Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 27.

Az év 178. napja, hátra van még 187

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1192 – Szentté avatják I. László magyar királyt

1929 – A Bem József tábornok hamvait Törökországból szülővárosába, Tarnówba szállító vonat megáll Budapesten. A főváros lakossága a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tiszteleg Bem apó koporsója előtt

1969 – Egy New York-i bárban a rendőrök és melegek között kitört verekedést követően több napig zavargás zajlik a városban. Erre az eseményre emlékezve évenként felvonulást tartanak a melegek

1989 – Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszterek Sopronnál átvágják a „Vasfüggöny” drótkerítését

SZÜLETÉSEK

1880 – Helen Keller amerikai író, aktivista és előadó. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett.
A The Miracle Worker (A csodatévő) című színmű drámai jeleneteiből ismert az, miképp törte át Keller tanára, Anne Sullivan a csaknem teljes kommunikációs eszköz hiánya okozta elszigetelődést és hogyan virágzott ki a kislány, amikor megtanulta a kapcsolatteremtést.
Kevésbé ismert azonban Keller életének alakulása tanulmányai befejezése után. Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett

1927 – Csernus Tibor magyar festőművész, grafikus

1955 – Isabelle Adjani francia filmszínésznő.


Tehetségére korán felfigyeltek: tizenévesen már filmekben és színpadon játszott, első filmfőszerepéért pedig Oscar-díjra jelölték. A legkülönbözőbb műfajú alkotásokban szerepelt, ám szerepeit igyekezett mindig gondosan megválogatni. Az 1980-as évek második felétől kezdve ritkábban látható a mozivásznakon, mert a magánéletére és különböző apáktól született gyermekei nevelésére helyezte a hangsúlyt. 2011 végéig ő az egyetlen színésznő, aki ötször kapta meg a francia filmszakma legrangosabb kitüntetését, a César-díjat

1975 – Tobey Maguire amerikai színész.
Maguire első megjelenése az 1989-es A varázsló című játékfilmben volt. A filmben ő volt az egyik versenytárs egy videojáték-versenyen. Ezután mint gyerekszínész olyan sorozatokban tűnt fel egy-egy epizód erejéig, mint a Blossom, Roseanne, vagy a Jake és a dagi. 1993-ban egy meghallgatáson szemben találta magát az akkor szintén feltörekvő színésszel, Leonardo DiCaprióval.

Összebarátkoztak és együtt játszhattak, az akkorra már bőven befutott Robert De Niróval az Ez a fiúk sorsában. Ezután olyan kis költségvetésű filmekben játszott, mint A remény városa, a Mi a f… van? és a Joyride – Halálos utazás. Számára nem voltak nagy filmek, de legalább kezdte felismerni a közönség. 1997-ben megkapta Paul Hood, a tizenéves bentlakásos diák szerepét az Ang Lee által rendezett Jégvihar című filmben. Ez ahhoz vezetett, hogy olyan kasszasikerű filmekben, mint az Agyament Harry, Félelem és reszketés Las Vegasban, Pleasantville vagy az Árvák hercegében játszhatott igencsak fontos szerepeket.

2000-ben a Wonder Boys – Pokoli hétvége című filmért már igen komoly filmkritikusok is megdicsérték. Majdnem 10 év után ismét Leonardo DiCaprioval játszott együtt a Don kocsmájában. 2002-ben aztán megkapta Peter Parker/a Pókember szerepét. Maguire nem is volt hálátlan, igen komolyan felkészült a szerepre, aminek meg is lett az eredménye: a film 681,708,551 $ bevételt hozott, Maguireből világsztár lett.

A Pókember után már válogathatott a szerepei közül (Vágta, A jó német). Persze ezek mellett leforgatták vele a Pókember 2-t és a Pókember 3.-at is. 2009-ben Jim Sheridan filmjében, a Testvérekben megkapta élete első Golden Globe jelölését és ezzel elérte, hogy megszerettette magát mind a közönséggel, mind pedig a kritikusokkal.
2013-ban A nagy Gatsby című nagysikerű filmben ő alakította Nick Carraway-t. A 2014-es Gyalogáldozat c. életrajzi filmben ő játszotta a főszereplő Bobby Fischer sakklegendát

1977 – Raúl 2015-ben visszavonult spanyol labdarúgó, csatár. A Real színeiben 550 bajnokin szerepelt, ezeken 228 találata van. A válogatottban 102 meccsen 44 gólt szerzett. A válogatottal több világversenyen is szerepelt, ám ezek közül egyiken sem sikerült kiemelkedő eredményt elérnie, ellenben a Real Madriddal hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BL-győztes, valamint kétszeres gólkirály.
2010 nyarán igazolt a német Schalkéhoz, majd két év elteltével Katarba, az Asz-Szaddhoz szerződött.
A legtöbb mérkőzésen ő lépett pályára a Real Madridban.
Tagja a FIFA 100-nak, a Pelé által összeállított listának, mely a 125 valaha élt legnagyobb labdarúgót tartalmazza

