Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

PletyKalap

Központ július 11, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Sose dobj ki ételmaradékot, gondolj az éhező afrikai gyerekekre; inkább edd meg, hátha attól jóllaknak!

Új Borsos Tamás szobor. Bár csütörtökön múlt két hónapja, hogy egy éjszaka (újra) megfújták Borsos Tamás szobrát a marosvásárhelyi vár Kapubástyája közeléből, a rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a nyomozásnak nincs kézzelfogható eredménye, amit a nyilvánosság tudomására hozhatnának (pedig még a könyökükről is lement a bőr, éjt nappallá téve nyomoztak és nyomoznak azóta is, ehhez szemernyi kétség nem fér). Csegzi Sándor alpolgármesterként azt nyilatkozta a lopást követően, hogy a város újraönteti Borsos Tamás szobrát, amit Vályi Gyula szobrának avatásakor Dorin Florea is megígért. És láss csodát: múlt héten Balogh József öntőmester közölte, hogy kézhez kapta a polgármesteri hivataltól a megrendelést, és augusztusra valószínűleg elkészül az új szobor. Szoborrá meredve várjuk!

 

Korrektort keresünk! Idézet egy korábbi cikkünkből: „Ez még nem is lenne tragédia, az viszont már annak tűnik, hogy – legalábbis első nyilvános szereplései alapján ítélve – nem tűnik a legfelkészültebbek közé.”

Kerepestarcsa, Kistarcsa, feltarcsa. Helyi kereskedelmi rádió, műsorvezető kislány: „…megkérem azt, aki mind telefonál, és nem szól bele, hogy hagyja abba, mert csak feltarcsa a vonalat”. Nájsz!

A világ legnehezebb sudokuja. A világ eddigi legnehezebb sudoku rejtvényével rukkolt elő egy finn matematikus. Arto Inkala a számjátékok Mount Everestjének nevezi fejtörőszüleményét. A rejtvények nehézségi fokát általában ötös skálán osztályozzák, és az ötös szint a legbonyolultabb. Inkala tizenegyes fokúnak tartja sudokuját, ugyanakkor úgy véli, hogy a lehető legnehezebben megfejthetőt még nem alkotta meg senki.

Mi sem tévesebb! A Vásárhelyi Hírlap múlt csütörtöki számában közölt sudoku nemhogy nehéz, hanem egyenesen megfejthetetlen volt. Ugyanis véletlenül teljesen kitöltve hozták le.

Visszautasítható ajánlat. Apróhirdetés a fent említett újságból: „Vállalok szövegszerkesztést (minőséget ajánlok)”. Fene tudja, de valahogy jobban bíznánk benne, ha nem ajánlaná, hanem kínálná vagy garantálná ama minőséget.

MarosvásárhelyiNfo. Ez egy helyi internetes hírportál…, vagy valami hasonló. Tőlük is szemezgettünk:

– Miután a bár tulajdonosa felszólította a fiatalokat, hagyják el a helységet, azok az utcán folytatták a nézeteltérést.

– Nemi erőszak vádjával tartoztattak le egy Maros megyei 45 éves férfit, aki 2012 május és június időszakában sorozatosan megerőszakolta saját unokahúgával.

– A Román Állami Vasúttársaság szerint, azokon a napokon, amelyeken a nappali hőmérséklet 35–37 Celsius fokot jelent, a sínek szintjén ez 45–55 fokra is emelkedhet.

– A tűz eloltása után a tűzoltók egy 10 éves gyermek elégett testére bukkantak, aki egy fából készült faházban tartózkodott Vármező egyik legelőjén.

Fantasztikus, elképesztő, pofaleszakasztó nyári árkedvezmény! T***service-es rádióreklám: „Utazzon velünk Budapestre 170 lej helyett most mindössze 165 lejért!”.

Pink kutyagumi. Rózsaszínűre festeti a közterületen hagyott kutyapiszkot egy skót önkormányzat, hogy jobban szembesítse a hanyag gazdákat vétkükkel. West Dunbartonshire önkormányzata folyamodik ehhez a módszerhez, Skóciában elsőként. A kutyakakit festékszóróval permetezik rózsaszínűre; a krétapor-alapú festék pár hét alatt lebomlik, nem káros a környezetre.

„Vannak olyan kutyatulajdonosok, akik azt hiszik, hogy ha ebük eldugottabb helyen végzi el a dolgát, akkor nyugodtan hátrahagyhatják termékét. Ez az élénk rózsaszínű festék rikítóvá teszi majd a piszkot, és remélhetően szemükbe ötlik, hogy bármily suttyomban és bármennyire nem szem előtt produkálja is kutyájuk az outpottyot, az mindenütt visszataszító” – idézte David McBride tanácsost a BBC.

Így nyer konkrét értelmet a régi mondás: a sz*rt is könnyebb lefesteni, mint eltakarítani!

Mamafight. Összeverekedett egymással egy 89 és egy 82 éves vénasszony Olaszországban, de olyan hevesen, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mindkettejüket. A rossz szomszédi viszonyban lévő matrónák már jó ideje gyakran civakodtak, de korábban csak verbálisan alázták egymást, a minap viszont már tettlegességre is sor került, ráadásul nem puszta kézzel, hanem járóbotjaikkal estek egymásnak. A végeredmény: 4-2 a fiatalabb mámi javára: Martha Keschbaumer négy hónap börtönt kapott, Fride Kofler kettőt.

A botpárbajban mindketten megsérültek, de nem súlyosan. Kár, hogy nem letöltendőt kaptak, lett volna rend a dutyiban!

