Központ
2020. november 24. kedd, Emma

PletyKalap

Központ december 2, 2011 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

(Wo)mentor-dráma: Keresztes Ildikót lecserélték, mint egy ócska porszívót! Sokkolta az X-Faktor rajongóit a hír (de bennünket is megviselt), miszerint a tehetségkurkászó műsor női mentora, Keresztes Ildikó (47) házassága zátonyra futott: az énekesnőt 25 év együttlét után hagyta ott a férje, Kicska László (46). Az Edda basszusgitárosa másfél hónapja egy másik nővel él együtt (basszus!), és a szakítás hátterében két olyan ok áll, amely egy elhagyott nő számára a legfájdalmasabb: a gyerekkérdés és az életkor. (A témával kapcsolatos friss hír, mely szerint nem egy néhány hetes kapcsolatról, hanem egy több mint kétéves viszonyról van szó, lapzárta után jelent meg, ezért csak jövő héten reagálunk rá.) Csicska, izé, Kicska új párja egy 23 éves szlovákiai magyar lány (ez a csávó a határon túli fehérnépekre bukik), a Királyhelmecről származó Bernadett, aki fanatikus Edda-rajongó. Kedvenc slágere a Minden sarkon álltam már…

A minden bizonnyal válással végződő elhagyás után Ildikóé marad a lakás, a kocsi, a kutya, továbbá: minden hajnal övé marad, látja szállni a madarakat, hosszú, hosszú ideje már, nem számolja a napokat már, de amíg él, el nem felejti, hogy Kicskát ki nem tépheti szívéből…


Bánatűző kaják. Hangulatunkat, ezen keresztül pedig viselkedésünket is befolyásolja, hogy mit eszünk; az ACSAK (Amerikai Családorvosok Akadémiája) által ajánlott hangulatjavító ételek listáján a lazactól a dióig sok mindent megtalálhatunk.

Jó hangulatjavítók a természetes eredetű omega-3 zsírsavak, amelyek a lazacban, a lenmagban és a dióban vannak jelen nagy mennyiségben; Keresztes Ildikónak ezért javasoljuk a lenmagolajban sült, diósbájglival töltött lazacot, vagy a víz helyett diópálinkával és (hűt)lenmaggal készített lazachalászlét.

Fokozza életkedvünket a triptofán (angolul: tripto-fun) is, amely pulykában, szójában (főleg a triptofuban), vörös húsban és tejtermékekben található meg, sőt, a szójamagon és marhabélszín-darabkás joghurton nevelt pulykától egyenesen röhögőgörcsöt lehet kapni. Jó kedvre derít továbbá az avokádóban, olajos magvakban és leveles zöldségekben nagyobb mennyiségben jelen lévő magnézium, valamint a gyümölcsökben megtalálható folsav. A magnézium a halfélékben is megtalálható, főleg a dolomitbányák melletti bányatavakból kifogott törpeharcsákban. A B12-vitamin is hozzájárul hangulatunk javulásához, ezt nagyobb mennyiségben a tejtermékekkel, hússal és hallal vehetjük magunkhoz; főleg a „b” betűvel kezdődő halakban sok a B12-vitamin, mint a balin, busa, bodorka, bíborsügér vagy bársonykárász.


Ínyenc ángliusok. Két szelet kenyér között egy harmadik – ez a legolcsóbb brit étek receptjének lényege. A harmadik szelet mindazonáltal nem ugyanolyan, mint a két szélső, mivel pirítós. Wow! A szendvicsfajta klasszikusnak számít az elszigetelt országban, már 150 évvel ezelőtt ajánlotta a lakosságnak a brit Bornemissza Anna, bizonyos Mrs. Beeton háztartási tanácsadó könyvében, amely egyébként rendkívül gyorsan hatalmas sikert aratott (vitték, mint a cukros kenyeret). A viktoriánus kori brit szendvics nem teljesen spártai: a receptben némi vajazás, sózás és paprikázás is szerepel. Ja, vagy úgy!

A pirítós szendvicset múlt hét közepén rekonstruálta(!) a brit vegyésztársaság, osztogatták az utcán járókelő járókelőknek, és kikiáltották a legolcsóbb ételnek. Mindössze 7 és fél penny – kábé 30 bani – az előállítási költsége. A társaság annyira biztos a rekordjában, hogy 200 fontot (ezer lejt) ígér annak, aki a pirítósos szendvicsnél olcsóbb ennivalóval tud előrukkolni – adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Na, akkor ide azt a lóvét, csávók, de szaporán, mert mi olyan kaját találtunk ki, ami egy baniba se kerül, ráadásul kiadós, laktató, meleg étel; íme a recept:


Sült víz

Az előző este beáztatott, kicsontolt vizet egy darabban több vízből megmossuk, alaposan kicsavarjuk, kockás konyhakendővel szárazra töröljük, majd éles késsel gondosan megtisztítjuk az inaitól, hártyáitól és kövérjétől. Ezután fertályórát kényelmes karostálban pihentetjük, néha bugyborékoltatjuk, hogy meg ne csomósodjék.

