Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Orosz-ukrán film nyerte az Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Központ november 12, 2012 Kávé mellé

alternativeOrosz-ukrán film nyerte az Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Orosz-ukrán koprodukcióban készült film, az Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját.

 

A huszadik alkalommal megrendezett fesztivál díjnyertes filmjeit vasárnap délben vetítették le a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A rendezvény fődíját Mihail Meszteckij Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei című, orosz-ukrán koprodukcióban készült 28 perces filmje nyerte. A kisfilm két, egymás mellett veszteglő vonat utasai között kialakuló kapcsolatokról szól.

Marosvásárhely város díját Michaela Pavlatova francia-cseh koprodukcióban elkészült Villamos című filmje, a román kulturális és örökségvédelmi tárca díját a perui Julio O. Ramos A tükrök mögül című filmje kapta. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat a lengyel Lukasz Borowszkinak ítélte a zsűri a Három nap szabadság című filmjéért. A román rádió kulturális adójának díját az argentin Juan Pablo Zaramella kapta a Luminaris című filmjéért, az Erdély Magyar Televízió díját az orosz Kamilla Szafina kapta Chippendale című alkotásáért.

A legjobb erdélyi magyar rendezőnek járó díjat Felméri Cecília kolozsvári rendező vehette át a Végtelen percek című mozgóképért.

Az idei Alter-Native rövidfilmfesztiválra 778 alkotás érkezett. Az előzsűrizés után 27 ország 59 filmje került be a versenyprogramba.

Sipos Levente, a fesztivál főigazgatója az MTI-nek elmondta, a zsűri egybehangzó véleménye szerint rendkívül erős volt a mezőny, remek filmek közül kellett kiválasztani a legjobbakat.

A főszervező hozzátette, azt tartja csodának, hogy – ha egyre nehezebb anyagi körülmények között is – de évről évre meg tudják rendezni a fesztivált.
A szerdától és vasárnapig tartó fesztivál keretében a versenyprogram mellett több magyar és román nagyjátékfilmet is levetítettek.
forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 367

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.