Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

PletyKalap

Központ május 4, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Olyan vagy nekem, mint egy kincs; legszívesebben elásnálak!

Nagy István & Gáspárik Attila – ez most nem vicc! A novíciusok (beavatatlanok) nem kis ámulatára az RMDSZ városi tanácsjelölt-listájának éléről Nagy István, a népszerű színész, rádiós, műsorvezető, a Gruppen-hecc kabarétársulat megálmodójának, motorjának és üzemanyag­­tartályának neve köszön vissza. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy Gáspárik Attila a megyei listán szerepel, szintén biztos befutó helyen, megelőlegezhetjük a feltételezést: minden bizonnyal jókat fogunk röhögni a jövendőbeli tanácsüléseken. Nem mintha eddig nem tettük volna…

Sapientia – amikor az ész fejvesztve menekül… A Rádió GaGa kora reggeli műsorában általában két vicces momentum szok lenni: amikor rádiókabaré-jeleneteket játszanak be, illetve részleteket olvasnak fel a Pletykalapból. Nos, valamelyik nap volt egy harmadik is: két, a rádiónál praktizáló, kommunikáció szakos szapis diák azt a feladatot kapta, hogy ott helyben megírt kérdéseket tegyenek fel egymásnak, lehetőleg olyanokat, amelyekre ők tudják a (helyes) választ, az ellenfél viszont jó eséllyel nem. Egyfajta rapid műveltségi párbajnak lehettünk fültanúi, bár a műveltségi szó esetünkben talán kissé erős, mivel többek közt olyasmiket tudhattunk meg a válaszokból, hogy Bernády György államalapító volt, vagy valami nagy ember; a Kétévi vakációt Victor Hugo írta; az első ember a Holdon egy kutya volt; az idei olimpiát Budapesten rendezik; Hitler felesége Eva Bauner volt (ezt a kérdező árulta el, mert a kérdezett passzolta). Viszont a kognitív disszonancia falából a legnagyobb téglát a következő kérdéssel pattintotta ki egyikük: mit jelent a cognito ergo sum?

Fiat lux! Ez nem egy olasz luxusautó-márka; azt jelenti: legyen világosság!

Rendőrmegye. Ha nem is rendőrállamban, de egy ideje rendőrmegyében élünk, mióta Breftelen Bálintot, alias Valentin Bretfeleant, a vásárhelyi főzsarut nevezték ki prefektusnak Dzsingisz kán kései leszármazottja, Marius Pascan utódjaként. Hallottuk már nyilatkozni néhányszor, de elég csak ránézni, könnyen megállapítható: vélhetően elunta a sorban állást, amikor a sütnivalót osztották. Sebaj, jó lesz ide falura, erre a kis időre!

Tavaszi fáradtság. Vásárhelyi Hírlap, „tévékritikus” néni: „…a hírszerkesztő bársonyos hangján szóról szóra elmondja ugyanazt az információt, és azt a fáradtságot sem veszi, hogy legalább a szavak sorrendjét felcserélje. Vélhetően a dolog így történik: az egyes híranyagokat összekötő szövegeket szerkesztő hölgy vagy fiatalember nem veszi a fáradtságot, hogy némiképpen átírja a filmkísérő-szöveg ama mondatát…”. Klasszikus hiba: nem a fáradtságot veszi vagy nem veszi valaki, hanem a fáradságot; előbbi fáradt állapotot, utóbbi fárasztó, kimerítő tevékenységet jelent. Na, legközelebb csak ügyesen, figyelmesen!


Hulla(jó)szex. Furcsa törvényt készül elfogadni az egyiptomi parlament: a nekrofília engedélyezését! Egyes egyiptomi jogtudósok állítják: a nekrofília teljesen korrekt, megengedett dolog az iszlámban, Isten ugyanis a házasságot a halálon túl is egyben tartja, mivel a Korán szerint a férj és a feleség boldogan él a Paradicsomban (vagy legalább ott). Az egyiptomiak azért lájtosítottak kicsit a dolgon: szerintük – higiéniai okokból – „csupán” hat órával a halál beállta után szabad szeretkezni házastársunkkal, de előtte meg kell mosni  a holttestet (fekete Axe tusfürdővel). Kijelentették, hogy a nőknek ugyanúgy joguk van a halott férjükkel való szexhez, mint fordítva, arról azonban nem szól a fáma, hogy miként érvényesíthetik bizarr jogukat. Ezek nem hallottak a hullamerevségről?

