Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Olimpiai falu: mozi, internetkávézók, fitneszcentrum, 150 000 óvszer

Központ július 20, 2012 Kávé mellé

Olimpiai falu: mozi, internetkávézók, fitneszcentrum, 150 000 óvszer

Boris Johnson főpolgármester csütörtökön bemutatta az olimpiai falut, amelyben 204 ország tízezer versenyzője, továbbá hétezer kísérő lakik majd a július 27-én kezdődő londoni nyári játékok ideje alatt.

 

“Nagyszerű falu épült itt fel. Nagyobb a luxus, mint bármelyik nyaralófaluban a Costa Smeraldán.” (Tengerparti üdülőhely Észak-Szardínián.)

Az első ezer beköltöző – 55 országból – hétfőn veszi birtokba olimpiai lakóhelyét. A házigazdák megpróbáltak olyan környezetet kialakítani a sportolóknak, hogy az eltöltött idő alatt valóban otthon érezzék magukat. A megfelelő hangulatról az utcanevek is gondoskodnak: a faluban van Jutalom sétány, Ünneplés sugárút és Érem utca is.

A világ legjobb sportolóinak kényelméről 8000 önkéntes gondoskodik éjjel-nappal. A versenyzők ingyen telefonálhatnak a világ bármely pontjára, a fodrásznál sem kell fizetniük. Van saját mozi, szupermarket, postahivatal, bank, több internetkávézó, kórház és egy ultramodern fitneszcentrum. A faluban 150 ezer óvszert oszt szét a szervezőbizottság.

“Minden olyan dologgal készültünk, amely legálisan szórakoztat – fogalmazott Boris Johnson. Párhuzamot vont a legutóbbi, 1948-as londoni olimpiával, amelyre a sportolóknak még maguknak kellett hozniuk a törölközőt.

A második világháború utáni nehéz időkben az amerikai delegáció például otthonról hozta a sportolóknak a kenyeret és a gyümölcsöt.

Az ötezer férőhelyes étkezőben mindenki megtalálja majd a fogára való ételt: a salátától a sült krumpliig, a karibi konyhától a brit fogásokig minden elérhető lesz.

A nyolcemeletes lakóházak szobái egyszerűek: két ágy, egy ülőgarnitúra, egy szekrény és egy éjjeli szekrény. A fürdőszobák modernek és szintén egyszerűek. Minden apartmanhoz tartozik egy erkély vagy egy terasz, amelyről az olimpiai park forgatagára látni.

Az olimpia és a paralimpia zárultával átépítik a falut, és 2818 lakást alakítanak ki. “A terv az, hogy nem eladjuk, hanem csak bérbe adjuk” – mondta az olimpiai falu polgármestere, Charles Allen.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.