Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – MÁJUS 25.

Az év 145. napja, hátra van még 220

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1571 – Az erdélyi rendek Báthory Istvánt választják fejedelemnek.


Belpolitikájában a fejedelmi hatalom megerősítésére törekedett: felülvizsgálta a korábbi fejedelmi birtokadományokat, számba vette az állami jövedelmeket, fejlesztette a kereskedelmet és a bányászatot. Az erdélyi vallási türelmet ő sem bolygatta (ugyanakkor megtiltotta a további újításokat), bár célja a katolicizmus erősítése volt a többségében protestáns fejedelemségben. 1579-ben Kolozsvárra telepítette a jezsuitákat, és mint vallási újítót, a dévai várbörtönbe záratta Dávid Ferenc unitárius püspököt. 1581-ben jezsuita kollégiumot alapított Kolozsváron, amely a mai Szegedi Tudományegyetem jogelődje. Udvarában, Páduában végzett értelmiségiekkel vette körül magát, innen indult például a Wesselényiek és a Bethlenek felemelkedése is. Maga a fejedelem is kiváló politikai író volt, levelei stílusremekek. Érzékeny lélek lehetett, hiszen a zongora egyik ősén, virginálon játszott, amit saját szobájában tartott. Uralma idején volt az Erdélyi Fejedelemség első virágkora

1940 – A civilizáció kriptája nevű időkapszula lezárásának napja; a civilizáció kriptája egy hétköznapi tárgyakat tartalmazó, légmentesen lezárt kamra az Oglethorpe Egyetem alagsorában, Atlantában, az USA Georgia államában. A kamra rozsdamentes acélajtaját 1940-ben hegesztették a helyére. Bár létrehozásakor még nem létezett ez a kifejezés, valójában egy időkapszula, tervezett kinyitási ideje 8113. A Guinness Rekordok Könyve 1990-ben azt írta, hogy a civilizáció kriptája az első sikeres kísérlet jelenlegi kultúránk lenyomatának megőrzésére a Föld jövőbeli lakói számára.

A civilizáció kriptája kamra az Appalache-hegység gránit alapján az Oglethorpe Egyetem Phoebe Hearst Memorial Hall nevű, szintén gránit épületének alagsorában található. A termet, ami eredetileg úszómedence volt, 1937 és 1940 között felújították, a falakat szurokba ragasztott mázas lemezekkel vonták be. A kamra 6 méter hosszú, 3 méter széles és 3 méter magas. A kamra teteje egy 2 méter vastag kőtömb, és 60 centiméteres kő alapja van. Egy behegesztett rozsdamentes acélajtó zárja el a bejáratot.

Az Amerikai Szabványhivatal technikai segítséget nyújtott a kamra létrehozásához és a tárgyak tárolásához. A legtöbb tárgyat semleges gázzal töltött rozsdamentes acél tartályokban helyezték el. Maga a kamra egy egyiptomi piramis halotti kamrájára hasonlít leginkább, tárgyakkal a polcokon és a padlón.
A legtöbb tárgyat valaki adományozta. Az adományozók között volt például V. Gusztáv svéd király, vagy az Eastman Kodak Company. Az egyetem sok ajánlatot kapott hétköznapi emberektől is, például konzervnyitó, vagy száraz martini olívabogyóval. Sok információ mikrofilm formájában került a kamrába. Mivel a mikrofilm anyaga szerves anyag, cellulóz, készítettek egy helyettesítő filmet is, fémszalagra. A mikrofilmek több mint 800 klasszikus irodalmi alkotást őriznek, például a Biblia, a Korán, az Iliasz vagy Dante Isteni színjátékának teljes szövegét. A filmeken szereplő szöveg körülbelül 640 000 nyomtatott oldalnyi anyagot tartalmaz. Nem mikrofilmként, hanem eredeti formátumban megőrizték az Elfújta a szél forgatókönyvének egyik másolatát

1961 – John F. Kennedy kongresszusi bejelentésével megkezdődik az Apollo Hold-expedíciós program.
Az Apollo-program az Egyesült Államok második – a hosszas előkészítő fázisa miatt a repülések sorrendjét tekintve harmadik – emberek részvételével végrehajtott űrprogramja volt, amely 1961 és 1972 között zajlott. A program célja kettős volt: a fő célként az ember Holdra juttatása fogalmazódott meg, mögöttes politikai célként pedig a hidegháború által életre hívott űrversenyben az USA vesztes pozíciójának megfordítása, a nemzeti presztízs helyreállítása volt a célkitűzés.
A holdprogram hivatalos bejelentése 1961. május 25-én John F. Kennedy elnök kongresszusi beszédében történt, ezt tekintjük az Apollo-program hivatalos kezdetének. A beszédben Kennedy 9 éves határidőt tűzött ki a program megvalósításra. A célt 1969. július 21-én, az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a Holdra lépésével sikerült teljesíteni. Őket még további öt űrhajóspáros követte, így összesen hat sikeres holdra szállást teljesítettek a NASA űrhajósai