Régi, de ide passzoló vicc:

– Te, asszem meghalt az asszony.

– Miből gondolod?

– Hát, az ágyban ugyanolyan, de a konyhában a mosatlan egyre gyűl…

Zoofil anyuci és becsinált csirke. Állatokkal közösült egy háromgyermekes édesanya Olaszországban – írja a Daily Mail. A kis huncut videóra vette, ahogy csirkékkel, nyulakkal és egerekkel izgatta magát, majd miután végzett, lemészárolta őket; a lap szerint a felvételen harisnyát és magas sarkút visel. Az állatvédő szervezetek teljesen kibuktak, de elérték céljukat, ugyanis az olasz hatóságok azonnal intézkedtek: Annát bíróság elé citálták, de végül felfüggesztett börtönbüntetéssel és jelentős pénzbírsággal megúszta (továbbá egy életre kitiltották Itália összes baromfiudvarából, nyúltenyészetéből és pincéjéből).

Hát…, még egy bazi nagy baknyúllal nagy nehezen el tudjuk képzelni az aktust, no de csirkékkel meg egerekkel? Habár nem ő az egyetlen, aki – ellentétben a háziasszonyok zömével – a csirkét nem rendeltetésszerűen használja: egy orosz performanci nemrég egy egész bontott csirkét dugott fel magának egy szupermarketben. A Csarnokméretű Pinának (már elnézést, de ez a művészneve) becézett művésznő vélhetően a fogyasztói társadalom elleni tiltakozásnak szánta az „itt a csirke, hol a csirke” trükköt, bár ez nem derült ki, mert utána szó és fizetés nélkül slisszolt ki az üzletből, majd ugyancsak némán amnesztiázta a szerencsétlen baromfit nyirkos börtöncellájából. Bár az is lehet, tekintve a felküldött objektumot, hogy nem a fogyasztói, hanem a fagyasztói társadalom ellen kívánt tiltakozni a maxipuncis pipibűvész, aki sajátosan értelmezte újra a becsinált csirke fogalmát.


Jegyzőkönyvi idézetek. Szemelvények az ÁVH (a magyarországi Államvédelmi Hatóság, részben titkosan tevékenykedő magyar politikai rendőrség 1945 és 1957 között) titkos jelentéseiből:


● „A helyszínen megállapítást nyert, hogy a fent nevezett személy a birtokában lévő lőszereket szétszerelte, azzal játszott, melynek során az a kezében elműködött!”

● „Négyen voltak, három rendész és két németjuhász kutya.”

● „Felszólításomra azt válaszolta, hogy azt csinál, amit akar, majd szoknyáját felkapta, és hirtelen lekuporodva újra a lépcsőre folyatta. A szabálysértés ténye több méter hosszan csordogált.”

●  Gyanúsítotti jegyzőkönyvből: „Levittem az alagsorba és meghomoszexuáltam, amit éreztem iránta.”

●  „A férj nem tudta teljesíteni férfiúi kötelezettségét. A feleség késsel támadt rá, hasba szúrta, így akart véget vetni ennek az áldatlan állapotnak, csak felcsúszott kicsit a kés.”

●  „A bogádi faluszélen leszállított biciklis ember legudvariasabb cselekedete az volt, hogy nem vert meg.”

●  „A hulla gatyáján kívül semmi személyazonossági igazolvány nem volt.”

●  „Verekedéshez mentem ki, ahol a verekedő elküldött melegebb éghajlatra. Én elmentem, majd másodmagammal visszatértem.”

●  „Tetten értem, amint a padon fekve csavargott.”

●  „És akkor bejött az irodába két női hölgy.”

●  „A helyszínen a bizottság egy emberi bélsárral szennyezett gatyát talált. Valójában szaros gatya.”

●  „Észrevettem, hogy egy ember hímvesszejével szennyezi a környezetet. Felém fordult, és míg hímvesszőjét lóbálta, felszólítottam a cselekmény abbahagyására, erre nyomatékosan felszólított az anyámmal való közösülésre. Kérem a lóbálást súlyosbítóként figyelembe venni.”

● „Az elkövető vékony, csenevész volt, leginkább az >>iti<< figurájára emlékeztetett.”

