Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

PletyKalap

Központ május 18, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Hiába veszel okostelefont, ugyanazok a taplók fognak hívni rajta.

Elkezdődött… Az RMDSZ Maros megyei vezetői „úgy hallották”, hogy „a többi magyar párt” szavazatvásárlásra mozgósít jelentős pénzösszegeket, de semmi konkrétumot nem mondtak. Az EMNP és az MPP egyaránt nevetségesnek, légből kapottnak minősítette a kijelentést. Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje, Lokodi Edit Emőke egy múlt pénteki sajtótájékoztatón azt mondá: „nem tudjuk, ki pénzeli őket, de úgy hallottuk, hogy van pénzük a szavazók megvásárlására. A törvény ezt tiltja, és a rendőrség is kampányba kezdett az anyagi megvesztegetés ellen. Csatlakozunk a rendőrséghez: azonnal jelezzük, ha ilyen esetről értesülünk”. Konkrétumokat (kitől, mikor, hol hallották?) nem árult el. Én viszont azt hallottam, hogy Lokodi néni múlt vasárnap kissé elsózta a csirkepaprikást. Meg azt is, hogy Frunda Smaranda Enachéval fagyizott. Meg még azt is, hogy az RMDSZ szavazatvásárlásra készül. Hogy hol hallottam, mikor és kitől? Senkinek semmi köze!

Plágium a négyzeten: úgy másolt az új román tanügyminiszter, hogy el sem olvasta. Hibás dolgozatot másolt „copy-paste” módszerrel Ioan Mang tanügyminiszter. Minderre az eredeti cikk szerzője, dr. Eli Biham, a haifai Technion egyetem dékánja hívta fel a figyelmet, miután a Hotnews elküldte neki Mang plágiumgyanús cikkét.

Biham válaszlevelében megerősítette: valóban ő írta azt a cikket, amit Ioan Mang szó szerint átvett. Hozzátette, a tanulmány egyes következtetései hibásak, a szöveget véletlenül, a szerzők jóváhagyása nélkül publikálták az interneten.

Az izraeli tudós véleménye az, hogy Ioan Mang el sem olvasta a dolgozatot, hiszen a tévedés nyilvánvaló minden szakember számára. „Úgy gondolom, Mang az első személy, aki nem vette észre a hibát”.

És amitől még szebb és kerekebb a történet: az a tyúk, akit Pontáék eredetileg szántak oktatásügyi miniszternek, bizonyos Corina Dumitrescu önéletrajzában egy olyan amerikai egyetemet tüntetett fel a tanulmányai között, amelynek még a környékén se járt. Vélhetően ezért is írta Standfordnak a Stanfordot… (Lapzártakor jött a hír, hogy Mánga Jani lemondott. Kíváncsian várjuk, ki lesz a következő agytröszt.)


Erdély TV. Felhívásban fordultak a nézőkhöz az Erdély TV-sek, hogy legyenek olyan kedvesek, és adományozzák nekik adójuk két százalékát. Nos, ha megígérik, hogy értelmező szótárt vesznek belőle, akkor boldogan teszünk eleget a felkérésnek. Addig is néhány megjegyzés:

– sem Borbély Lászlót, sem mást nem illet meg az ártatlanság védelme; helyesen: az ártatlanság vélelme;

– az „alkalmasint” szép szó, akárcsak az ígéret, pláné akkor, ha jól használják: nem azt jelenti, kedves ETV, hogy alkalomadtán, néha, olykor stb., hanem azt, hogy valószínűleg, hihetőleg;

– hasonló a helyzet az „idejekorán”-nal, ami annyit tesz: a kellő időben, jókor, és nem az idő előtt vagy a korán szinonimája;

– végezetül: a pinakotéka szobrokkal és festményekkel díszített templomi előcsarnok, nem kupleráj! Ezt ugyan még nem használták se helytelenül, se helyesen, de jobb megelőzni a bajt.


Állatkerti cserebere, avagy mennyit ér két ovis Sír Kán?
Tavaly júliusban született Rita és Anita, a két tigriskölyök, akiket a vásárhelyi állatkert-látogatók keresztelhettek el. A kis ragadozók első születésnapjukat azonban már nem a Marosvásárhelyi Állatkertben, hanem a Nagyszebeni Vadasparkban ünneplik.

Rita és Anita a somostetői állatkertben lakó nőstény kölykei, de a gondozók nevelték fel őket, mivel gyakori, hogy a fogságban élő és ellő tigrismutter nem fogadja be az újszülötteket, és ebben az esetben is ez történt. A csíkos csöppségek azóta megnőttek, és most az intézmény vezetősége úgy döntött, elcseréli őket a Nagyszebeni Vadasparkkal. A Szeben megyei állatkertből tavaly az egyik gondozó hibájából megszökött a Mihaela nevű tigris, és le kellett lőni, mivel se Tarzan, se Sandokan nem volt kéznél. Ritáért és Anitáért cserébe a Marosvásárhelyi Állatkert egy jaguárt és egy majmot kapott.

