Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – JÚNIUS 30.

Az év 181. napja, hátra van még 184

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1853 – Teleki Blanka grófnőt tíz évi várfogságra ítélik az osztrákok, magyar szellemű leánynevelés vádjával

1894 – Megnyitják az azóta London egyik jelképévé vált Tower-hidat

1905 – Albert Einstein publikálja „A mozgó testek elektrodinamikájáról” című dolgozatát, melyben bevezeti a speciális relativitáselméletet

1934 – A „Hosszú kések éjszakája” a június 30-ára virradó éjszaka, amikor Hitler leszámol a náci párton belüli ellenzékével

1954 – A svájci labdarúgó világbajnokságon a magyar aranycsapat 4:2-re megveri a kétszeres világbajnok Uruguayt

1959 – A Kossuth rádió népszerű sorozata, „A Szabó család” első adása

1991 – A szovjet hadsereg Magyarországról való kivonulásának hivatalos befejeződése

SZÜLETÉSEK

1799 – Petényi Salamon János természettudós, zoológus, a magyar ornitológia és állatvédelem úttörője

1860 – ifj. Gróf Andrássy Gyula magyar politikus, belügyminiszter, jogi szakíró, pártvezető, az utolsó osztrák-magyar külügyminiszter, az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat elnöke, id. Andrássy Gyula miniszterelnök fia, az Andrássy család sarja. Államtudománnyal és történelemmel is foglalkozott

1884 – Szép Ernő magyar író, költő, Szép Sámuel és Lőwenstein Matild fia. Édesapja tanító volt a hajdúszoboszlói izraelita iskolában, édesanyja varrónő. Gyermekkorában szüleivel Debrecenbe költöztek. Iskolai tanulmányai során tette meg első írói lépéseit. 1902-ben jelent meg első verseskötete. Iskolai tanulmányai végeztével Budapestre költözött és újságíróként helyezkedett el (1903).

SZÉP ERNÕ (Strelisky felvétele) Budapest, é. n. – Országos Széchényi Könyvtár/ Színháztörténeti Tár: KC XVI 4

1908-tól a Nyugat, 1910-től Az Est munkatársa volt. Az első világháborúban, 1914-ben önkéntesnek jelentkezett. 1925-től Az Ujság munkatársa, a polgári liberális eszmék szószólója.
1944 augusztusában csillagos házba internálták, a svéd követség mentelmi útlevelével rövid időre szabadult. 1944. október 20. és 1944. november eleje között a nyilasok munkaszolgálatra hurcolták. 1948 után szegénységben élt; a Petőfi Társaság tagjai közé választotta.
Jó kapcsolatban volt Ady Endrével.
1953 októberében hunyt el. Holttestét a Kozma utcai izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra; sírkövén a „de gyönyörű, de boldog ünnepre voltam híva” felirat áll

1900 – Szabó Ernő magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész („Hannibál tanár úr”)

1966 – Mike Tyson amerikai ökölvívó.


Ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet nyert. Becenevei: „Iron Mike”, „Kid Dynamite”, „The Baddest Man on the Planet”. Az egyik leghíresebb bokszoló, nem csak tehetsége, hanem a ringen kívüli viselkedése miatt is. 58 profi mérkőzéséből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel, 6-szor szenvedett vereséget, 2-szer nem hirdettek győztest

1985 – Michael Phelps huszonháromszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, minden idők legsikeresebb olimpikonja.

1985. június 30-án született a Maryland állambeli Baltimore-ban, s ma is ott él. Apja rendőr, anyja iskolaigazgató, de a szülők elváltak. Michaelt édesanyja egyedül nevelte – együtt a fiú két nővérével, Whitney-vel és Hilaryvel. Gyerekkorában Phelps súlyosan hiperaktív volt, képtelen volt egyetlen tevékenységre összpontosítani, anyja éppen ezért vitte le úszni.

Phelps hat aranyérmet és két bronzérmet nyert a 2004-es nyári olimpián Athénban. Négy évvel később a Pekingi olimpián szintén 8 érmet nyert, mely mind aranyérem, ezzel megdöntötte a szintén amerikai Mark Spitz rekordját az egy olimpián megszerzett aranyak számában. Phelps a 2012-es londoni olimpián négy aranyérmet és két ezüstérmet nyert. A 2016-os nyári olimpiai játékokon, Rio de Janeiróban további öt arannyal és egy ezüsttel gazdagodott.
Nemzetközi címei és rekordjai miatt „az év úszója díjat” is megkapta hat alkalommal, az „év amerikai úszójának díját” nyolc alkalommal. Nemzetközi, hosszúpályás versenyeken 71 érmet nyert, ötvenhét aranyat, tizenegy ezüstöt és három bronzot az olimpiai, világbajnoki és Pan Pacific bajnoksági versenyeken. A 2008-as példa nélküli sikere meghozta „Sports Illustrated” magazin „Az év férfi sportolója” címet.

