pletyka
Kávé mellé

PletyKalap

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Senki sem nyalhatja a Hatalom fenekét azzal az illúzióval, hogy aranyeret okoz neki, mert a Hatalom szól majd, ha a műveletet kellemetlennek érzi.

Markó Bélának nem volt gyerekszobája? Marosvásárhelyen nem biztosított a bírák pártatlansága az orvosi egyetem chartájának perében, túl sok az ügy etnikai és politikai vonatkozása – ezért peráthelyezést kért a felperes RMOGYKÉ-t képviselő ügyvéd, Kincses Előd. A perhez a felperes oldalán csatlakozott az EMNT, az EMNP és az MPP is. Kincses a bukaresti Legfelső Semmítő- és Ítélőszékhez fordult, hogy elérje: ne Marosvásárhelyen tárgyalják a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem chartája miatt indított pert. Az üggyel kapcsolatban többek közt az alábbiakat nyilatkozta: „Közvetlenül a per elindítása előtt levélben kértem Markó Bélát, Románia oktatásért felelős miniszterelnök-helyettesét, hogy lépjen közbe, de semmit nem válaszolt, majd december 17-én hívtam az RMDSZ-t is, de a felkérésre Kelemen Hunor elnök sem válaszolt. Ezután újabb levelet címeztem Markó Bélának, amelyben bíráltam, hogy politikai módszerekkel nem tudja elérni, hogy betartsák a törvényt a MOGYÉ-n. Akinek volt gyerekszobája, az válaszol a levelekre”. Béla! Szeretnénk, ha tudatnád velünk: volt vagy nem volt? Lehetőleg levélben.

Florea vigyáz az egészségünkre. Újabb jó tanáccsal látott el bennünket, vásárhelyi lakosokat a polgármester: sajtóközlemény formájában azt javasolta a polgároknak, hogy tévézés helyett naponta két órácskát sétáljanak, vagy akár olvassanak egy könyvet. A nagy ember ugyanis berágott a televízióadókra – melyekkel egyébként jó viszonyban van a választási kampányok alatt –, és úgy véli, ezek nem tesznek mást, mint manipulálják, megmérgezik a nézőket, és hisztériát keltenek. Ezen „tünetek” elkerülése végett azt látja helyesebbnek, ha egyéb kikapcsolódásra és méregtelenítésre alkalmas megoldást ajánl fel nekünk. Míg Ceauşescu idejében csupán két óra volt adott arra, hogy a tévé által betekintést nyerjünk a korszak nagy megvalósításaiba, most azt tanácsolja a vásárhelyieknek, hogy pontosan két óra hosszat – ha lehetséges, a maximális audiencia ideje alatt – foglalkozzanak egyébbel, mint tévézéssel: sétáljanak a friss levegőn, vagy olvassanak egy könyvet. Ezen tevékenységek nemcsak egészségesek, hanem hatékony manipuláció-, hisztéria- és méreg-elhárító módszerek is egyben, a személytelenné válás elkerülésére – fogalmazott ez a mókamiki. Nos, köszöntük szépen a tippet, lenne egy nekünk is a számára: menjen kocogni, az talán még a spacírnál is egészségesebb. De nem ám csak úgy tessék-lássék, az ócskapiacig s vissza, hanem állhatatosan, kitartóan, mint Forrest Gump: először végig a városon, majd végig a megyén, majd végig az országon, majd végig a kontinensen…


EGYHETES JÉGKORSZAK – avagy még a sz*r is belénk fagyott!

A tizen- és huszonévesek aligha emlékezhetnek a múlt hetihez hasonló csontrepesztő hidegre Vásárhelyen, hiszen ehhez fogható valamikor a nyolcvanas évek közepén volt legutóbb ezen a vidéken, ’85-ben vagy ’86-ban. Történtek is érdekes dolgok az elmúlt hét során, íme, néhány közülük:


– Szerencsés vonatszerencsétlenség.
Szerda hajnalban, 4 óra 42 perckor a Marosvásárhely – Déda útvonalon közlekedő személyvonat éppen elhagyta a szászrégeni állomást, amikor a vonatfütty megfagyott fölötte, és visszazuhant az egyik, ingázókkal tömött vagonra. A szerelvény kisiklott ugyan, de szerencsére nem sérült meg komolyabban senki.

