Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚLIUS 1.

Az év 182. napja, hátra van még 183

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1847 – Kibocsátották az Amerikai Egyesült Államok első postabélyegét

1867 – Kanada (Új-Skócia, Új-Brunswick, Ontario és Quebec tartományok) függetlenné vált az Egyesült Királyságtól

1997 – Hongkongot visszakapja Kína

2002 – Megalapítják a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot

2002 – Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió 11 tagállamában kizárólagos fizetőeszközé válik az euró

SZÜLETÉSEK

1804 – George Sand francia írónő

1818 – Semmelweis Ignác magyar orvos

1872 – Louis Blériot francia mérnök, gépkonstruktőr, a repülés úttörője.
A tenger feletti repülés nagyon régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját. 1785. január 7-én Jean-Pierre Blanchard és John Jeffries francia léghajós pilóták Angliából Franciaországba repültek. A sikeres repülés hatására egymás után történtek az oda–vissza átrepülések. A Daily Mail neves sajtókiadó 25 000 frank pályadíjat tűzött ki a La Manche csatorna repülőgéppel történő átrepülésére. Hubert Latham és Blériot volt a legesélyesebb a próbálkozásra.
Blériot 1909. július 13-án repülőgépével megtette az Étampes és Chevilly közötti 42 kilométeres utat, ami jóval több, mint a Csatorna Calais és Dover közötti 33 km-es szélessége. Ez a repülése egy csapásra híressé tette. A Francia Akadémia 4500 frank jutalommal ismerte el teljesítményét.

A Csatorna átrepülésére Latham 1909. július 19-én indult elsőnek, de a motor 10 kilométerre a francia partoktól 300 méter magasságban leállt. Siklórepüléssel szállt le a tengerre.
Blériot 1909. július 25-én indult a repülés történetének első tenger feletti távrepülésére. Az indulás előtt próbarepülést hajtott végre a Blériot XI típussal, ellenőrizve a gép technikai állapotát. Saját tervezésű és építésű monoplánja 300 kilogramm súlyú volt, egy 3 hengeres, 25 lóerős Anzani motorral volt felszerelve. A pilóta és repülőgépe hajnali 4 óra 41 perckor elindult útjára. Útját neki is egy torpedóromboló biztosította. A feltűnő sötét csík (Anglia partja) öröme lendítette tovább célja felé. Navigációs műszerek hiányában az útirány meghatározását a tengeri hajók haladási iránya segítette a doveri kikötő felé. A La Manche csatorna első átrepülése a levegőnél nehezebb repülőeszközzel 31 percig tartott

1901 – Ignotus Pál magyar író

1908 – Estée Lauder amerikai üzletasszony

1934 – Sydney Pollack Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, színész

1952 – Dan Aykroyd amerikai színész

1961 – Diána walesi hercegné 1981-től 1996-ig, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Két fiuk, Vilmos és Henrik herceg apjuk után a második, illetve hatodik helyet foglalják el az Egyesült Királyság (és 15 további, úgynevezett nemzetközösségi királyság) trónöröklési rendjében.

Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte, ami főként királyi státuszának vonzerejéből adódott. Károly herceg és Diána hercegné éveken át házassági problémákkal küzdöttek, végül elváltak. Ez az őt körülvevő közfigyelem lankadásához is vezethetett volna, ám az emberek Diána iránti rokonszenve mégis töretlen maradt, a hercegnő jótékonysági rendezvényei és szociális elkötelezettsége miatt. Halálos autóbalesetét követően mind az Egyesült Királyságban, mind világszerte gyászolták. A Diána életével és hagyatékával kapcsolatos korabeli reakciók vegyesek, de a hercegnő személye máig az emberek érdeklődésének középpontjában áll

1967 – Pamela Anderson kanadai-amerikai színésznő, fotómodell.


1989-ben fedezte fel a Labatt kanadai sörgyár egy focimérkőzés alkalmával, ahol Labatt márkát reklámozó pólót viselt. A cég alkalmazásában sört kezdett reklámozni. Nem sokkal később a Playboy címlapjára is felkerült, majd 1990-ben az év playmate-je lett. A férfimagazin borítóján ő szerepelt a legtöbbször: tizennégy alkalommal.

Megjelenését mellműtéttel, illetve kollagén-injekciókkal igyekezett még vonzóbbá tenni, eredetileg barna haját pedig kiszőkítette.
Első komoly televíziós szerepét a népszerű amerikai Home Improvement sorozatban kapta (1991-1993), ám igazi befutott sztár C. J. Parker szerepében a Baywatch című sorozatban lett (1992-1997).

