Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 3.

Az év 154. napja, hátra van még 211

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1965 – Az amerikaiak első űrsétája: Edward White, a Gemini–4 űrhajósa 20 percet tölt kint az űrben, két hónappal az első űrséta (a szovjet Alekszej Leonov) után

1980 – Farkas Bertalan, az első – és eddig egyetlen – magyar űrhajós a Szojuz–35 fedélzetén visszaérkezik a világűrből

1998 – Az eschedei vasúti baleset: Az alsó-szászországi Eschede város határában kisiklik az ICE expresszvonat, az összezúzódó vasúti kocsik elsodornak egy közúti hidat is. 101 ember veszíti életét. Ez volt a Német Vasutak addigi legsúlyosabb katasztrófája

SZÜLETÉSEK

1676 – Báró Apor Péter erdélyi magyar történetíró, főispán, főkirálybíró

1899 – Békésy György magyar származású Nobel-díjas fizikus

1906 – Josephine Baker afroamerikai származású francia énekesnő, táncosnő, előadóművész. 1937-ben lett francia állampolgár. Becenevei az angolban a „Bronz Vénusz” (Bronze Venus), „Fekete Gyöngy” (Black Pearl), és a „Kreol Istennő” (Créole Goddess) voltak. Franciaországban mindig „La Baker”- ként ismerték.
Baker volt az első afroamerikai nő, aki egy jelentős filmben játszott főszerepet. Ismert volt még a Civil Rights Movement (emberjogi mozgalom) támogatásáért az Egyesült Államokban (1968-ban Coretta Scott King a mozgalom vezetését ajánlotta fel, de Martin Luther King Jr. meggyilkolása miatt nem fogadta el), és a francia ellenállás segítéséért a második világháború alatt kitüntetést kapott, így ő volt az első amerikai születésű nő, aki megkapta a legmagasabb francia katonai érdemrendet, a Croix de Guerre háborús keresztet

1925 – Tony Curtis kétszeres Golden Globe-díjas magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda, aki 130 alkotásban szerepelt, szexszimbólum, producer, író. 1959-ben Oscar-díjra jelölték.


Olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Minden lében két kanál c. filmsorozat és a Van, aki forrón szereti. Családja Magyarországról települt ki az USA-ba.
A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Apja Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) Mátészalkáról, míg édesanyja Klein Ilona (Helen Schwartz) a mai Szlovákia területén Nagymihályon, később elmondása szerint viszont Válykón született. Innen New Yorkba emigráltak szülei.

Remek humora miatt főként vígjátékokban szerepelt, de a komolyabb hangvételű Spartacusban is remekül helytállt, bizonyítva, hogy sokkal többre is képes és így volt ez A bostoni fojtogató sorozatgyilkosaként is. A televízió aranykorában az 1970-es évek elején Roger Moore társaként a The Persuaders című sorozatban alakított nagypályás amerikai üzletembert, aki nem félt verekedésekbe keveredni sem. A sorozat Magyarországon Minden lében két kanál címmel futott. Az elmúlt években kevés filmben láthattuk. Felbukkant az Ilyen a bokszban, illetve a Vérdíj 2. – A nagy robbanás című filmben, valamint tévésorozatokban is, mint a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, vagy a CSI: A helyszínelők. Ez utóbbiban önmagát alakította egy rövid jelenetben.
A hollywoodi sajtó Tony Curtis válása utána is hangos volt magán- és nőügyeitől. Notórius nőcsábászként volt ismert.

Magyar származására büszke volt, többször is Magyarországra látogatott. Először 1985-ben járt Magyarországon, amikor Mátészalkára is ellátogatott, majd 1988-ban újra szülei hazájába jött. 1996-ban a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Magyarországot reklámozó filmspotban házigazdaként szerepelt. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására. Felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak Amerikába. Itt is támogatta a helyi zsinagóga felújítását.
A filmezést később lecserélte a festészetre. Festményei híres galériákban láthatók. 2009-ben jelent meg önéletrajzi kötete, a Hollywood hercege, amelyet a 16. Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten a Millenáris Parkban dedikált.
85 évesen, nevadai otthonában, álmában érte a halál. Felesége, Jill karjai között hunyt el szívroham következtében

1926 – Allen Ginsberg amerikai költő.
Zsidó családban született és a New Jerseyhez közeli Patersonban nőtt fel. A Columbia Egyetem elvégzése után bejárta a fél világot, és rengeteg foglalkozást űzött. Ezalatt tanulmányozta a klasszikus irodalmat, költészetet, a keleti filozófiákat és a tudatmódosító szerek hatását az emberi tudatállapotra.
New Yorkban ismerkedett meg Jack Kerouackal, aki nagy hatással volt rá. 1955-ben San Franciscóban telepedett le. Itt és ekkor jelent meg a Howl and Other Poems, a ma már klasszikus költészeti antológia, többek között Ginsberg verseivel (magyarul: Üvöltés, 1967.) A kötetet követően Ginsberg a beat-nemzedék egyik irodalmi vezéralakjává vált.
Költészetét az amerikai életforma és kultúra elutasítása, emellett később a miszticizmus jellemzi.
Nagy hatással volt Hobóra is, aki lefordította és elénekelte egyes verseit is. Járt Magyarországon és fellépett Hobo-koncerten, sőt, a Kopaszkutya című film kezdőjelenetében önmagát alakítja

