Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – NOVEMBER 1.

Az év 305. napja, hátra van még 60

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1599 – Erdély Vitéz Mihály havasalföldi vajda ellenőrzése alá kerül

1800 – John Adams lesz az első amerikai elnök, aki megválasztása után a Fehér Házba költözik és ott lakik

1884 – Washingtonban, a Nemzetközi Meridián Konferencián, 25 nemzet képviselője döntést hoz a világ időzónákra való felosztásáról. A kezdő délkört az angliai Greenwichben jelölik ki

1918 – Gróf Károlyi Mihály liberális reformpolitikus önálló magyar kormányt alakít

1936 – Benito Mussolini bejelenti, hogy Olaszország és Németország egyezményt írtak alá, amellyel megalkották Európa „tengelyét”

1940 – Őskori falfestményekre bukkannak egy barlangban a franciaországi Lascaux mellett

SZÜLETÉSEK

1845 – Gróf Teleki Sámuel magyar felfedező, afrikanista, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője. Ő fedezte fel és nevezte el (Rudolf trónörökösről) a Rudolf-tavat és (Rudolf feleségéről, Stefánia belga hercegnőről) a Stefánia-tavat

1879 – Gróf Teleki Pál a nemesi Teleki családból való magyar földrajztudós, tanár, politikus, többszörösen megválasztott országgyűlési képviselő, előbb a Magyar Királyság külügyminisztere 1920-ban (a Simonyi-Semadam-kormányban), majd az ország miniszterelnöke 1920-tól 1921-es lemondásáig, ezt követően 1938 és 1939 között vallás- és közoktatásügyi miniszter (az Imrédy-kormányban), majd az 1939-es választásokat követően az ország megválasztott miniszterelnöke 1941-es öngyilkosságáig. A Magyar Tudományos Akadémia tagja és a Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli főcserkésze

1930 – Árkus József magyar Táncsics Mihály-díjas újságíró, szerkesztő, humorista.


1959-ben az Egyetemi Lapok főszerkesztője volt. 1965- 1966-ban a Magyar Rádiónál dolgozott. 1966 és 1975 között a Népszabadság munkatársa volt. 1976-tól vezette Tabi László utódjaként a Ludas Matyi élclapot 1990-ig, amikor a szerkesztőség jó részével együtt megalapította az Új Ludast, és ennek is főszerkesztője lett.
A Mikroszkóp Színpad házi szerzője volt és sokáig szerkesztette az újságíróbálra megjelenő alkalmi kiadványt, a Tollasbált, amely főleg pikáns női fotói miatt volt közismert.

Nagy országos ismertséget a Parabola című műsor szerzett Árkus Józsefnek. A Parabola az állami televízió egyik legnépszerűbb műsora volt az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején. Eredetileg külpolitikai műsor volt, amelyet Árkus 1972-ben vett át Varga Józseftől, és fokozatosan részben belpolitikai műsorrá fejlesztette, miközben egyre nagyobb szerepet kapott benne a humor.
A műsor a népszerűségét részben Árkus személyének, részben annak köszönhette, hogy a felhasznált belföldi és külföldi mozgóképanyag köre, beleértve a televízióban addig csak játékfilmekben és korlátozottan adagolt meztelenséget, illetve a hozzárendelt szatirikus kommentárok módszere újdonságot jelentett a magyar televíziózásban és humorban.
„Senki őelőtte nem merészkedett olyan szférákba, mint a minduntalan összepuszilkodó vezető elvtársak, a mozgalmi dalok ügyetlen szövegei, Lenin macskája, Kádár metrójegye. Éles mondataival, tűhegyes találataival megostromolt olyan egykori erődítményeket is, mint a szocialista álparlament, a rendőrség, az agyonmisztifikált űrhajósok vagy az önmenedzselők maffiája” – írta róla a 2001-ben megjelent Humorlexikon.
A Parabola szilveszteri különkiadása a Szuperbola volt, mely 1977-től jelentkezett

1935 – André Tchaikowsky lengyel zeneszerző és zongoraművész.
46 évesen halt meg Oxfordban. Végakaratában testét tudományos kutatásokra ajánlotta fel, koponyáját pedig a Royal Shakespeare Companynak ajándékozta, azt kérve, hogy színpadi kellékként használják fel. Azt remélte, hogy koponyája a Hamlet-előadásokban Yorick koponyájaként fog szolgálni.Hosszú évekig azonban egyetlen színész és rendező sem vállalkozott arra, hogy egy hajdanvolt ember valódi koponyáját használja erre a célra, bár ez olykor próbákon megesett. Végül, 2008-ban David Tennant játszotta el a híres jelenetet, kezében Tchaikowsky koponyájával, a Courtyard Theatre (Stratford-upon-Avon) előadásain. Miután a sajtó felfedte a koponya titkát, a Hamlet előadásai a West End színházba kerültek át, a Royal Shakespeare Company pedig bejelentette, hogy nem fogja felhasználni a koponyát (a szóvivőjük azt mondta, hogy „túlságosan zavaró lenne a közönség számára”). Ez azonban csak cselfogás volt a részükről: a koponyát valójában végig használták a West End előadásain, majd az azt követő televíziós adaptációban, amelyet a BBC2 sugárzott. Gregory Doran igazgató ezt mondta: André Tchaikowsky koponyája igen fontos része volt az előadásunknak, és minden felhajtás ellenére, nagy szolgálatot tett a társaságunknak”