Ennyi erővel elcserélhettük volna őket egy görényre és egy pócegérre is.


Pornótenisz. Úgy látszik, a női teniszezők szövetsége (WTA) megelégelte a hol szülőszobákat, hol pornófilmeket idéző, néha a száz decibelt is meghaladó nyögéseket, és felveszik a harcot a hangoskodókkal – legalábbis a jövendőbeliekkel. Azt ugyanis belátják a WTA urai, hogy olyan, régóta a szakmában lévő sztárokat, mint a jelenlegi világelső fehérorosz Viktorija Azarenkát, vagy egyik elődjét, az orosz Marija Sarapovát már képtelenség lenne leszoktatni a nyögésekről és sikításokról, viszont kezdeményezik, hogy fokozatosan vezessék be a büntetést a túlzott hangoskodásért, kezdetként a korosztályos tornákon már sújtsák pontlevonással a zajongókat.

– Valamit tennünk kell, mert a szurkolók rengeteget panaszkodtak, ráadásul a versenyzők közül is egyre többen mondják azt, hogy a nyögések a taktika részei, alkalmasak az ellenfelek megzavarására – nyilatkozta az ügy kapcsán a WTA szóvivője, Andrew Walker.

Ne tiltsátok be, vazzeg, mi élvezzük! És aki látott már fekete-fehér, a múlt század elejéről származó néma pornófilmeket (amelyekben a happy-neszeket zenei aláfestés helyettesíti), az tudja, hogy nyögések nélkül még a pornófilm se az igazi.


Ingatlanszex. Hivatalosan is pornós lett az a 27 éves Lux Kassidy, aki korábban egy ingatlanirodában dolgozott asszisztensként Los Angelesben. A szőkeségnek az volt a feladata, hogy meggyőzze a potenciális vevőket, vásároljanak ingatlant. A pornószínésznő blogján számolt be arról, hogy ez a meggyőző munka gyakran nem csak a szavak szintjén merült ki, hanem le is feküdt a kliensekkel anélkül, hogy a főnöke tudta volna. Egy százalékot kapott az árból, ha sikeresen megdolgozta a vevőt.

Luxot az egyik kliens, egy pornófilmes producer vette rá, hogy váltson szakmát. Ezek szerint értett a megdolgozáshoz a drága.


Fókát vegyenek, bálnát egyenek! Az omega–3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatra az 1970-es években figyeltek fel dán kutatók (a britek valszeg szabin voltak). Azt találták, hogy a dánok körében tízszer gyakoribb a szívinfarktus, mint a szintén a Dán Királysághoz tartozó Grönland őslakosai, az eszkimók esetében (hogy hívják az alki eszkimót? – szeszkimó). A jelenséget a kutatók azzal magyarázták, hogy az eszkimók étrendjének döntő hányadát omega–3 zsírsavban különösen gazdag fóka- és bálnahús teszi ki. A felfedezés ellentmondott annak az elterjedt nézetnek, mely szerint az állati zsír csakis káros lehet, és felmerült, hogy az omega–3 zsírsavak csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Később az eredményeket európai, japán, kínai és amerikai kutatások is alátámasztották (és a britek?).

Na, ez mind szép és jó, most már csak azt tessék elárulni nekünk, hogy hol kapni bálnafilét, rozmármiccset és fókapacalt, mivelhogy se a Realban, se az Auchanban nem dobják utánunk.


Repül a nehéz… tintahal.
A történelem kezdete óta számos olyan esetet jegyeztek fel, amikor nem eső vagy valamilyen más természetes csapadék hullott az égből. Ide tartoznak a meteorithullások – és újabban az űrszemét –, de vannak ennél is ritkább események.

Az egyik legutóbbi eset 2011 januárjában történt a New York államban lévő Snyder faluban: a házakat egy nyúlós, zöldessárgás ragacs terítette be, amely az égből hullott alá; az esetet még az USA légügyi hatósága (FAA) is vizsgálta. Először az utasszállító repülőgépekből időnként kihulló, fagyott emberi ürülékre és vizeletre gyanakodtak, amit angolul „kék jégnek” (blue ice) neveznek, a benne lévő fertőtlenítőszer kékes színéről. Normális esetben ez nem távozhat a repülőgépekből repülés közben, de időnként előfordul, hogy lék keletkezik a trutyit tároló rendszeren, magyarán kilukad a sz*rtartály. Az FAA azonban hamar kizárta ezt a lehetőséget. A legvalószínűbb magyarázat szerint gyorséttermi hulladékot fogyasztó sirályok ürülékéről lehet szó, amelynek szokatlan tulajdonságait az okozta, hogy felborult a madarak emésztése eme ételektől; hát, járjanak gyakrabban a mekibe.

