Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Nagyon nem mindegy, milyen zenét hallgatunk munka közben

Központ július 29, 2015 Kávé mellé

A ráhangolódásban például a metál, a feladat elvégzésében a jazz segíthet – derül ki egy friss infografikából.

zene

A Spotify által 2014-ben készített felmérésből kiderült, hogy az emberek 61 százaláka hallagat zenét munka közben, főleg két célból: így serkentik a munkakedvüket, és így fokozzák a produktivitásukat. A felmérés érdemi részéről ezúttal a Toggl blog készített infografikát, melyből kiderül, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, melyik stílusú dal szól a fülhallgatónkból.

A zene egyrészt motiválhat, megkönnyítheti az aznapi feladat elkezdését. Ilyenkor valami intenzívebb zenére van szükség, egyéni ízléstől függően. Lehet rap, metál vagy épp valamelyik Pharrell-, vagy Michael Jackson-dal is a nyertes, a lényeg, hogy a választott szám feldobja, energikusabbá tegye hallgatóját. Magyarán igazi “lélekemelő” legyen.

A másik fontos megállapítás, hogy bizonyos esetekben a zene a konkrét feladat elvégzésében, sőt a koncentrálásban is segíthet. Ilyenkor a nyugodtabb, monotonabb, instrumentális zenék működnek jól. A dalszöveg, vagy az adott számon belüli sűrű váltások elvonhatják a figyelmet, így egy bonyolultabb feladat elvégzésekor a jazz, a komolyzene, a chillout vagy az ambient passzol. Nyugodtan elő lehet ilyenkor venni a Massive Attack, Bonobo vagy Brian Eno dalait is, de jöhet a videojátékhoz írt zene is, hiszen ezeket épp arra találták ki, hogy úgy serkentsék az agy működését, hogy közben nen zavarják a koncentrációt

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan munkaheyi feladatok, amelyekhez egyszerűen a lehető legnagyobb csend a legjobb zenei aláfestés.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 435

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.