Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 26.

Az év 177. napja, hátra van még 188

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1917 – Megérkeznek Európába az első amerikai katonák, végleg eldöntve az első világháború kimenetelét

1941 – Kassa bombázása és a Kőrösmezőről Rahóra tartó vonat szovjet meggéppuskázása – az egyik oka Magyarország belépésének a második világháborúba

1945 – San Franciscóban elfogadják az ENSZ alapokmányát

1974 – A vonalkód első kereskedelmi felhasználása az Amerikai Egyesült Államokban

1977 – Elvis Presley utolsó koncertje Indianapolisban, a Market Square Arenaban

SZÜLETÉSEK

1835 – Herman Ottó magyar természettudós.

Nem volt diplomája, de önszorgalmának köszönhetően korának egyik jelentős természettudósa és a kiegyezés utáni magyar politikai élet fontos közszereplőjévé vált. Újságíróként és országgyűlési képviselőként a polgári haladás útján járt és Kossuth Lajos eszmei világát követte. Az autodidakta tudós gyűjtőmunkái mellett rengeteget tanult és eredményeit rendszeresen közzétette. Talán legnépszerűbb műve A madarak hasznáról és káráról című könyv, amely rövid idő alatt több kiadást is megért, további jelentős művei A magyar halászat könyve I–II. és a Magyarország pók-faunája I–III. Kötetek.

Nevéhez fűződik a magyar őskőkorszak-kutatás és a magyar tudományos barlangkutatás megindítása, mivel a Miskolcon talált szakócák alapján ő állította elsőként, hogy éltek ősemberek Magyarország területén. Termékeny természetrajzi írói munkássága mellett mint tudományszervező is jeleskedett, hiszen 1877-ben alapította és tíz évig szerkesztette a Természettudományi Füzeteket, továbbá 1893-ban alapította és haláláig szerkesztette a ma is megjelenő Aquila madártani folyóiratot. Közzétett tanulmányai közül több mind a mai napig forrásként is használható. A Magyar Ornitológiai Központ alapító igazgatója, a Magyar Néprajzi Társaság alapító tagja, majd később elnöke. 1879 és 1886 között az Országgyűlés munkájában függetlenségi párti képviselőként vett részt. A természettudomány érdekében végzett munkássága elismerésre méltó, politikusi tevékenysége jelentős és mindezek mellett az igényes ismeretterjesztés egyik magyarországi megteremtője volt

1869 – Martin Andersen Nexø dán író, aki elsőként írt a munkásosztályról

1904 – Peter Lorre magyar származású amerikai filmszínész

1925 – Németh Marika magyar színésznő.

Pályájának első állomásaként, 1946-ban egy évadra a Vígszínházhoz szerződött. Következő évben végezte el az Országos Színészegyesület színiiskoláját. Ezután a Művész Színház tagja lett. 1949–1965 között, majd 1969-től ismét a Budapesti Operettszínház művésze volt. A köztes időben, 1965 és 1969 között az Nyugat-Németországban, először Koblenzben, majd Kölnben játszott, de különösen csengő, utánozhatatlan hangját, játékát megismerték Ausztriában, Ausztráliában, Olaszországban, Kanadában, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban is.

Legnagyobb sikereit Kálmán Imre operettjeiben aratta: volt Sylvia a Csárdáskirálynőben, címszerep a Marica grófnőben, Fedóra A cirkuszhercegnőben. De Lehár Ferenc számos operettjében is felejthetetlen alakítást nyújtott: volt Glavári Hanna a Víg özvegyben és Liza A Mosoly országában.] A Budapesti Operettszínház örökös tagja

1930 – Sławomir Mrożek lengyel drámaíró, író

1970 – Chris O’Donnell amerikai színész

1971 – Max Biaggi olasz motorversenyző

1993 – Ariana Grande, amerikai énekesnő és színésznő.

Arianát már gyermekkorában érdekelte a színészkedés, így fiatalként a Fort Lauderdale Children’s Theater-ben játszott olyan darabokban, mint az Óz, a nagy varázsló musical, vagy a Szépség és a szörnyeteg. 2008-ban megkapta Charlotte szerepét a 13 című Broadway musicalben. Alakításáért megszerezte a National Youth Theatre Association díjat is.
Grande 2009-ben, New Yorkban jelentkezett a Nickelodeon sorozatába, a V, mint Viktória-ba. Ariana meg is kapta Cat Valentine szerepét, mely a színész-énekesnő leghíresebb szerepe lett. A sorozat 2010 márciusában debütált és 3 évadon át tartott. 2010-ben ő játszhatta Miriam szerepét a Cuba Libre nevű musicalben. 2012-ben Ariana Hófehérkét játszotta egy pantomim stílusú színházi musicalben, a Pasadena Playhouse-ben Kaliforniában. A darab címe A Snow White Christmas volt.