Ha ezzel megvagyunk, sodrófával késpenge vékonyságúra nyújtjuk, majd derelyevágóval apró pocsolyákra szaggatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába nem mártjuk, hanem forró serpenyőben mindkét felét villámgyorsan ropogósra sütjük.

Nagyot dob az ízén, ha tálalás előtt állott vízzel

bespricceljük, vagy esővízzel veretjük. Savanyúságként kovászos havat vagy jégcsalamádét adunk mellé.


Bigfoot – avagy mégis a méret a lényeg? A tizenkilenc éves Carl Griffiths szerint igen, ugyanis a brit suhancra azért buknak a csajok, mert neki van a legnagyobb lába seventh seven országban.

Egy brit férfi átlagos lábmérete az európai számozás szerint 46-os (az se semmi!), ezzel szemben a munkanélküli hegesztő, Carl 56-os cipőt hord. A majdnem kétméteres tagot, aki a Trimsaran RFC rögbi csapatában játszik, imádják a nők. Már több mint harminc hölgyet cipelt az ágyába (precíz szóhasználat, amilyen tohonya tehenek az angol mancik), mert a szebbik nem képviselői mindenáron meg akarják tudni, igaz-e, amit a férfiakról mondanak: minél nagyobb a lábuk, annál nagyobb a férfiasságuk.

Igaz! – mondja büszkén Carl (mi meg azt mondjuk, amit Elena Ceauşescu a tárgyaláson: dovada, dovada!). – Bár a hölgyek csak szexet akarnak tőlem, ez egyáltalán nem zavar – tette hozzá a brit Jeti, akinek – bármennyire népszerű is a hálószobában – nincs állandó barátnője; vélhetően azért, mert a lábszaga is átlagon felüli.

„Amióta az eszemet tudom, mindig óriási volt a lábam. Olyan gyorsan nőtt, hogy általános iskolás koromban édesanyám havonta vett nekem új cipőt. Később évente nyűttem el két-három párat” – mondta Carl, aki az összes cipőjét az Egyesült Államokból rendeli, a briteknél ugyanis nem gyártanak lábbelit a méretében.

Mini-szterelnökünk, Emil Boc is hasonló cipőben jár: kénytelen a sajátjait Liliputból hozatni.

Vatikáni rókamóka. Rókák költöztek a Róma központjában levő pápai államba, mi több, a ragadozók elszaporodása veszélyezteti a vatikáni madárkolóniát, elsősorban a vatikáni varjakat, a katolibákat és a vatikányákat.

Utoljára XIII. Oroszlán (Leó) pápa rendezett rókavadászatot Vatikán területén, több mint egy évszázaddal ezelőtt, a rókákat azonban később szabadon engedte (miután lelket lehelt beléjük?) – írja a La Stampa című napilap. Az újság értesülése szerint a vatikáni falak mögött most is rókavadászat folyik: elfogják, majd visszaviszik őket az olasz főváros körüli erdőkbe.

A ravaszdik a vatikáni vasút vonalát követve jutottak be a pápai kertekbe, ahol nyugodt környezetre és bőséges táplálékra leltek. A Szent Péter-bazilikát övező, járműforgalom-mentes parkban Vuk és társai veszély nélkül vadászhatnak rágcsálókra és madarakra, a tiarás Simabőrű nem uszítja rájuk Vahurt.

Az első rókacsaládot Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikáni Kormányzóság főtitkára kapta lencsevégre: a fényképet a vatikáni dolgozók lapja közölte „A Vatikán új barátai” címmel. A rókák azonban felborítják az apró állam törékeny ökológiai egyensúlyát: elpusztítják a szintén a pápai kertekben élő papagájokat, kolibriket, harkályokat, fülemüléket, és fenyegetést jelentenek a pápa kedvenceire, a vatikáni macskákra is – mondta az ottani Borbély László, azaz Beniamino Beccia, a Máltai Lovagrend környezetvédelmi felügyelője. Emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek egy kerti sétája során megpillantott egy ritka, fehér tollú cigót, izé, rigót a fákon. „Nem szeretnénk, ha rókavacsoraként végezné…” –

jegyezte meg Beccia. Hát ne is, inkább kajálják meg Benedek bá imádott macskái, úgyis oltárian unhatják már a szentelt-Whiskast.