1942 – Larry Flynt amerikai újságkiadó („A provokátor”, „Hustler”)

1962 – Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers frontembere.
A Los Angeles-i Fairfax High Scool-ban érettségizett, itt ismerte meg későbbi zenésztársait is. Jelentkezett a University of California at Los Angeles egyetemre (UCLA), de sosem fejezte be.
Már kamaszkorában rászokott a kábítószerekre (heroin, kokain). Miután zenésztársa és legjobb barátja, Hillel Slovak, 1988-ban túladagolásban meghalt, Kiedis elvonókúrán vett részt egy mexikói szanatóriumban.
„Sir Psycho Sexy” hódításai közt tudhatja többek között Demi Moore-t, az egykori Spice Girl Melanie C-t, és a szupermodell Heidi Klumot is.

Hollywoodban, a film fővárosában színészi szerepet kapott. Sylvester Stallone oldalán játszott, a F.I.S.T. című filmjében (1978), majd feltűnt az 1991-es Holtpont című filmben, Keanu Reeves és Patrick Swayze mellett.

2004-ben jelent meg önéletrajzi írása a Scar Tissue, mely Chili a sebre címen 2005 végén jelent meg Magyarországon.
Jelenlegi élettársa, Heather Christie (1986. január 1.) 2007. október 2-án adott életet első gyermeküknek, Everly Bear Kiedisnek. Ő ihletett a Stadium Arcadiumon több számot is: „She’s Only 18”, „Desecration Smile”.
Anthony az 1980-as évek óta vegetáriánus, 2008-ban pedig áttért a vegán életmódra

1978 – Hámori Gabriella magyar színész.


2003 óta az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő, az országos népszerűséget Bergendi Péter vígjátéka, az Állítsátok meg Terézanyut! hozta el számára, amelyben a főszerepet alakította. Számtalan filmbéli alakítását díjazták itthon és külföldön is. Pályáját statisztaként kezdte. Több amerikai szuperprodukció szerepére is esélyes volt: az Oscar-díjas Danny Boyle elküldte neki a Transz című filmje teljes forgatókönyvét, a Mission: Impossible – Titkos nemzet című filmben pedig a női főszerepre hallgatták meg. Utóbbi szerepet – Tom Cruise partnerét játszva – végül a svéd Rebecca Ferguson alakította

HALÁLOZÁSOK

1486 – Szapolyai Miklós erdélyi püspök

1882 – Almásy Pál magyar politikus, az első népképviseleti országgyűlés alelnöke

1906 – Habsburg Ottó Ferenc főherceg, Ferenc Ferdinánd trónörökös öccse, I. Károly császár (IV. Károly néven magyar király) édesapja.


Ottó Ferenc főherceg olyan kiváló testi adottságokkal és szellemi képességekkel rendelkezett, amelyek egy arisztokrata személyiség számára ideálisak. Jóképű férfi volt, művelt és sokoldalú szellem, otthonosan mozgott a társaságban. Könnyelmű és nemtörődöm életfelfogása mégis kicsapongóvá tette, viszonylag rövid élete teljesen félresiklott. A bécsi körökben „a szép Ottó”-nak („Otto der Schöne”) nevezett főherceg egész életét – főleg bátyjának 1896-os trónörökössé nyilvánítása után – dorbézolások, szerelmi kalandok, nyilvános botrányok jellemezték, ez megütközést és felháborodást váltott ki a császári család tagjaiból. Egy alkalommal például a jó hírű bécsi Eduard Sacher szállodája különtermében nagy tivornyát tartott cimboráival, akik heccből kizárták őt a szeparéból. A lerészegedett Ottó főherceg anyaszült meztelenül, oldalán egy szál karddal bolyongott a szálloda termeiben. Az esetnek sok szemtanúja volt, köztük a brit nagykövet is, ő azonnal értesítette a császárt, aki egy időre kolostorba száműzte léha unokaöccsét. Életmódjával Ottó elidegenítette magától a császári család tagjait, végül felesége, Mária Jozefa főhercegné megszakított vele minden kapcsolatot.

Zavaros szerelmi kapcsolatai következtében szifiliszben súlyosan megbetegedett. Az orvostudomány akkori állása szerint ez hosszú és fájdalmas szenvedést jelentett. Utolsó éveiben eltűnt a nyilvánosság elől. Betegségét Egyiptomban, gyógyfürdőkben próbálta kezeltetni, de átmeneti javulás után állapota tovább súlyosbodott. Visszatért Ausztriába, élete utolsó hónapjait Bécs elővárosában, egy döblingi villában töltötte. A haldokló főherceget utolsó nagy szerelme, az operettszínház fiatal énekesnője, Luise Robinson ápolta, Márta nővér álnéven. A leány nem mozdult el Ottó betegágya mellől, utolsó leheletéig kitartott mellette. Rajta kívül csak mostohaanyja, Mária Terézia főhercegné, portugál infánsnő ápolta. Lelki vigaszt Marschall segédpüspök nyújtott neki. Ottó főherceg hosszú szenvedés után 1906. november 1-jén hunyt el Döblingben, 41 éves korában

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.