Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Nyakunkon a csokiválság

Központ december 1, 2014 Kávé mellé

Egyébként is drámaian kevés kakaó lesz 2020-ra, de úgy, hogy Kína még csak most kezd igazán rákapni a csoki ízére, a helyzet egyenesen katasztrofális.

csoki
Ha nem változtatunk gyökeresen a csokoládéfogyasztási szokásainkon, 2020-ra dráma kakaóhelyzet állhat elő, rá pár évre pedig az a kevés maradék is elfogyhat – állítják a szakértők. A csokihelyzet szempontjából a huszonnegyedik órában vagyunk: több tényező is van, ami egyre rontja az éves hozamot világszinten, és ezek mellé egyre növekvő kereslet szegődött társul.

A globális felmelegedés és a növények elöregedése miatt egyre romlik a kakaóültetvények hozama. Ha ez nem lenne elég, az eddigi ültetvényesek sorra irtják ki az egyre kisebb hasznot és egyre több nyűgöt hozó ültetvényeket, hogy a kakaóbab cserjék helyett gumifaültetvényeket telepítsenek. Generációk óta meglevő kakaóbabtermesztők szállnak ki, mert az addig viszonylag biztos megélhetést nyújtó kakaó mára fenntarthatatlanná vált – írja a Guardian.Az egyébként is drámai helyzetet tovább élezi, hogy az eddig nem túlságosan nagy csokoládéfogyasztó Kína is kezd rákapni az ízére – márpedig a piac méretéből adódóan az még akkor is a készletek komoly megcsappanását jelenti, ha a fejenkénti csokoládéfogyasztás jóval elmarad a nyugati jóléti társadalmakétól (összehasonlításképpen: jelenleg Kínában az egy főre eső csokoládé fogyasztás 100g, szemben az angliai 8 kg-mal, de az összes elfogyasztott csokolátét tekintve Kína a maga 1,4 milliárdos fogyasztóbázisával előzi a briteket.)

A válság harmadik, szintén nem elhanyagolható oka a fogyasztóói társadalmak csokoládémániája: manapság nincs olyan termékcsoport (ide értve a burgonyacsipszet vagy a vodkát is), aminek ne lenne csokis változata. „Amikor gyerek voltam, kétféle csokis kukoricapehely létezett, és ahhoz, hogy abból ehessünk, előbb meg kellett csinálni a leckét. Tavaly a kukoricapelyhek 40%-a csokis volt.” – Mondja a Guardiannek Marcia Mogelonsky, ételipari elemző.

forrás: origo.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.