Úgy gyönyörű, ha gömbölyű: 140 kilós nővel csalta 130 kilós menyasszonyát! A 25 éves és több mint ötször annyi kilós Amanda Hart csak nehezen talált pasit magának, aki elfogadná olyannak, amilyen (helyesebben: akkorának, amekkora). Nagyon megörült, amikor interneten rátalált Matt Kemp tűzoltóra (Come on baby light my fire), aki azt állította, neki nem fontos, hogy néz ki a nő, az számít, hogy milyen (ezt nem vágjuk résmentesen: hogyhogy az számít, hogy milyen? Milyen jó az ágyban, milyen belső tulajdonságai vannak, milyen jól főz, milyen micsoda?). Már el is jegyezték egymást, és az esküvőre készülődtek, amikor Amanda megtudta, hogy Matt megcsalja őt. A szemétláda! Ám akkor esett le kis tokás álla igazán, amikor kiderült, hogy a szerető még nála is dagadtabb – 140 kilós! A 33 éves gaz csábító, Michelle Flack nem tudott arról, hogy a pacáknak menyasszonya van, viszont erősen örült annak, hogy mellé állt (még szerencse, nem feküdt alá), amikor férje elhagyta, mert súlyosan elhízott (pedig ahhoz nem is muszáj elhízni, ld. Keresztes Ildikó esetét).

Amikor kiderült, hogy Matt mindkettejükkel viszonyt folytat, váratlan módon vetettek véget a helyzetnek: mindkét nő szakított a csalárd férfival, ráadásul még jól össze is barátkoztak. A nők már csak ilyenek.


 

Elgondolkodtató kérdések


l Mi volt előbb: a tyúkhúsleves vagy a tojásrántotta?

l Ha nem úgy verik a cigányt, akkor hogy verik?

l Vajon nem éri meg jobban ötévente venni egy harminclejes fűtőszálat a mosógépbe, mint állandóan a méregdrága vízlágyítókat?

l Hol lehet kapni álruhát?

l Ha jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál, akkor hány kacsanyaknál jobb, tudván azt, hogy tizenhét tyúknyak ötödfélszer rosszabb nyolchuszonharmad pulykanyaknál, aminek darabja viszont pont hatvankilenc és fél kacsanyaknál jobb?

l Ádámék miért nem ettek az Élet Fájáról, holott az meg sem volt tiltva?

l Ki fia borja?

l Pontosan milyen mennyiségre gondolnak a receptekben, amikor azt írják, hogy ebből vagy abból tegyünk az illető kajába „egy gondolatnyit”?

l Nemekből vagy igenekből született a nemiség?

l A kefekötő hogy iszik?

l Az indiánok tudvalevőleg nem foglalkoztak földműveléssel, akkor mégis mivel ásták folyton el meg ki a csatabárdot?

l Milyen ízű lehet az éretlen citrom, édes?

l Kábé hány év múlva lesz rá mód nemcsak leveleket, hanem csomagokat is küldeni interneten keresztül?

l Ha feldobják, mi az?

l Honnan tudni, hogy a szamárbőgés nem hallatszik a mennyországba?

l „Megszólítottam, bár nehéz volt szívem:/ Földvár felé, ha eljön, elviszem./ Nem válaszolt, csak nézett álmodón,/ Földvár felé félúton.” Nem kéne lassan szólni Bródynak, hogy azért nem ment vele az a bedrogozott ribanc, mert strichelni volt kiállva az út mellé???

l Ha nem veszünk lottószelvényt, vajon ugyanazokat a számokat húzzák ki, mint abban az esetben, ha vettünk volna?

l Isten a világegyetem rektora, vagy valaki más, és ha igen, ki?

l Ha a napraforgóolaj napraforgómagból készül, a repceolaj repcéből, a dióolaj dióból stb., akkor miből készül a babaolaj?

l Luci fair volt Istennel szemben?

l Az ejtőernyősök miért viselnek bukósisakot?

l Lisztérzékenyek hallgathatnak szimfonikus zenét?

l Van legalább egy olyan ember, akinek sikerült végigolvasnia a Sorstalanságot?

l Ha a magyar lányok a legszebbek, akkor miért nem nyertek soha egyetlen Miss World versenyt sem?

l Egy régebbi Coca-Cola reklámon napszemüveget visel a nap; mi a halál süt a szemébe?


Share Button
Ennyien olvasták: 608

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.