1996-ban jelent meg egész estés filmje a Barb Wire – A bosszúálló angyal – mérsékelt sikerrel, majd saját televíziós sorozatában, a V.I.P. – Több mint testőrben játszott főszerepet (1998-2002). 2005-től pedig a Stacked – Felpolcolva – című sorozatban játszik. Cikkeket ír a kanadai Elle magazinnak, valamint a Stripperella című rajzfilmsorozatban a címszereplő szinkronhangjaként szerepel.

1989 óta él Kaliforniában, 2004-ben lett amerikai állampolgár.
2002-ben hozta nyilvánosságra, hogy Hepatitis C vírussal fertőzött, melyet saját bevallása szerint valószínűleg férjétől, Tommy Lee-től kapott el, mikor közösen használtak egy tetoválótűt

1977 – Liv Tyler amerikai színésznő

HALÁLOZÁSOK

1896 – Harriet Beecher Stowe amerikai írónő, a Tamás bátya kunyhója szerzője

1974 – Juan Domingo Perón argentin politikus, köztársasági elnök

1997 – Robert Mitchum amerikai színész

2000 – Walter Matthau Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. Eredeti neve Walter John Matthow volt, azonban hamar ráérzett, hogy ezzel a névvel nem lehet karriert csinálni Hollywoodban, így vált Walter Matthau néven világhírűvé, aki főleg vígjátékokban játszott. Számtalan filmben szerepelt együtt kollégájával, Jack Lemmonnal, akihez élete végéig szoros barátság fűzte

2004 – Marlon Brando kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század egyik legnagyobb hatású filmszínésze. Legismertebb szerepe A keresztapa című filmben Don Vito Corleone alakítása volt. Olyan híres filmekben vállalt még főszerepet, mint a Rakparton, A vágy villamosa vagy Az utolsó tangó Párizsban.

Marlon Brando 47 éves volt, amikor Don Vito Corleonét formálta meg A Keresztapa című filmben. Akkoriban mindenki Brando nagy visszatéréséről beszélt, tüntető távolmaradásáról az Oscar-ceremóniáról. A dalok, amelyeket anyámtól tanultam című önéletrajzi regényében külön fejezetet szentelt a Keresztapa-sztorinak. Az író, Mario Puzo elküldött a számára egy példányt a regény megjelenésekor. Néhány sort is mellékelt neki, ezekben leírta, hogy filmes feldolgozás esetén őt javasolja Don Corleone szerepére. Az ajánlat nem keltette fel Brando érdeklődését. Elolvasta a könyvet és megköszönte Mariónak, hogy rá gondolt. Puzo eladta a jogokat a Paramount Picturesnek. Közben több alkalommal felhívta Brandót, hogy jobb belátásra bírja, de azt nem közölte vele, hogy már tárgyalt a nevében a produkcióval. Brando később megtudta, hogy a Paramount főnökei hallani sem akartak a nevezéséről a szerepre. Az előzmények szerint a Lázadás a Bountyn idején telekürtölték a sajtót Marlon kicsapongásaival, a Paramount nagy anyagi veszteségeket könyvelt el, és nem akartak további kockázatokat vállalni vele. Mario végül elküldte a kész forgatókönyvet. Marlon elolvasta és elnyerte a tetszését. Francis Ford Coppola is megerősítette, hogy őt akarja a szerepre, és próbafelvétellel igyekezett meggyőzni a Paramount vezetőit. Brando otthon tartott próbákat: papírzsebkendővel kitömte a száját, kisminkelte magát, a tükör előtt dolgozott a szövegen. A felvételek tetszettek a Paramountnak, így ő lett a Keresztapa.

1972-ben a Keresztapában Don Corleone megformálása jelentette a középkorú művész színészi újjászületését. Késő negyvenes éveiben két megigéző alakításával visszaszerezte méltó hírnevét. A Keresztapáért megkapta második Oscar-díját, és szimbolikussá vált az a generációs találkozás is, ahol Brando Al Pacinóval, Robert Duvallal és James Caannal szerepelt egy vásznon. Legendássá vált a díjátadás története: a Keresztapa sikerében való fürdőzés helyett, a díjátadóra maga helyett egy teljes indián ruházatba öltöztetett fiatal nőt küldött el, hogy az ünneplés helyett rávilágítson a bennszülöttek nehéz helyzetére.
Robert Duvall, aki az Apokalipszis mostban újra találkozott vele, így emlékszik vissza Brandóra: „Ő tényleg a keresztapa volt azoknak a fiatal színészeknek, akik az 1970-es években bukkantak fel, de még a mai új generációnak is. Ő volt számunkra a legnagyobb, még Laurence Olivier-t is megelőzte. Kivételes ember volt, de csodálni valóan és könnyedén tiszteletlen, egészségesen tiszteletlen. Azt hiszem, ez a tiszteletlenség ellazította és teljesen összhangba hozta saját magával. Ez volt a titka, hogy színészként új utakat tudott megtalálni.”

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.