Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Mitől van olyan jó illata a friss kenyérnek?

Központ január 26, 2016 Kávé mellé

A kémia olyan mindennapi és fantasztikus dolgokra is magyarázatot tud adni, mint például a frissen sült kenyér illata. Vajon mitől ilyen ellenállhatatlan?

kenyerek

Compound Interest kémiai szakoldal járt utána, hogy milyen elemeknek köszönhetjük a frissen sült kenyér isteni illatát.

A legfontosabb összetevő a 2-acetil-1-pirrolin, amely a fehér kenyér mellett a jázmin és a rizs aromájáért is felelős, illetve sok rágcsálnivaló jellegzetes illatához is nélkülözhetetlen. Egy természetben is előforduló szerves vegyület, a maltol (E636) az aroma mellett a kenyér ízéhez is hozzájárul. A cukoralkoholok egyik fajtájának, az izomaltnak is van mellékes szerepe, hiszen az illat meghatározásán kívül ropogósabb is lesz tőle a kenyér.

Kisebb mértékben a 2-acetil tetrahidropiridin is hozzájárul a kenyér illatához, illetve a 2-nonenal is, utóbbi egyébként a sörben és a hajdinában is megtalálható, illetve érdekes módon az uborka illatáért is felelős. A maláta a legismertebb, nagyon kis mértékben hozzáadott összetevő a kenyérnél, “illatosítás” mellett a kenyér barnítását is végzi.

A felsoroltakról azt a legfontosabb tudni, hogy önmagukban egyáltalán nem járulnának hozzá a friss kenyér fantasztikus illatához, csak együtt, egymás ötvözeteként produkálják a kedvelt aromát.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 873

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.