A 2008. évi nyári olimpiai játékok után megalapította a Michael Phelps Alapítványt, amelyik az úszó sport növekedésre fókuszál és az egészségesebb életstílust hirdeti. Az Amerikai Drogellenes Ügynökség programja miatt s rendszeresen dopping vizsgálaton vesz részt.
Az Észak-Baltimore-i Aqva Klubban edzett Bob Bowmannál. Tizenöt évesen a legfiatalabb férfi volt, aki bekerült az amerikai olimpiai csapatba az utóbbi 68 évben. 2000-ben nem nyert érmet, a döntőben ötödik helyen végzett 200 méteres pillangóban.
2001-ben a világbajnokságon 200 méteres pillangóban világrekordot állított fel tizenöt évesen. Ezzel Michael Phelps lett a legfiatalabb világrekord szintet megúszó sportoló, megdöntve Ian Thorpe rekordját, aki tizenhat évesen állított fel világrekordot 400 méter vegyesen. Fukuokában a világbajnokságon Michael Phelps megdöntötte saját rekordját 200 méter pillangóban, megszerezve a világbajnoki címet

HALÁLOZÁSOK

1455 – I. Teodór leszboszi uralkodó

1966 – Giuseppe Farina olasz autóversenyző.
Az 1906-ban született olasz Emilio Giuseppe „Nino” Farina volt a Formula–1 első világbajnoka 1950-ben: az Alfa Romeóval három futamot nyert. Túraversenyeken indult az 1930-as években, majd kipróbált egy Maseratit pályaversenyen.

Tazio Nuvolari vezette be a „profi” vezetés rejtelmeibe. Ennek eredményeként 1937-ben, 1938-ban és 1939-ben is olasz bajnok lett. Az így szerzett előnnyel a második világháború után már 1950-ben sikert ért el. Stílusát példaként említették a fiataloknak.
Mivel 1951-ben lemaradt csapattársa Juan Manuel Fangio mögött, így 1952-ben a Ferrarihoz igazolt, ahol Alberto Ascari árnyékában versenyzett. 1954-ben kigyulladt az autója egy világbajnokságon kívüli versenyen. 1955-ben visszatért, de nem bírta a fájdalmakat, így a szezon közepén visszavonult. Később kipróbálta az Indycart, de végleg abbahagyta a versenyzést.
1966-ban halt meg közúti balesetben a franciaországi Chambéryben, miközben a francia nagydíjra tartott

2015 – Korondi György Liszt Ferenc-díjas operaénekes (tenor), érdemes művész. Nagy kultúrájú énekes, aki különösen az olasz repertoárban nyújtott kitűnő alakításokat, de oratóriumszólistaként is emlékezetes fellépései voltak. Korondi Anna opera-énekesnő édesapja.

Kisgyermek korától énekelt templomi, iskolai és munkahelyi kórusban. Gépipari technikumban tanult, majd vasesztergályosként dolgozott, közben szülővárosa zeneiskolájában tanult énekelni Walter Margitnál és Szabó Miklósnál. A fizikai munkát feladva, 1957-ben Budapestre került, ahol a Bartók Béla Konzervatóriumban Feleki Rezsőnél képezte tovább hangját. 1959-ben felvették a Zeneakadémiára, ahol Rősler Endre lett a mestere. Korondi is azok közé tartozott, akiket Tito Schipa kiválasztott budapesti mesterkurzusára.

Rősler rábeszélése a harmadik évben megszakította akadémiai tanulmányait és az 1962–63-as évadtól a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol első jelentős feladata (immár Korondi néven) Gounod Faustjának címszerepe volt 1962. október 20-án. Az akkor aranykorát élő színházban sorra kapta a főszerepeket. 1964-től rendszeresen vendégszerepelt az Operaházban (Osváth Júlia ajánlotta a pesti vezetők figyelmébe), az 1966–67-es évadtól pedig már a fővárosi társulat tagja lett. Szerződtetett magánénekesként első szerepe Don Ottavio volt Mozart Don Juanjában 1966. szeptember 10-én. Évtizedekig a társulat vezető lírai és spinto tenorja volt, aki főként az olasz és francia romantikus repertoárban működött, de számos barokk vagy kortárs műben is színpadra lépett. Néhány hőstenor szerepet is megformált.
Operai pályájával párhuzamosan rendszeresen közreműködött oratóriumkoncerteken is, leggyakrabban Kodály Psalmus Hungaricusának zsoltárosaként. Ezt a művet Európa-szerte énekelte. Operaszínpadokon főként Közép- és Kelet-Európában vendégszerepelt. Templomi énekesként egészen idős koráig hallható volt

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.