyanakkor, ha mindez sikerülne, akkor sem lehet hátradőlni, a globális kapitalizmusban ugyanis állandó szorongást jelent, hogy még egy bankvezér is bármikor bukhat. Az egzisztenciális ellehetetlenülés az egyik legmélyebb férfiszorongás, ami akkor is megvan, ha jól mennek a dolgok. 

Magányosság

Bizonyos korig menő, ha egy férfi ordas barlangban él és hétvégén a haverokkal tölti a szabadidejét, de előbb-útóbb erősebb lesz a vágy a kötődésre, a párkapcsolatra, hogy ne egy üres odú várja otthon mindennap. A férfi legalább annyira fél attól, hogy nem talál párt magának, mint amennyire a nők rettegnek attól, hogy „pártában maradnak”.

Hűtlenség

Az általános közmeggyőződés szerint mindenki potenciálisan hűtlen. Egész műsortípus épül arra a tévében, hogy a mesterségesen létrehozott látszatvilágban rendre elbukják a hűségtesztet a szereplők. E      zzel kvázi a „megcsalás kultúráját” emelik normává, és azt a képet sugallják, hogy a nőkben nem lehet megbízni, csak pénzzel vagy erős kontrollal lehet megtartani őket. A férfiak részben ezért is félnek elkötelezni magukat, hogy ne kelljen elviselniük a csalódást.

Szexizmus

A szexuális forradalom a sok pozitívuma mellett sok férfiszorongást is kitermelt az utóbbi évtizedekben. A női orgazmus a férfiak mindennapos aggodalmainak, félelemtérképének meghatározó eleme. Egy valamirevaló férfinak pedig „kötelező” ismernie a női anatómiát vaginális szinten, beleértve a titokzatos G-pontot. Ki kell elégítenie a nőt ipari mennyiségben és extra minőségben. A korlátlanul hozzáférhető pornón „iskolázott” fiatalok szemében a szenvedélyes szex olyan, amelyben megvannak az előírt pózok, és a nőnek lihegnie és sikoltoznia kell a gyönyörtől.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 705

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.