Kávé mellé

NAPI VISSZANÉZŐ – SZEPTEMBER 3.

Az év 246. napja, hátra van még 119

POLITIKAI ÉS EGYÉB ESEMÉNYEK

1189 – Megkoronázzák I. (Oroszlánszívű) Richárd angol királyt Westminsteri apátságban

1783 – Az amerikai függetlenségi háború véget ér. Nagy-Britannia és 13 volt gyarmata Párizsban békét kötnek, amelynek értelmében a brit kormány elismeri az Amerikai Egyesült Államok függetlenségét

1939 – Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzennek Németországnak

1971 – A megszálló hatalmak: az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és a Szovjetunió megerősítik Berlin különleges státusát, mely szerint Nyugat-Berlin nem szerves része a Német Szövetségi Köztársaságnak, hanem külön kormányzó polgármester és szenátus irányítja. A Szovjetunió kötelezettséget vállal, hogy fenntartja a személy- és teherforgalmat Berlin elválasztott részei között

SZÜLETÉSEK

1875 – Ferdinand Porsche német autótervező és -gyáros, a Volkswagen Bogár tervezője. Több német tank tervezéséhez is hozzájárult. Fia, Ferry Porsche a Porsche autók névadója

1915 – Szalai Pál könyvkereskedő, 1944–1945-ben a Nyilaskeresztes Párt rendőrségi összekötője.
Raoul Wallenberg titkos segítője lett, megszervezte a budapesti gettó fegyveres, rendőrségi védelmét. 2008. június 24-én, posztumusz a Világ Igaza kitüntetést és a Bátorság érdemjelet kapta.

A gettók megmentésében jutott lényeges, sőt talán döntő szerephez Szalai Pál. Ekkor már nem utolsósorban az ukrán frontot megjárt, a háborútól megviselt iskolatársa és gyerekkori barátja, Szabó Károly hatására az a tudatos szándék vezette, hogy megpróbálja a nyilasok szélsőséges tevékenységét akadályozni.
Szabó mint írógépműszerész dolgozott a svéd követségnek. Dr. Fleischmann Ottó orvos-pszichológus a követségen meggyőzte, hogy vegyen részt az üldözöttek mentésében. Ő megszervezett egy Wallenberg-Szalai találkozót. Szalai kérte Wallenberget, ha bármiféle nyilas visszaélésről tudomást szerez, akkor azt közölje vele, és ő lehetőség szerint azt meggátolja. Ennek az együttműködésnek köszönhetően Szalai több sikeres mentőakciót hajtott végre.
A „Svéd Királyi Követség oltalma alatt álló” épületekben közel 15 000 lakó talált védelmet, a gyakran önkényesen is öldöklő nyilasok elől. 1945 januárjában, amikor Wallenberg megtudta, hogy Adolf Eichmann mindenkire kiterjedő mészárlást tervez a gettókban, a vele együttműködő Szalai közvetítésével elérte, hogy a német parancsnok, Gerhard Schmidhuber megakadályozza ezt az akciót. Két nappal később az oroszok elérték a két budapesti gettót is

1926 – Irene Papas görög színésznő.
Főiskolai tanulmányait a Drámai Művészeti Főiskolán végezte Athénban. 1948 óta szerepel színpadon Athénban, majd New Yorkban.
Színészi karrierje 1948-ban kezdődött. Az ötvenes években már folyamatosan forgatott, és szupersztárrá az 1964-es „Zorba, a görög” című film tette.
Énekesnőként is sikeres volt: 1969-ben egy lemezen 11 Mikis Theodorakis-dalt énekelt el. Több alkalommal dolgozott együtt Vangelisszal is: 1979-ben jelent meg „Ódák” című lemeze, melyen nyolc görög népdalt énekelt el, hét után pedig a „Rapszódiák” (hét bizánci himnusz)

1956 – Görbe Nóra magyar színésznő, a Linda című tévésorozat kapcsán lett ismert.
Gyermekkorában balettozni tanult, ritmikus sportgimnasztikára járt. Tanulmányait zenei általános iskolában és nyelv tagozatos gimnáziumban végezte, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dráma szakán tanult Horvai István és Kapás Dezső osztályában 1975–1979 között. 1979–1986 között a Mafilm társulatának tagja volt. 1981 óta taekwondozik, zöldöves taekwondós. 1985–86-ban az R-GO együttesben énekelt. 1987–88-ban az Első Emelet énekesnője volt. 1990–2003 között a Bojtorjánnal énekelt.


Vendégművészként fellép többek között a Veszprémi Petőfi Színházban, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Játékszínben, a Vidám Színpadon és az Újpest Színházban

1965 – Charlie Sheen Golden Globe-díjas, Emmy-díjra jelölt amerikai színész. Karakter-szerepei – televízióban és filmben egyaránt – mint például Chris Taylor A szakasz című filmben, Rick „Wild Thing” Vaughn A nagy csapat című filmekben, Charlie Crawford szerepe a Kerge város sorozatban és Charlie Harper szerepe a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatban.
Martin Sheen színész fia, Emilio Estevez, Renée Estevez és Ramon Luis Estevez színészek testvére.

