Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Olyan vagy, mint az „apád”!?

Központ április 18, 2017 Kávé mellé

A preferenciarendszerünket őseinktől örököljük. Legalábbis egy kutatás szerint. Szereted a focit? Szeretsz barkácsolni? Olyan vagy, mint az apád, vagy mint a nagymamád.

 

Egy csellós nő és egy gitáros egyéjszakás kalandjából született a tizenegy éves Evan Taylor, aki árvaházban él. A szüleiről nem tud semmit – a várandós anyát elütötte egy autó, és a kórházban a gonosz, aggódó nagyapa azt hazudta neki, hogy elment a baba, Evan mégis folyamatosan hallja a zenét. „A szélben, a levegőben, a fényben. Körülvesz minket. Csak át kell adnunk magunkat a sodrásnak” – mondja, miközben karmesterként vezényel a hullámzó kalásznak. Aztán megszökik az intézetből, utcazenésznek áll, a vérében van a gitározás és a zongorázás, s ahogy megtanul kottát olvasni, szimfóniát ír. Az egész persze csak film – August Rush, a Szeretet szimfóniája. De vajon a valóságban is előfordulhatott volna? A tudósok szerint nagyon is! „A hobbik, a kedvtelések és a hivatások ugyanúgy öröklődnek, mint a vezetéknév vagy a szemszín. Minden negyedik embernek ugyanaz az érdeklődési köre, mint az őseinek” – számolt be egy kétezer fős brit kutatásról a The Telegraph 2008-ban. A tudósok úgy vélik, hogy az embereknek van egy „hobbigénje”, azzal magyarázzák azt is, hogy például Kate Hudson vagy Kiefer Sutherland szüleiket követték a pályán, vagy hogy Drew Barrymore családjában a színészet már kétszáz éve öröklődik nemzedékről nemzedékre.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy őseink szakmái, szórakozásai idejétmúltak, pedig bár sok különleges foglalkozás megváltozott vagy eltűnt az idők folyamán, az alapképességek és érdeklődési körök még mindig apáról fiúra szállnak. Bár az, hogy valaki a szülei szakmáját űzi, még nem bizonyíték a hobbigénre, hiszen a minta is sokat számít. Ugyanakkor önmagában a környezet hatása sem elég.

A küzdősportok világában számtalan gyerek lépett az apja nyomdokaiba. Brandon Lee például az apjához hasonlóan kungfu filmekben szerepelt, Van Damme lánya, Bianca pedig ugyanúgy spárgázik és ugyanúgy rúgja az ugró-pörgőt, mint a fater.

Alma a fájától

Dr. Czeizel Endre A gének titkai című könyvében a következőket írja: „A talentum eredetében két gyökérrel számolunk. Az egyik a veleszületett, döntően genetikailag meghatározott adottság, a másik az ezt befolyásoló külső hatások összessége.” Több zenedinasztiát is említ: Erkel Ferencnek már az apja, a nagyapja, sőt a dédapja is zenész volt, testvérei között is találhatunk tehetséges muzsikusokat, hat felnőttkort megélt fia közül pedig négy a zenének szentelte életét. Johann Sebastian Bach családjában összesen 64 zenészt számolt össze. „Az ősök még iparosok, akik csak kedvtelésből zenélnek – írja. – Később vállalják a muzsikálást hivatásként is. A céhen kívüli, lenézett vándormuzsikusokból emelkednek városi zenésszé, majd templomi orgonistává, s ezt követően kántorrá, és végül kevesen közülük – így Johann Sebastian – a hercegi udvarok karmesterévé.” A későbbi utódokban a zenei tehetség rovására inkább a kedvezőtlen adottságok kerültek felszínre: a makacsság, a túlzott anyagiasság. Eredetükben közrejátszhatott a kiváló emberek családjában nemegyszer tapasztalt dac és a géniusz apa/ nagyapa bénító hatása is.

Hasonlóval küszködött Karinthy Frigyes unokája, Márton is: „Nem akartam, hogy összehasonlítgassanak az őseimmel, eszem ágában sem volt írni” – mondja a rendező, akiből „vénségére mégis kirobbant az író”.

Több mint száz éve, hogy óriási vita zajlik a pszichológiában, hogy vajon az ember érdeklődései, hajlamai örökölt vagy szerzett mozzanatok-e. A mai álláspont az, hogy a preferenciáink, hogy mit szeretünk, korai tapasztalás révén alakulnak ki. Az első néhány életévben megismert tevékenységek fontosak, azokat gyakoroljuk, utánozzuk majd.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 615

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.