– Fagyott fakabát. Megfagyott egy közlekedési rendőr a Fortunánál lévő kereszteződésben, ráadásul vízszintesen kinyújtott karokkal. Órákig akadályozta a forgalmat, amíg meg nem jött a váltás, habár egy-egy dühös sofőr néha kiszállt, és fordított rajta egyet, hogy ne mindig csak ugyanabba a két irányba lehessen haladni.

– Síp-pisi. Egy másik egyenruhás útonálló is (majdnem) pórul járt: épp egy tilosban átkelő nyugdíjas nénire készült ráhozni a frászt, amikor a jéghideg síp egy szempillantás alatt belefagyott a szájába.

– Fázós szobor. A környéken lakó szemtanúk állítják, hogy a keddről szerdára virradó éjszakán (-26 fok volt) az Ismeretlen Katona ledzsesszelt a talapzatról, végzett néhány karkörzést és guggolást, nyomott pár fekvőtámaszt, néhányszor körbefutotta a főteret, majd visszamászott a helyére.

– Állati hideg. A somostetői állatkert lakóit is megviselték az extrém alacsony hőmérsékletek: a medvéket naponta többször meg kellett itatni fagyállóval, a reszkető rókákra adtak még egy-egy rókabundát, az őzikék szép nagy, szelíd, barna szemei egyszerűen felrobbantak, mert megfagyott bennük a csarnokvíz, és a rozmárnak letörtek az agyarai, bár ez utóbbi lehet nem igaz, mivel rozmárunk nincs is.

– Jégprosti. Lángvágóval kellett kiszabadítani azt a prostituáltat, aki odafagyott egy ház falához a Kossuth utca sarkán. Egy dán turistacsoport egyik tagja értesítette a hatóságokat, miután másfél órát fényképezgették a stukkónak vélt, jeges tekintetű bérnőstényt.

– Neveletlen hóember. Egyik délelőtt beállított a Központ szerkesztőségébe egy hóember, hogy engedjük bár tíz percig melegedni. Leültettük, megkínáltuk forralt borral, de nem fogadta el a pofátlan, így hát kitettük a szűrét.

– A cseles köpet. Furcsa balesetet szenvedett egy görgényhodáki fiatalember, a 33 éves N. Gheorghe, aki hivatalos ügyeket intézni jött a városba. Dolga végeztével a főtéren sétálgatott, és szokása szerint köpött egy vaskosat, csakhogy ezúttal az expektorátum nem nyúlt el csattanva a piskótán, hanem még a levegőben megfagyott, koppanva landolt, majd visszapattant, és kiverte a paraszt bal szemét.

– Eltűntet keresnek. A 91 éves, orosz hadifogságot is megjárt marossárpataki N. János bácsi szombat hajnalban kiment az udvarra tűzifát aprítani. De olyan hideg volt, hogy az öreg megzavarodott, azt hitte, megint Szibériában van, és megszökött. Aki látja, küldje haza.

– Korai öröm. Igencsak megörvendett egy nyárádremetei gazda egyik reggel, amikor az istállóba lépve azt látta, hogy a marhái egytől-egyig Milka-tehenekké változtak az éjszaka. A tüzetesebb szemrevételezés aztán hamar kiábrándította, mert kiderült, hogy egyáltalán nem változtak Milka-tehenekké, csak lilára fagytak.

– Vacogós kacagás. A Kultúrpalota fűtése felmondta a szolgálatot múlt héten, így két szimfonikus koncert is elmaradt, a Gruppen-hecc humortársulat pedig A XX.-on is nevetni FOX című kabaréját ideiglenesen átkeresztelte A XX.-on (is) reszketni FOX-ra.

– Stílusos szívküldi. A Rádió GaGa múlt szombati kívánságműsorában – a farkasordító hidegre való tekintettel – kizárólag hideggel, hóval, jéggel, faggyal kapcsolatos zeneszámokat lehetett kérni, mint például:

Korál:     A jégszívű fiú

Bikini:     Fagyi

AC/DC:     Black Ice

LGT:     Kék asszony

Edda:     A fűtlen

Charlie:     Jég dupla whiskyvel

Zorán:     Amikor elmentél tőlem, majdnem megfagytam

Madonna:     Frozen

Metallica:     Hideg one


 

MEGASZTÁR

Február 10-én, azaz ma startol a Megasztár hatodik szériája, csak hogy véletlenül se legyen tehetség-hiányérzetünk a nemrég véget ért második X-Faktor és a tavasszal induló negyedik Csillag születik között. Az első öt Megasztár nyertesei: Tóth Vera, Molnár Ferenc „Caramel”, Rúzsa Magdi, Király Viktor és Tolvai Renáta.

