Központ
2018. szeptember 22. szombat, Móric

Nem tud elaludni? Lógassa ki lábát a takaró alól

Központ július 6, 2015 Kávé mellé

A kánikulában különösen jól jön ez a trükk, de bármikor segít az alvásban: a lábunk és kezünk szabadon hagyása becsapja az agyunkat és könnyebben elalszunk.

labtakaro

A Science of Us tudományos szakoldal videója egyszerű, de nagyon hasznos trükköt mutat be: ha lábunkat és kezünket nem takarjuk be, hanem szabadon hagyjuk, akkor könnyebben elalszunk. Ezt a tippet főként azoknak érdemes megfogadniuk, akik rendszeresen nehezen alszanak el. A klasszikus tanácsok, mint a tejfogyasztás vagy a bárányok számolgatása általában nem segít, nem is tudni miért ez a közhiedelem, ennél sokkal egyszerűbb a megoldás.

A trükk lényege a testhőmérsékletünk, amely csökken, ha álmosak kezdünk lenni. Ha nem tudunk elaludni, nyilván nem vagyunk álmosak, mégis ezt a hatást kellene elérnünk. Erre megoldás, ha a lábunkat és a kezünket nem takarjuk be, hanem szabadon hagyjuk. E testrészeink ugyanis a különleges, vénás anastomosis erekkel rendelkeznek, amelyek az érzett hőmérsékletet képesek a test többi részébe is “szétszórni”.

Tehát ha lábunk és kezünk érintkezik az hűvösebb éjszakai levegővel, az agyunk is úgy érzékeli, hogy alacsonyabb a testhőmérkékletünk, mint amikor teljesen betakarózunk, így pedig könnye(bbe)n el tudunk aludni.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.