Központ
2020. június 01. hétfő, Tünde

Neked hány Földre van szükséged?

Központ június 20, 2017 Kávé mellé

Szeretnéd, ha ez az egy is elég lenne, és sokáig élhető maradna? Nem kívánod megtapasztalni az éhínség, az energiahiány és az iható vízért folyó háború kínjait? Akkor kezdj el már ma tenni azért, hogy a túlfogyasztás napja minél később jöjjön el!

Ha mindenki úgy élne, mint mi, magyarok, akkor 1,7 Földre lenne szükség. Ha úgy, mint a luxemburgiak, akkor 9 Föld sem lenne elég. Az emberiség jelenlegi életszínvonalának fenntartásához 1,6-szor ekkora Földre lenne szükség, de kék bolygóból csak egy van. A túlfogyasztás napja azt jelzi, hogy az emberiség mikorra éli fel a Föld egy év alatt megújulni képes erőforrásait. 1992-ben még október 21-re esett a globális túlfogyasztás napja, tavalyi évben azonban már augusztus 8-ára! Ha a föld gyümölcsös lenne, akkor tavaly augusztus 8-ig megettük az összes gyümölcsöt, és utána elkezdtük kivágni a fákat. De mit teszünk később, ha a kevesebb fa miatt egyre kevesebb gyümölcsünk lesz? Egymás torkának fogunk ugrani?

Mit tehetsz, ha sokáig és jól szeretnél élni ezen a bolygón?

Egyél több zöldséget és kevesebb húst!

Az ökológiai lábnyom fogalmának egyik megalkotója, W. Rees szerint a húsfogyasztás csökkentésével tudsz a leghatékonyabban visszatérni az „egybolygós életre”. A hús előállítása víz- és energiaigényes – és a túlzott húsfogyasztás bizonyítottan nem egészséges. Egy tonna marhahús létrehozásához 14-szer akkora termőterület szükséges, mint egy tonna gabona termesztéséhez. A Világbank környezeti szakértői szerint a globális üvegházhatás mintegy feléért az állattartás felelős a légkörbe jutó, felmelegedést okozó gázok miatt. Határozd el, hogy mától kevesebb húst és több zöldséget eszel! Így tovább élsz egészségesen.

Takarékoskodj az energiával!

Európában a háztartások energiafogyasztása adja a teljes energiahasználat 33 százalékát. Vegyél fel egy pulcsit otthon is, és tekerd lejjebb a fűtést pár fokkal! Nyáron csak a legnagyobb melegben használj klímát! Ha kikapcsolod az elektronikai készülékek készenléti üzemmódját, akkumulátorról működteted a laptopod és kihúzod a telefontöltőt a konnektorból, az áramért is kevesebbet kell fizetned.

Gyalogolj, biciklizz, dolgozz otthonról!

Az ökológiai szénlábnyom mintegy 20 százaléka az autók használatából származik. Amikor csak tudsz, gyalogolj, járj, tömegközlekedéssel vagy biciklivel, és állj ki a hatékony és környezetkímélő távmunka mellett!

Légy tudatos!

Vigyél magaddal kosarat a piacra, szatyrot a boltba. Válaszd a helyi termelőket. Kertészkedj az erkélyen, a kertben. Gyűjtsd szelektíven a szemetet. Takarékoskodj a vízzel, használj szelíd tisztító- és mosószereket. Javíttasd meg, amit lehet, és dobj minél kevesebb dolgot a szemétbe. Tárgyak helyett ajándékozz igazi élményt! Olvass és cselekedj!

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1535

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.