Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

„Nem éri meg” magyarnak születni?

Központ január 3, 2013 Kávé mellé

„Nem éri meg” magyarnak születni?

Svájcba, Ausztráliába vagy Norvégiába éri meg születnünk – állítja az Economist Intelligence Unit egyik friss felmérése, ami az országok jövőbeli helyzetét vizsgálta aszerint, milyen lehetőségei lesznek felnőttkorában egy ma megszülető gyereknek. Magyarország – holtversenyben Horvátországgal – a 46-ik helyen áll, míg a legkevesebb esélye a boldogulásra egy Nigériába született gyereknek van.

 

A nyolcvanas években a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett azt mondta, hogy azért ilyen sikeres, mert jókor, jó helyre született: az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok most is előkelő helyen szerepel az ezt vizsgáló listán, de ma Svájcba éri meg a leginkább születni – derült ki az Economist Intelligence Unit (EIU) egyik friss felméréséből.

A várható életminőséget vizsgáló kutatásban azt próbálták meg kiszámítani a kutatók, milyen lehetősége van egy most megszülető gyermeknek arra, hogy egészséges, biztonságos és termékeny életet élhessen. Az elemzés 11 változót nézett meg a bűnözés alakulásától kezdve az ország földrajzi elhelyezkedésén át, a világgazdaság alakulásáig egészen a polgárok boldogság-érzetéig számos területet. Majd ezeket a számokat megpróbálta kivetíteni 2030-ig, hogyan alakulnak, 2030 ugyanis az az év, amikor egy ma megszülető gyermek felnőtt korba lép.

Az EIU szerint gazdasági világválság ellenére bizonyos szempontból, még sosem voltak ennyire jó körülmények a világon, mert például sosem volt ilyen magas az emberek jövedelme, de a születéskor várható élettartam is folyamatosan növekszik, és a politikai szabadságjogok terén is jelentős javulás érezhető Észak-Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt. Másrészt a válság mély lenyomatokat hagy a hétköznapjainkon, különösen a munkanélküliséget és a biztonságérzet tekintetében – írják.

Mindezek tükrében az EIU megállapította, hogy a svájci újszülöttek a legszerencsésebbek, míg második legszerencsésebbek ausztrál társaik. A top tízbe jellemzően kis gazdaságok jutottak, melyeknek a fele európai és közülük csak egy az eurózóna tagja (Hollandia). Érdekes, hogy a nagy európai gazdaságok, mint Németország, Franciaország vagy Anglia nem szerepelnek különösebben jól, míg a déli országok szintén a mezőny hátulján kullognak. A korábban vezető Egyesült Államoknak idén csak a 16-ik helyet sikerült megszerezni, a gazdasági szempontból kiválóan teljesítő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) pedig sehol sincsenek. A legrosszabb helyzetben a nigériai babák vannak, mert hazájuk az utolsó helyen végezett az EIU ranglistáján.

origo.hu

 

Share Button
Ennyien olvasták: 173

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.