●  „A férj egy idegen nővel ment a kocsiján, karambolozott. A helyszínen megjelent a feleség is. Mondta a rendőrnek, hogy férjének nincs sérülése, de otthon majd lesz.”

● „Véres volt az egész kultúrház. Látszott rajta, hogy nem író-olvasó találkozó volt előtte.”


Füst. Picasso halva született, a bába ott is hagyta az asztalon, s elment moziba. Picasso nagybátyja hozta vissza a kicsit az életbe egy slukk szivarfüst segítségével. Mégse lenne káros?


 

Vidám kriminalisztika ☻

A SOROZATGYILKOS

(A múltkori „A gyilkosok archetípusai” című írásunk sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, tovább boncolgatjuk a témát…)


Sorozatgyilkos az az ember, aki három vagy több embert öl meg különböző időpontokban, ezt már múltkor is leírtuk, valamint azt is, hogy a legtöbbjük pszichopata, és átlag hét-nyolc áldozatot szednek, mire elkapják őket, de sokszor jóval többet (például az orosz Andrei Csikatilo, „a rosztovi hentes” – mellesleg tanárember – bizonyítottan ötvenhat gyermeket akadályozott meg a fejlődésben, de saját bevallása szerint száznál is többet). Soha nem esnek pánikba, nem idegeskednek fel, gyakorlatilag nincsenek érzelmeik; kábé annyira sanszos lebeszélni őket a szándékukról, mint egy krokodilt vagy terminátort. Könyörögni se érdemes nekik, semmi nem hatja meg őket, és még szánalmassá is válunk. Annak viszont nem örülnek, ha a szemünkben nyoma sincs félelemnek, mialatt kiválasztják a megfelelő szikét, filézőkést vagy csontozóbárdot, ám ez elég ritka. Az a legszebb az egészben, hogy az égvilágon semmi baja nincs velünk, és mégis kinyír, ez a heppje. Nem embernek, hanem prédának tekint; valójában ő sem ember, hanem ragadozó, elképesztően könyörtelen és félelmetesen hatékony ragadozó. A későbbi sorozatgyilkosoknál már gyerekkorban bizonyos figyelmeztető jelzések mutatkoznak: gyújtogatás (a dolgok elpusztításában lelt öröm), állatkínzás (ők nemcsak a pók lábait tépik ki, hanem pl. kiskutyákét is) és ágybavizelés, ami valószínűleg a sok gyújtogatás következménye.


Ki válhat a sorozatgyilkos potenciális áldozatává? Elvileg bárki, habár középkorú és idős embereket ritkán választanak, vélhetően azért, mert élvezetesebb dolog lehet olyasvalakit kigittelni, aki élhetne még vagy ötven-hatvan évet, mint egy vénasszonyt, aki már úgyis készül kijelentkezni. A nők sokkal veszélyeztetettebbek a férfiaknál (7:1 az arány a „javukra”), főleg a 18 és 28 év közöttiek, de sokan a gyerekeket preferálják, mert őket könnyebb becserkészni, és védekezni se tudnak. Jellemző a sorozatgyilkosokra, hogy a gyilkosságokat hasonló módon követik el, és az áldozatokban mindig van valami közös vonás: Hasfelmetsző Jack csak kurvákat ölt, Jeffrey Dahmer kizárólag buzikat, a már említett Csikatilo bácsi pedig a gyerekeket szerette, eszegetett is mindenikből.


Hogyan védekezhetünk a sorozatgyilkos ellen? Hát, elég bajosan, mert nincs a homlokukra írva. Legjobb, ha az ember valamelyik rokona, szomszédja, munkatársa vagy barátja sorozatgyilkos, mivel ismerőst csak elvétve tesznek el láb alól – őrült pszichopata ugyan a sorozatgyilkos, de nem hülye: tudja jól, hogy gyilkosság esetén először mindig az ismerősöket nyomozzák le. Az sem biztos támpont, hogy a sorozatgyilkos szociábilis és megnyerő modorú, mert vannak kifejezetten morózus és mizantróp egyének is közöttük. Arról már nem is beszélve, hogy a jó fellépésű embertársaink zöme nem sorozatgyilkos… Mindent összevetve: teljesen nyugodt csak akkor lehet az ember, ha ő maga is sorozatgyilkos (mert egymást nem bántják), ami viszont egy sor újabb problémát vet fel, de erről majd legközelebb…

 


Share Button
Ennyien olvasták: 619

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.