1977 – A Csillagok háborúja megjelenik a mozivásznakon

SZÜLETÉSEK

1879 – Dienes Valéria, táncpedagógus, filozófus, az első magyar női egyetemi tanár

1923 – Bisztrai Mária romániai magyar színésznő, Petru Groza román miniszterelnök lánya.
1951-ben végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ezután a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. Férje, Horváth Béla szintén a kolozsvári színház színésze és rendezője volt. 1969-től nyugdíjazásáig (1985) ő töltötte be a színház igazgatói tisztségét, ezen időszakban mutatták be Sütő András drámáit (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Káin és Ábel, Szuzai menyegző). A színház örökös tagjává nyilvánította.
Játszott filmekben is, köztük a Déry Tibor regényéből készült 141 perc a befejezetlen mondatból; Szindbád; Mephisto. Szerepet kapott a Lumini și umbre (Fények és árnyak) c. román filmben is. Számos előadóestet tartott, gyakran szerepelt a rádió és a Román Televízió magyar nyelvű adásaiban

1927 – Marx György, magyar fizikus, az MTA tagja

1939 – Sir Ian McKellen, angol színész (Gandalf „A Gyűrűk Urá”-ból), a homoszexuális mozgalom aktivistája.


Hosszú karrierjét elismerték már Golden Globe-díjjal, Tony-díjjal, Európai Filmdíjjal, San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál díjjal, valamint négy Emmy-, négy BAFTA- és két Oscar-díj jelölést is magáénak tudhat. Filmes munkássága mellett színházi tevékenysége is rendkívül jelentős, gyakran szerepel Shakespeare-darabokban. A nemzetközi közönség a mozivászonról – elsősorban Gandalfként a Gyűrűk Ura- és a Hobbit-trilógiákból, valamint Magnetóként az X-Men-filmekből – ismerheti.
Egyik alapító tagja a Stonewallnak, amely az Egyesült Királyságban a legnagyobb LMBT jogi csoport, és amelynek ma is gyakori szóvivője. Emellett más hasonló csoportnak is tiszteletbeli tagja.
A Brit Birodalom Rendje (CBE) 1979-ben lovaggá ütötte. 1991-ben II. Erzsébet brit királynő szűk körének tagja lett, a New Year Honours tüntette ki „nemzeti jelentőségű szolgálataiért”, majd 2008-ban becsületrenddel is díjazták

1969 – Anne Heche, amerikai színésznő, filmrendező, forgatókönyvíró

HALÁLOZÁSOK

1746 – Temlin Mátyás szlovén származású magyar író

1954 – Robert Capa magyar származású fotográfus.


A 20. század egyik legjelentősebb fotósa volt, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartják számon. Rövid élete során öt csatatéren fotózott (a spanyol polgárháborúban, az első kínai–japán háborúban, a második világháború európai hadszínterein, az első arab–izraeli háborúban és Indokínai háborúban). A második világháború folyamán Londonban, Észak-Afrikában, Olaszországban, a normandiai partraszállásnál, az Omaha Beachen és Párizs felszabadításakor is ott volt, és dokumentálta a háború eseményeit.

1954-ben Japánba utazott egy induló japán újság szerkesztőinek meghívására, ekkor kérte fel a LIFE magazin, hogy „ha már úgyis ott van”, tudósítson az Indokínában (Vietnámban és a környező Laoszban és Kambodzsában) akkor már nyolc éve zajló függetlenségi háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Útközben a francia katonákat, a leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután 3 óra előtt 5 perccel (az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére) egy kis dombra kapaszkodott fel, hogy látképet készíthessen a környékről. Taposóaknára lépett, amely felrobbanva azonnal megölte.

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta több interjúban is a sokat látott, de rövid életű riporter

1963 – Burghardt Rezső Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész

2006 – Desmond Dekker (sz. Desmond Adolphus Dacres) jamaicai születésű amerikai reggae énekes.
A The Aces nevű zenekar (Wilson James és Easton Barrington Howard) “Israelites” című számával tett szert nemzetközi hírnévre. Más slágerei: “007 (Shanty Town)” (1967) és “It Mek” (1968). Bob Marley híressé válása előtt Dekker volt az egyik legismertebb jamaicai zenész

https://www.youtube.com/watch?v=83Y2hv-3UCM

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.