1985 – Nico Rosberg német autóversenyző

HALÁLOZÁSOK

1946 – Beke Manó magyar matematikus, egyetemi tanár

1940 – Robert Pershing Wadlow a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember. Magasságát utoljára 1940. június 27-én mérték, ekkor 2,72 méter magas volt. tömegét 254 kilogrammnak mérték. Növekedését, mely egészen élete végéig tartott, egy, az agyalapi mirigyében található tumor okozta

2001 – Jack Lemmon kétszeres Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező. Pályafutása alatt számos legendássá vált szereppel gazdagította Hollywoodot, de elsősorban örök barátjával, Walter Matthauval alakított párosának köszönhette sikereit; olyan ismert komédiákban szerepelt a híres duó, mint A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője, a Szenzáció!, a Sógorom, a zugügyvéd vagy a Furcsa pár

2016 – Bud Spencer olasz úszó, vízilabdázó és színész, aki leginkább a Piedone-filmekkel, spagettiwesternekkel és a Terence Hill-lel közös filmjeivel vált ismertté. Pályáját sikeres sportolóként kezdte: ő volt az első olasz úszó, aki 100m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el.
Már életében az európai filmtörténet egyik sokat emlegetett alakja. Filmjei Európa-szerte, azon belül is elsősorban hazájában, Németországban és Magyarországon legendássá váltak, de az Amerikai Egyesült Államokban sem ismeretlenek.

Bár már korábban is szerepelt filmekben – az első film, amiben szerepelt, a Quel fantasma di mio marito volt –, csak első tengerentúli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával, és költözzön át Amerikába, 1967-ben. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát, és alkotta meg, majd vette fel a Bud Spencer művésznevet. Akkoriban divat volt angolos hangzású művésznevet választani, hogy ezáltal eladhatóbbak legyenek a western típusú filmek. A Budot, az egyik kedvenc sörmárkája neveként vette fel, a Spencer név pedig kedvenc színészére, Spencer Tracyre utal. Állítólag mókásnak találta, hogy termete ellenére Budnak (rügy) szólították.

Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. Mivel közös jelenetük nem volt, nem valószínű, hogy akkor találkoztak volna. Rögvest a forgatás elején egy verekedős szcénát készítettek el a westernfilmhez, amikor Bud és Terence egymásnak esik egy folyó partján. Hill Spencer temetésén elmesélte, hogy ő, mint egy macska, olyan fürgén mozgott és több ütést leosztott társának, míg annak végül egyetlen nagy ökölcsapással kellett kiütnie. Sokáig töprengtek viszont egy különleges ütési módon. Spencer ötlete volt, hogy a Hill vállára mérjen egyet és attól partnere nyomban kidől. Hill nem találta túl viccesnek, ezért annyival kombinálta, hogy a csapás után előbb felkapta a lábát és utána zuhant el. Hill elmondása szerint látta, amikor Plazza del Muse terén lepuskázzák a galambokat, azok valahogy ilyen formában estek le a lövések következtében. Bud Spencer még több másik verekedős filmjében alkalmazta ezt a módszert, ami népszerű és legendás részlet lett.

1967-től 1985-ig nem kevesebb mint tizenhét filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte a párosukat. 1985-ben mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel tíz év múltán, 1994-ben ismét összeállt a páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.
Azóta csak önálló filmjei voltak, egyre kisebb számban, amíg 2003-ban abba nem hagyta a filmezést. 2010-ben tért vissza utoljára a I delitti del cuoco című filmsorozatban, amelyet Magyarországon 2013 elején a magyar RTL 2 tűzte műsorára Nincs kettő séf nélkül címmel. Budot Papp János szinkronizálta, miután addigi állandó hangjai, Bujtor István és Kránitz Lajos is elhunytak.
Bud Spencer és Terence Hill nem az egyetlen színészpáros az olasz filmgyártásban: az akkori időkben igen divatosnak számított a művészek gyakori párosítása. Spencert és Hillt megelőzően ma is legendásnak számít két szicíliai színész Franco Franchi és Ciccio Ingrassia komikus kettőse, mely több mint harminc évig szórakoztatta a közönséget.
Még sok hasonló próbálkozás született színészpárosok megalkotására (némelyik Spencert és Hillt utánozva bunyós-párosként lépett fel), de ezek az epigonok többnyire messze elmaradnak Franco-Ciccio, vagy a Bud-Terence kettősöktől

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.