A Nickelodeon egy spin-off sorozatot készített, mely a Sam és Cat címet kapta. A két főszereplő Ariana és Jennette McCurdy volt. A sorozat az iCarly-ból ismert Sam és a V, mint Viktória-ból ismert Cat életét mutatja be, ahogy szobatársak lesznek és bébiszitterkedésbe kezdenek. Az első rész 2013. június 8-án érkezett meg, azonban egy évad után lemondták, így az utolsó részt 2014. július 17-én mutatta be az amerikai Nickelodeon.
2013-ban Ariana újra a Nickelodeonnál dolgozott, ám ezúttal egy filmben kapott főszerepet, a Svindli a négyzeten-ben Amanda Benson-t alakíthatta.
2015-ben visszatért a színészkedéshez, hiszen a Fox csatornán, a Scream Queens – Gyilkos történet című sorozatban láthattuk pár részben

HALÁLOZÁSOK

363 – Iulianus a Római Birodalom császára volt másfél évig, 361 és 363 között. Ariánus keresztény oktatói voltak, de felhagyott Arius tanainak követésével, uralkodása alatt az ősi görög–római vallási hagyományokat ápolta és pártfogolta, utolsóként a római császárok között. Iamblikhosz tanai és a mindent magába foglaló filozófiai rendszer, az újplatonizmus felé fordult, de nem Platón munkáinak betű szerinti életre hívása volt a célja, hanem a dialógusok szólásszabadságán és a meggyőzésen alapuló szellemiségének valóságba ültetése. Ezért Iulianust az „Apostata” (azaz „Hitehagyott Julianosz”) melléknévvel tartja számon a keresztény hagyomány.

Korai halála megakadályozta abban a nagy kísérletében, hogy a birodalomban a kereszténységgel egyenrangú és azonos hatású maradjon a római vallási hagyomány, a görög vallás tisztelete és a legfontosabb misztériumvallások kultusza. Leginkább az újplatonikus napteológia kötötte le figyelmét, a görög napisten, Héliosz és a perzsa Mithrász felé fordult. Az utóbbi az ősi perzsa vallásból, a mazdaizmusból vette át központi motívumát, a dualisztikus szemléletet. Magát Iulianust is beavatták Mithrász misztériumaiba.

Iulianus azonban nemcsak filozófus volt, hanem nagyszerű hadvezér is, akit katonái rajongásig szerettek. Utolsó hadjáratán mélyen benyomult a Szászánida Birodalom területére, és itt érte a halál. Halálának oka egy súlyos sebesülés, melynek körülményei homályosak, vitatottak. Egyesek harc közbeni sérülést, mások keresztény merényletet sejtetnek. A keresztény legendárium isteni beavatkozásként értékeli a kereszténységet elhagyó császár halálát. Alig másfél éves uralkodása ellenére az egyik legfontosabb személye a késő ókori római történelemnek

2007 – Domokos Géza erdélyi magyar író, politikus, műfordító.

Az elemi iskolát Zágonban, a középiskolát Sepsiszentgyörgyön végezte. A kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen kezdte a bölcsészkart, majd egy év után Moszkvában a Makszim Gorkij Irodalmi Intézetben Pausztovszkij tanítványa lett. Visszatérve Romániába, az Előre, a Pionír és az Ifjúmunkás szerkesztőségében dolgozott. 1961-től a bukaresti Irodalmi Könyvkiadó nemzetiségi részlegének főszerkesztője, 1970-től a Kriterion Könyvkiadó igazgatója lett. Az Irodalmi Könyvkiadónál töltött évek alatt indultak el a Romániai Magyar Írók, a Horizont, és a Forrás sorozatok.
A diktatúra bukása után a születő Romániai Magyar Demokrata Szövetség alapítója és első elnöke lett. Meghatározó szerepet játszott a szervezet országos intézményeinek kiépítésében, a román politikai pártokkal folytatott párbeszéd elindításában, az RMDSZ külföldi megismertetésében, a romániai magyar közösség parlamenti politikájának kialakításában. 1993-tól kezdve a közélettől visszavonultan élt

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.