Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Nőstényördögtől a szexbombáig

Központ május 15, 2017 Kávé mellé

Mi a különbség a nőstényördög és a szexbomba között? Cirka száz év. Az előbbi a filmtörténet első vampja volt, vele kezdődött egyfajta szexuális szabadság, amely arra volt hivatott, hogy a férfiak csapodárságáért a nőket vonja felelősségre. A felfogás nagy változásokon ment át, a szerepkör azonban maradt, csak a nevét változtatták meg, valamint a külsejét az adott kor divatjához.

 

Ma ismét divat a vamp. A világhálót böngészve több tippet is találtam a démoni nők vamp ruhatárát és sminkjét illetően. Megtudtam, hogy mit kell magamra vennem, hogy vérbeli vampnak nézzek ki. Az ajánlatok között szerepelt áttetsző muszlinfelső, a klasszikus kis fekete ruha és azok a darabok, amelyek szexin kiemelik az adottságokat. Hétköznap lehetőleg fehérrel kombináljam a feketét, és a kényelmes cipő helyett tizennégy centis tűsarkakon tipegjek be munkába. Ennél többet már szinte felesleges is tudni a vampságról a huszonegyedik századi csajoknak.

Démonok, vámpírok, mágia

1897-ben Londonban bemutatták Munch hátborzongató festményét, A vámpírt, ami egy Vérvörös hajú nőt ábrázol, előtte pedig őrjöngő kéjvágyának élettelen áldozata, a férfi. Amerikában megjelenik Bram Stoker híres regénye, a Drakula, majd megteremtik az irodalom két prototípusát. Zola Nanáját, az arany bestiának is nevezett, párizsi félvilági színésznőt és Wedekind Luluját, a férfiakra elemi csapásként lesújtó „szépséges vadállatot”. Ezután elszabadul a pokol, csak úgy hemzsegnek az irodalomban és a művészetben a démonok, vámpírok.

Theodosia Goodman, aki egy szabó lányaként született, szinte egy időben az új csodával, a mozgóképpel, akkor még nem sejthette, hogy ő lesz Hollywood első vampja, Theda Bara néven. Mágikus erejét horrorlegendákkal támasztják alá: szarkofágok között él, koponyákkal és núbiai rabszolgákkal körülvéve. Tíz év alatt mintegy negyven filmben falta a férfiakat, tomboló sikerrel, utána eltűnt a süllyesztőben. Amerikában beköszöntött a new deal korszak, a kispolgári publikum új, bonyolultabb, modernebb nőtípust kívánt. Theda Bara fénylő csillaga leáldozik, feljön a Hold sápadt fényű, rejtélyes asszonya, Greta Garbo, a svéd Szfinx.

Fehér maszk, fehér melankólia

A nagydarab, unottan flegma nőt svéd menedzsere varrta Hollywood nyakába. Jobb híján őt szemelték ki az intellektuális vamp szerepére, de ehhez változtatni kellett a külsején. Drasztikus fogyókúrára fogták, kiszedték a szemöldökét, szabályozták a fogsorát, rendbe hozták elhanyagolt bőrét és haját. Most már mindenki egyetértett abban, hogy ilyen arcot száz évben egyszer lehet kamera elé kapni. Rezzenéstelen arca nemcsak a közönséget, a kamerát is megigézte. Romlott kurtizán, rossz útra tévedt jó lány, hideg bestia, aki úgy részegítette meg a férfiakat, akár a jégbehűtött pezsgő. Királynőként uralta a filmvásznat, nagy kárt hagyva maga után, amikor harminchat évesen örökre hátat fordított a kameráknak.

 

A végzett varázslatos asszonya

Hollywood nehezen vált meg a maga teremtette vampoktól, bár folyamatosan variálta, csiszolta a figurákat. A negyvenes évek sötét képi világában a vamp már úgy jelenik meg, mint femme fatale, azaz a végzet asszonya. Különös ismertetőjele: a magánéletét is átszövő titokzatosság, elegancia és érzékiség. A kék angyal címszerepében feltűnt Marlene Dietrich, aki a náci Németországot megtagadva áthajózott Amerikába. Miután némi beavatkozással sikerült rajongó nőt varázsolni a kövérkés, „plump frauleinből”, megszületett a múlt század legvarázslatosabb végzet asszonya. Német „alapanyagból”, hollywoodi mintára, egy nagyvilágian elegáns, vamposan rámenős, egyedi és utánozhatatlan példánya a hódítás művészének. Egy igazi emancipált vamp, aki nem csinált titkot abból, hogy imádja a férfiakat, sőt a nőkhöz is vonzódott: elsőként viselt nadrágot, öltönyt, férfinyakkendőt.

A szex édes angyalkája

De hova tűntek a hollywoodi platinaszőke vamptünemények, mint Jean Harlow, a harmincas évek ünnepelt szexszimbóluma, Marilyn Monroe előképe? Vagy a világ legszebb nőjének tartott Rita Hayworth, a szerelem istennője, férfiak ezreinek álma (bár az a négy, akihez hozzáment, mind megcsalta és elhagyta)?

Kitörölhetetlen nyomot igazán csak egy szexbomba hagyott maga után: Marilyn Monroe, a nagyformátumú vampok álmatag, szeszélyes, labilis idegzetű „kishúga”, a férfiakat megőrjítő szőke démon és az önmagát elpusztító bukott angyal. Mindenkivel ágyba bújt, akit éppen megkívánt, és mindegyik szeretőjét megcsalta, viszonya volt mindhárom Kennedy fivérrel. Menekült: egyik házasságból a másikba, miközben szenvedett a szeretethiánytól. Lényének naiv báját, bujaságát, humorát több filmben is megcsillantotta, őrizzük meg olyannak az emlékét, amilyennek a Van aki forrón szereti c. tüneményes komédiában láthatjuk. Minden hibájával együtt a szex édes angyalkája volt, a romlás magányos virága, a klasszikus vampkorszak legendás ikonjai közül az utolsó, aki korai, rejtélyes halálával betette maga után az ajtót.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 714

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.