1974-ben, 9 évesen szerepelt először a kamerák előtt, az apja mellett egy kisebb szerepben. Filmes karrierje 1984-ben kezdődött, első főszerepét 1986-ban játszotta A szakasz című háborús filmdrámában.
1988-ban A vadnyugat fiai című filmben testvérével, Emilioval játszott közösen. 1989-ben A nagy csapat című filmben láthattuk, 1990-ben pedig A megtörhetetlen (Cadence) című filmben apjával, Martin Sheennel játszott közösen, illetve A zöldfülű-ben Clint Eastwood oldalán. 1991-ben és 1993-ban játszott a Nagy durranás című vígjáték első és második részében, ami híresebbé tette a nevét. 1993-ban A három testőr című filmben Aramis szerepében láthattuk, majd 1994-ben Nastassja Kinski oldalán a Végsebességben. 1999-ben önmagát alakította a John Malkovich-menet című filmben, és felbukkant a Horrorra akadva 3. és 4. részében is; ez utóbbiban akkori felesége, Denise Richards is szerepelt. A Kerge város című sorozatba Michael J. Fox helyett került be, annak betegsége miatt. 2003-tól a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatban játszotta Charlie Harper reklámzeneszerző szerepét, egészen 2011-ig

HALÁLOZÁSOK

1658 – Oliver Cromwell angol államférfi, diktátor, Lord protector.
Jelentős szerepet vállalt Anglia köztársasággá (Commonwealth) formálásában. Az angol polgárháború alatt egyik parancsnoka volt a fanatikus puritánok, a „vasbordájúak” (ironside) seregének (New Model Army), mely legyőzte a királypártiakat. I. Károly angol király 1649-es kivégzése után Cromwell akarata érvényesült a rövid életű Angol Köztársaságban. Leigázta Skóciát és Írországot, majd mindhárom országban mint lordprotektor (Lord Protector) uralkodott 1653-tól 1658-ig

1883 – Ivan Szergejevics Turgenyev orosz író.
Kiemelkedő művei az Egy vadász feljegyzései című novellaciklusa (1852), az Apák és fiúk, a Nemesi fészek, A küszöbön című regényei, az Első szerelem és az Aszja című kisregényei.
Turgenyev Dosztojevszkijnál három évvel, Tolsztojnál tíz évvel volt idősebb; a 19. század második felének e három meghatározó orosz írója közül ő állt legközelebb a nyugati szemlélethez, nagyrészt az ő munkássága irányította Nyugat-Európa figyelmét az orosz irodalomra.
A Turgenyevek a legelőkelőbb orosz családok közé tartoztak, őseik egykor tatár hercegek voltak

1948 – Edvard Beneš cseh politikus, Csehszlovákia köztársasági elnöke.
Csehszlovákia létrehozásának legerőteljesebb hirdetője és megvalósítója. Külpolitikai tevékenysége nagymértékben hozzájárult Magyarország világháborúkban betöltött szerepének hátrányos megítéléséhez, és a trianoni békeszerződésben meghatározott területvesztéseihez

1957 – Heltai Jenő magyar író, költő

1991 – Frank Capra háromszoros Oscar-díjas olasz születésű amerikai filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró.

Első filmjét még 1915-ben készítette középiskolásként. A háború után némafilmekben dolgozott, főleg technikai munkatársként. 1924-ben Mack Sennettnek kezdett dolgozni a Columbia Picturesnél, ahol szépen lassan Hollywood legfelkapottabb rendezőjévé vált.
1934-ben Capra eredetileg Robert Montgomeryt és Myrna Loyt akarta az Ez történt egy éjszaka főszerepeire, de ők gyengének találták a forgatókönyvet és visszautasították a szerepet. Miriam Hopkins és William Wyler felesége, Margaret Sullavan szintén elutasították. Bette Davis vállalta volna, de ő a Warner Brothersszel állt szerződésben, és Jack Warner nem akarta elengedni egy Columbia Pictures produkcióhoz. Végül Capra a francia születésű Claudette Colbertet nyerte meg, a partnere Clark Gable lett. A film öt Oscar-díjat is kapott.

Capra sikersorozata folytatódott, 1937-ben és 1939-ben is megkapta az Akadémia legjobb rendezéséért járó díját a Váratlan örökségért és az Így élni jóért. Egy évvel később szintén jelölték a Becsületből elégtelen című politikai szatíráért, mellyel a főszereplő James Stewart robbant be a köztudatba.
Capra híradós őrnagyként szolgált az amerikai seregben a háború idején. 1942 és 1948 között a kormány megbízásából tíz propagandafilmet készített, hol rendezőként, hol társrendezőként. 1945-ben ezredesként szerelt le.

1946-ban rendezte Az élet csodaszépet, ami ugyan bevétel szempontjából csalódást okozott, de hatalmas kritikai elismerésnek örvendett. Az Amerikai Filmintézet is beválasztotta minden idők száz legjobb filmje közé.
Az 1950-es évek elején készített két filmet a Paramount Picturesnek Bing Crosbyval a főszerepben: Riding High (1950) és Here Comes the Groom (1951). Ezután tévéfilmeket kezdett el rendezni, majd 1959-ben visszatért a filmvászonra a Frank Sinatra nevével fémjelzett Púp a háton című vígjátékkal, mely Capra első színes mozifilmje volt.
Utolsó filmjét 1961-ben forgatta Egy maroknyi csoda címmel

2010 – Bánffy György Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész.

1945–1949 között magántisztviselő illetve mozi üzemvezető volt. 1949–1950 között a filmgyári színészcsoport tagja volt. 1950–1954 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. A Színiakadémia elvégzése után 1950–1953 között a Nemzeti Színház, 1953–1954 között az Állami Bábszínház, 1954–1960 között pedig a Fővárosi Operettszínház tagja, 1960–1971 között Pécsre szerződött a Nemzeti Színházhoz, 1971-től a József Attila Színház tagja volt. 1978-tól a Zeneakadémia beszédtanáraként működött.
1956-os szerepvállalása miatt a forradalom leverése után hátrányt szenvedett

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.