Az egyik legfurcsább eset: 1997 júniusában a Falkland-szigetek partjainál halászott egy férfi, amikor egy fagyott tintahal zuhant a fejére; a halász két napig eszméletlen volt. A mai napig nem tudni, honnan érkezett a fejlábú, de nem kizárt, hogy egy sirály vagy egy pelikán beosont egy közeli szupermarket fagyasztott cuccokat kínáló részlegére…

Amikor az orvos szív…

– Doktor úr – kérdezte a frissen begipszelt lábú páciens –, fogok én tudni ezután sízni?

– Persze.

– Akkor jó, mert mostanáig nem tudtam!


Bezzeg! A hím hangyászsün péniszén négy makk van. Párzás közben ebből kettő lövell spermát a nőstény hangyászsün kétágú hüvelyébe, de minden párzáskor változó, hogy melyik kettő. Vannak ám izgalmas foglalkozások is, mint például a hangyászsün-pucaszakértő.


Marketing-gondok. Colgate márkanévvel meglehetősen bajos fogkrémet eladni a spanyol anyanyelvű országokban. Lefordítva ugyanis azt jelenti: „kösd fel magad!”.


 

MAGYAR KLASSZIKUSOK HOLLYWOODI FILMADAPTÁCIÓI


– EGRI STAR WARS

– LETTERS FROM LAKE RODOS

– GOLDENGUY

– THE OLD SON OF A BITCH (MIKSZÁTH: A VÉN GAZEMBER)

– GANGS OF PAUL STREET

– MARY POPPINS (BAJOR ANDOR: A CSODÁLATOS ESERNYŐ)

– THE HITCH-HIKER (WASS ALBERT: EMBER AZ ORSZÁGÚT SZÉLÉN)

– SIN CITY (MIKSZÁTH: A FEKETE VÁROS)

– THE FUNTINEL WITCH PROJECT

– JUDGE SÁRI

– THE ORPHANAGE (MÓRICZ ZSIGMOND: ÁRVÁCSKA)

– THE FLINSTONES (JÓKAI: A KŐSZÍVŰ EMBER FIAI)

– RAMBO (WASS ALBERT: EGYEDÜL A VILÁG ELLEN)

– LOST (REJTŐ: AZ ELVESZETT CIRKÁLÓ)

– THE SILENCE OF THE LAMB (MIKSZÁTH: A NÉHAI BÁRÁNY)

– OLDBOY (JÓKAI: MIRE MEGVÉNÜLÜNK)

– BRINGBACK MOUNTAIN (WASS ALBERT: ADJÁTOK VISSZA A HEGYEIMET!)

– DANCING WITH BEARS (MÁRAI SÁNDOR: MEDVETÁNC)

– HELLBOY (FALUDY GYÖRGY: POKOLBÉLI VÍG NAPJAIM)

– FATELESSNESS

– SZIGORÚAN PISZKOS ÜGYEK (ARANY JÁNOS: ÁGNES ASSZONY)

– GOODFELLAS (MIKSZÁTH: A JÓ PALÓCOK)


 


FILMCÍMEK CIGÓSAN


– A RÁNYI SZAGA (EGY ASSZONY ILLATA)

– A VÉGREHÁJTÓ (TERMINATOR)

– DISZNYÓTOR (LA GRANDE BOUFFE – A NAGY ZABÁLÁS)

– BASESCURA VOTÁLTUNK (AZ ELNÖK EMBEREI)

– HÍJJJ AZ AGYAM! (THE HANGOVER – MÁSNAPOSOK)

– NEM ÉN VÓTAM! (MINORITY REPORT – KÜLÖNVÉLEMÉNY)

– FOSOS ROMÁNC (SZERELEM KOLERA IDEJÉN)

– NEM LEHET BLATTOLNI (SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT VONATOK)

– SZERSZÁMÜZLET (RÉMSÉGEK KICSINY BOLTJA)

– A HULLADÉKGYŰJTŐ (IRON MAN – VASEMBER)

– A VILLANYSZÁMLÁS (ENEMY AT THE GATES – ELLENSÉG A KAPUKNÁL)

– AUTÓBONTÓ (TRANSFORMERS)

– A ROKONYSÁG (THE USUAL SUSPECTS)

– LAKATKULCS (SAW – FŰRÉSZ)

– CSÓRÉLÁS (BASIC INSTINCT)

– A VAJDA (THE GODFATHER)

– DÖGKÚT (KEDVENCEK TEMETŐJE)

– ITT A PIROS, HOL A PIROS (KASZINÓ)

– TETŰ (SZÁRNYAS FEJVADÁSZ)

– HIDEGVÖLGYI SZTORI (BRONXI MESE)

– A PURÁDÉK (TÍZ KICSI NÉGER)

– VÁRJÚZSÍROS KENYÉR (BREAKFAST OF CHAMPIONS – BAJNOKOK REGGELIJE)

– GUMIVAL NEGYVEN (EGÉSZSÉGES EROTIKA)

– MÁRISKÓÉK AZ ÓCSKÁN (PRET-A-PORTER – DIVATDIKTÁTOROK)

– JÓCKA (VIRÁGOT ALGERNONNAK)


 


Share Button
Ennyien olvasták: 550

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.