Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Nem ruhát esznek a ruhamolyok!

Központ március 22, 2016 Kávé mellé

A ruhamolyok annyira nem esznek ruhákat, hogy egyáltalán nem is táplálkoznak – miután kifejlődtek, párzanak, a nőstény petét rak, és elpusztul. Valójában a lárváktól kell féltenünk a kedvenc pulcsinkat.

m013

A ruhamolynak (Tineola bisselliella) nincs túl fényes élete: teljes kifejlődése után egyetlen célja az, hogy párosodjon, majd a nőstény lerakja petéit, és elpusztul. Nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint az evés – éppen ezért egyáltalán nem is veszélyes a ruháinkra nézve. Sokkal komiszabb viszont a moly lárvája, amely képes fehérjét nyerni bármilyen kreatintartalmú anyagból – így gyakorlatilag az állati anyagokból készült ruhákból is. A túléléshez az apró lárvák gyakorlatilag bármilyen természetes anyagon képesek átrágni magukat.

A kedvenc csemegéik közé tartozik a gyapjú, a kasmír, a selyem, a pamut, a lenből készült ruhák, a prémek, a tollak, bármiféle szőr, szöszök, szőnyegek, a fésű sörtéi vagy akár a háziállatok szőre is. Ha a ruhanemű felső rétege nem ízlik neki, képes átvágni magát a számára ehető bélésig is. Az anyagok, amelyeket a lárva megeszik, a bábba is beépülnek. Sajnos ezeket az apró állatokat nagyon nehéz kiirtani – képesek extrém hőmérsékleten is életben maradni, így a -8 vagy a +50 Celsius-fok meg sem kottyan nekik rövid távon. Ha azonban legalább fél órán keresztül hűtjük vagy sütjük őket, már nem élik túl.

forrás: origo

Share Button
Ennyien olvasták: 529

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.