Tóth Vera. Elképesztően jó hangú és roppant tehetséges énekesnő. Mármint a hugicája, Tóth Gabi. Vera máig leghíresebb produkciója az, amikor részegen énekelt egy házibulin (részlet a dalból: „Ülök a szobámban búsan, egyedül, és egy álló f*szra gondolok, nézem a p*námat, sírva fakadok, hát ez bizony berozsdásodott…”), és amit egy kedves jelenlévő rögzített, és fel is pakolt a netre.

Molnár Ferenc „Caramel”. Azért vette fel a „Caramel” művésznevet, mert folyton összekeverték a híres íróval. Hozzáértők szerint fantasztikusan énekel, minket, sétabotfülű laikusokat viszont egy rettenetesen tökönrúgott kakócára emlékeztet. Roma származású, nem arab, mert akkor minden bizonnyal „Camel” lenne a beceneve. Lájtosan pedofil, harmincéves létére 17 éves csaja van.

Rúzsa Magdi. A harmadik Megasztár-győztes a Vajdaságban született. 2007-ben ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, és kilencedik lett(!), ami kétségkívül jobb eredmény, mint Dancs Annamari tizedik helye a magyar eurovíziós dalválogató első elődöntőjében. Rekedtes, alt hangja a Janis Joplinéra emlékeztet. Magdi most 26 éves, és reméljük, hogy 27 évesen nem fog kábítószer-túladagolás következtében kijelentkezni, mint anno Joplin.


Király Viktor. Ő Király Linda egyik öccse (aki nem hallott Lindáról, az szégyellje magát!). Viktor a leghíresebb ötük közül, még itt Vásárhelyen is fellépett tavalyelőtt szilveszterkor! Tán még annyit érdemes tudni róla, hogy a Kos jegyében született, kedvenc színésznője Julia Roberts, és nem szereti a tökfőzeléket.
Tolvai Renáta. A vele készült interjúk alapján Reni kissé retardált, kábé annyi esze lehet, mint egy káposztalepkének, de lehet, hogy csak megjátssza magát, és még annyi sincs. Ennek ellenére lájkoljuk, hogy partiumi létére megnyerte a magyarországi tehetségkutatót, pláné, hogy a síntévesztő költő faterjához hasonlóan félig román, vagy tán egészen az.

És most lássuk a Megasztár 6 zsűritagjait:

Mester Tamás. Énekes, rockzenész, dalszerző, legalábbis ezt írja róla a Wikipédia. Jelenleg a Jack Jack zenekar énekese. Indiános külsejének köszönhetően simán el tudná játszani Csingacsgukot vagy Incsu Csunnát egy westernfilmben, mindenféle maszkírozás nélkül. Állítólag nem meleg, de azért nem aludnék vele egy wigwamban.
Bereczki Zoltán. Színész, énekes, zenei producer. Felesége Szinetár Dóra színésznő, aki döbbenetesen hasonlít egy Hajnalka nevű ismerősömre, de ő ezt nem tudja. Zolinak jó az énekhangja, remekül táncol, és mégis, van valami a személyiségében, amitől az ember – Rejtő szavaival élve – szívesen odaütögetné a fejét bármihez, ami szilárd és dudoros.
Falusi Mariann. A Pa-Dö-Dő együttes tagja, akiknek 25 éves fennállásuk alatt két nagy slágerük is volt: az egyik a Bye-Bye Szása, a másik nem jut eszembe. 2008-ban megnyerte a Celeb vagyok, ments ki innen! című dzsungelreality-t, melynek a végén négy bennszülött egy vállra emelt fatrónon körbehordozta a táborban. Hárman közülük azóta is kórházban vannak.
Bochkor Gábor. Az egyik legismertebb magyar rádiós, ha nem a legismertebb, a nagysikerű Bumeráng reggeli műsor egyik szerkesztő műsorvezetője. Kíváncsian várjuk, hogyan fog domborítani a képernyőn, ugyanis eddig minden tévés próbálkozása (Boros-Bochkor show, Csáó Darwin, Buzera, Csattanó stb.) egytől egyig megbukott.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.