Központ
2019. december 08. vasárnap, Mária

Ők (is) szenvedtek az iskolában

Központ március 28, 2017 Kávé mellé

„Bukott” zsenik nyomában 

Ha egy gyerek rossz tanuló az iskolában vagy nem makulátlan a viselkedése, azt általában azonnal „leírják” tanárai, társai. Azonban példák sokasága bizonyítja, hogy nincs veszve semmi, még akkor sem, ha egy gyerek, mondjuk ki nyíltan: csak „bukdácsol” az iskolában. A legfontosabb teendő ilyenkor megtalálni a rossz teljesítmény kiváltó okát.

Lehet, hogy diszlexia áll a háttérben, mint Einstennél? Vagy hiperaktivitás, mint Marlon Brandónál, a 20. század egyik legsikeresebb színészénél, aki legendásan balhés diák volt? Ha alkotóelveik teljesítménye alapján kéne egy csapatot összeállítani, biztosan eszünkbe jutna az osztály eszeként Einstein, a rajzkörbe Picassót, esetleg Csontváryt íratnánk be, az önképzőkör vezetőjének pedig Agatha Christie-t kérnénk fel, míg a színjátszókörbe lenne a helye Tom Cruise-nak és Whoopi Goldbergernek, az iskolai ünnepségek megszervezését meg Spielbergre bíznánk. A valóságban persze nehezen működne a dolog, mert ami annyi közös ezekben a gyerekekben, hogy mindnyájan problémás kamaszok voltak, akik tanulási nehézségekkel küszködtek, és legtöbbjük valószínűleg diszlexiás is volt.

Kínok a suliban

Sok legenda is kering róluk: igaz, a kis Einsteint, aki háromévesen még nem beszélt, kifejezetten lassú felfogásúnak tartották a tanárai, de a közhiedelemmel ellentétben a suliban nem bukott meg matematikából, viszont a tizenhat évesen tett egyetemi felvételijén elhasalt. Maga Einstein pozitívumként tartotta számon lassúságát: később azt nyilatkozta, hogy ennek köszönhetően tudott oly sokat töprengeni az idő és tér fogalmán. Híres bonmot-ja szerint: „Az egyetlen, ami gátol engem a tanulásban, az az oktatás.” Van hasonló példa a képzőművészetben is. Picassót tízéves koráig gyakorlatilag értelmi fogyatékosnak tartották a tanárai. Csak későre tanult meg olvasni, de állítólag az ábécé betűinek sorrendjét élete végéig képtelen volt megjegyezni.

Az átkozott helyesírás

Nem érezte magát jól a suliban Winston Churchill sem. A politikus, Anglia többszörös miniszterelnöke, a Nobel-díjas író maga vallott erről önéletrajzában a tőle megszokott humorral: „Az iskolai napok szorongással töltöttek el. Nem volt kellemes érzés, amikor rájöttem, hogy a verseny még el sem kezdődött, és én máris reménytelenül lemaradtam.” De politikustársa, Nelson Rockefeller is nyíltan bevallotta, hogy nehézségei voltak az olvasással. Anatolt France, Nobel díjas francia írót rossz helyesírása miatt kétszer is elvágták az érettségi vizsgán. Agatha Christie édesanya nem hagyta, hogy gyerekét túl korán megterheljék „az olvasás nehéz tudományával”. Az írónő magától tanult meg olvasni. Hétévesen váratlanul Dél-Franciaországba költözött a család, és a kislány hallás után sajátította el a francia nyelvet – nehézségei a helyesírással innen is eredhetnek. „Az írás és a betűvetés mindig is gyenge pontom volt…Nagyon rossz volt a helyesírásom, és ez így is maradt.” Az íróasztalok iránti gyűlölete életen át elkísérte. A hatvanhat detektívregényt, tizenhét színdarabot és számos novellát, verset és mesét alkotó írónőnek sohasem volt irodája és íróasztala: az 1934-es Gyilkosság az Orient expresszen könyv például egy szállodaszobában íródott.

Nagyjaink is küszködtek

Nagyjaink sem mindig szívesen koptatták az iskolapadot, ha egyáltalán jártak iskolába. A bűnbánó Széchenyi István, „a legnagyobb magyar” például így emlékszik vissza Béla fiának szánt intelmeibe: „Nekem pl. végtelenül nehéz volt a felfogásom. Hat-hét esztendős koromban a legnagyobb fáradsággal sem tudtak megtanítani olvasni, úgyhogy közel voltam ahhoz, hogy grófi trotlinak tartsanak”.

De vajon milyen tanulók voltak a világ mai, nagyhatalmú vezetői? Angela Merkel szorgalmas, jó tanuló volt, bár nem stréber. Mindig a hátsó padokban választott magának helyet, és semmi sem tudta kihozni a sodrából. Putyint aktív, nyitott értelmű gyerekként jellemzik volt tanárai, akit osztálytársai sokat csúfoltak alacsony termete miatt.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 490

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.