1950 – Suzi Quatro amerikai énekesnő, zeneszerző, basszusgitáros és színész. Ő az első női basszusgitáros, aki komoly sikereket ért el a rockzenében. Az 1970-es években a kislemezeivel sorozatos sikereket ért el ami megalapozta a még nagyobb sikert Európában és Ausztráliában, de hazájában, Amerikában nem. Visszatérő szerepének, mint női basszusgitáros a Happy Days című népszerű tv-sorozatban, köszönhetően, 1979-ben a Chris Normannel duettben előadott Stumblin’ In számmal 4. helyre jutott az amerikai toplistákon.
1973 és 1980 között hat Bravo Otto díjat kapott. 2010-ben beválasztották a Michigan Rock and Roll Legends online Hall of Fame-be. Több mint 50 millió nagylemezt adott el és még mindig turnézik a világ minden részén

https://www.youtube.com/watch?v=iGaF4tKUl0o

1967 – Darnyi Tamás magyar versenyúszó, többszörös olimpiai és világbajnok.

1975-től az Újpesti Dózsa, illetve az Újpesti TE, 1991-től a Budapesti Rendészeti SE, 1993-tól a Sport Plusz OTP SE versenyzője volt. 1984-től 1993-ig szerepelt a magyar válogatottban. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyesúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett, így négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. Négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet. 200 méteres és 400 méteres vegyesúszásban többször megjavította a világ-, illetve az Európa-csúcsot. Ő volt a világon az első úszó, aki 200 méteres vegyesúszásban két percen belüli időt ért el. Négyszeres olimpiai és világbajnokként vegyesúszásban nemzetközi versenyen soha nem győzték le. Széchy Tamás legeredményesebb tanítványa volt. Ötször választották az év magyar sportolójává. 1991-ben az év európai sportolója lett. Több mint ötvenszer nyert magyar bajnoki címet, 1985-től örökös bajnok

1986 – Rafael Nadal spanyol teniszező.
Nadal jobbkezesnek született, de bal kézzel játszik. Játéka gyorsaságára, agresszív válaszütéseire és kiváló védekezésére épül, amivel felőrli és hibába hajszolja ellenfeleit.
Tiszteletére a 128036 Rafaelnadal nevű kisbolygó viseli a nevét

HALÁLOZÁSOK

1875 – Georges Bizet francia zeneszerző

1899 – Ifj. Johann Strauss osztrák zeneszerző, karmester, id. Johann Strauss fia (a „keringőkirály”)

1924 – Franz Kafka csehországi német író.
Műveiben az irodalmi realizmus és a fantasztikum keveredik, műveinek tipikus szereplője az elszigetelt ember, aki bizarr vagy szürreális helyzetekbe jut, érinthetetlen bürokratikus hatalmakkal kerül szembe. Kafka az elidegenedés, a félelem, a bűntudat és az abszurditás témáit vizsgálja. Legismertebb művei Az átváltozás, A per és A kastély. A kafkai kifejezés a műveiben gyakran előforduló abszurd, szürreális szituációkhoz hasonló helyzetekre használatos.

Kafka középosztálybeli, németül beszélő zsidó családba született a Cseh Királyság fővárosában, Prágában, amely akkor az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. Jogásznak készült, tanulmányait követően egy biztosítónál helyezkedett el, az írással szabadidejében foglalkozott. Élete során levelek százait írta családjának és közeli barátainak. Édesapjával feszült és formális kapcsolata volt. Több nőt is eljegyzett, de sosem házasodott meg. 1924-ben gümőkórban hunyt el, mindössze 40 évesen.
Életében kevés műve jelent meg: csak a Szemlélődés és az Egy falusi orvos című novellagyűjteményei, illetve külön történetek jelentek meg irodalmi lapokban, például Az átváltozás, de nem arattak komolyabb sikert. Befejezetlen műveit, mint A per, A kastély, az Amerika, barátjának, Max Brodnak meg kellett volna semmisítenie Kafka kérésére. Brod azonban nem tette ezt, hanem gondoskodott arról, hogy kiadják a műveket. Kafka írói munkássága a 20. század íróinak, kritikusainak, művészeinek és filozófusainak széles körére hatott

2001 – Anthony Quinn (er. Antonio Rodolfo Oaxaca Quinn) mexikói származású amerikai színész

2007 – Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész

2016 – Muhammad Ali olimpiai (1960) és háromszoros világbajnok (WBC, 1964, 1974, 1978) ökölvívó

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.