Popeye nem kamuzott – valóban erősít a spenót! Svéd kutatók egy friss tanulmányban igazolták, hogy a leveles zöldség valóban erősít. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói végre bizonyítékokkal is alá tudták támasztani, hogy a spenóttól valóban dagadnak az izmok: a spenótban és számos más zöldségben természetes állapotban megtalálható nitrát ugyanis erősíti az izmokat.

A Journal of Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz egerek ivóvizébe tettek nitrátot egy héten át, majd megvizsgálták izomfunkcióikat, és összehasonlították olyan egerekével, akik nem kaptak nitrátot. „A nitrátot fogyasztó egerek izmai jóval erősebbek voltak” – állapították meg közleményükben. Andres Hernandez, a kutatók egyike elmondta, hogy a kísérleti egerek annyi nitrátot kaptak, amennyi embernél napi 20-25 dekagramm spenót elfogyasztását jelentené.

A későbbiekben azt is megvizsgálták, hogy pontosan mi történt az egerek testében a nitrát hatására. Kiderült, hogy a nitrát növelte az izomban két fehérje mennyiségét, amelyek a kalcium tárolásában és kibocsátásában játszanak szerepet. Ez utóbbi nélkülözhetetlen az izmok összehúzódásához.

Szóval: Pistike, edd meg szépen, ügyesen azt a spenótot, vagy pofánverlek!

Purci manó. A bíróság előtt kell felelnie egy 72 éves férfinak New Jersey-ben azért, mert zavarta a hangos szellentés. Daniel Collins már nem bírta szó nélkül, hogy szomszédja rendszeresen az ajtaja előtt rotyog nagyokat és hangosakat, ezért pisztolyt ragadott, és megfenyegette az elkövetőt.

„Ha még egyet kiengedsz, az lesz az utolsó!” – kiabálta. A megfenyegetett szomszéd a rendőrségen jelentette fel a dühös öreget, aki letartóztatása után bosszúból telefingta az őrszobát.

Mázel und broche! Az amszterdami gyémántpiacon kaftános, fekete kalapos zsidók sok ezer euró értékű köveket árulnak, díszes tokok helyett barna zsírpapírba takarva. Jön a vevő, lezajlik a szenvedélyes alku, mikor megegyeznek, kezet fognak, és az eladó csak annyit mond:

– Mázel und broche! Szerencse és áldás!

A zsírpapírra krétával ráírják az árat és az új tulajdonos nevét, majd eljön érte, és kifizeti. Ennyi az egész. Nem kötnek semmiféle szerződést, mégse lépett vissza az üzlettől soha senki. Mindenki tisztában van vele, hogy aki ezt egyszer megteszi, annak többé nincs keresnivalója az amszterdami gyémántpiacon. Komoly üzleteknél nem éri meg linkeskedni.


Anya és a galambok.

– Nézd, anya, galambok! Van nálad kenyér?

-Egyed kenyér nélkül!


Született pedagógus.

A cigánygyerek megkérdezi a tanítónőt:

– Minek kell nekünk egyáltalán dolgozatot írnunk?

– Mert ha pofára osztályoznék, nagyon ráb*sznál!


 


OKOSSÁGOK

– Minden néma szeretne sokat beszélni. Minden képesség közül azok a legfontosabbak számunkra, melyek végképp hiányoznak belőlünk.

– Mindig készülj fel arra, hogy az ellenfeled a legerősebbet lépi! Soha ne reménykedj a tévedésében, ne állj be rá. Ha mégis bekövetkezik, azt úgyis könnyen ki tudod használni majd.

– Ha ugrálsz, bevered a fejedet! A bolhacirkusz szereplőit lapos dobozokban tartva idomítják. Hamar megtanulják, hogy ha ugrálnak, mindig beverik a fejüket.

– A rabszolga munkája szükségképpen hanyag. Ne várj tisztességes eredményt megalázott és rosszul fizetett emberektől.

– Sose használd azt a fordulatot, hogy „tehát”! Semmit sem tudhatsz olyan biztosan, hogy egyöntetű következtetéseket vonj le belőle, tehát ne használd a „tehát”-ot.

– A harag jó tanácsadó! Indulatból hozott döntéseinkkel általában jól járunk. Érzelmeink többnyire csak azt a lépést teszik meg, melyet értelmünk már rég elhatározott, de nem mert végrehajtani.

– Profi nem téved! Lehetőségeid legszélső határáig vállald egy-egy rossz döntésed következményeit is. A legnagyobb kár akkor ér, ha bevallod, hogy tévedtél.

– Figyeld meg, hogy mások milyen jól bírják az égést! Neked sem kell összetörnöd, ha vesztesz, vagy valami kellemetlen dolog derül ki rólad. A rosszat már csak kényelemből is elfelejtik az emberek.

– A rossz táncost a tökei is zavarják. Ha valamit nem tudunk megcsinálni, akkor minden az utunkban van.

– Aki elmegy, az veszített. Amíg ott maradsz a konfliktusaid színhelyén, mindig marad valami halvány esélyed a sikerre. Ha elmész, átengeded a terepet az ellenségednek, az ő akarata és szándéka érvényesül majd minden korlát nélkül. A távollevőknek soha nem lehet igazuk.

– Halat vízzel, kurvát f*sszal ne fenyegess! Soha ne a sablonos megítélésekből indulj ki, hanem abból, hogy általában mitől szoktak félni az emberek. Minden ellenfelednek külön-külön kell megkeressed a gyenge pontját.

– Ha csalódsz valakiben, próbáld meg ezt az érzést szánalommá átváltoztatni! Aki csalódott, az vesztes, aki szánakozik, az fölényben maradt.

– Soha ne sajnáld a létre nem jött üzleteket! Nem tudhatod, mit úsztál meg.

– Óvakodj attól, hogy bárki rád bízza a titkait! Ezzel kisajátít magának, rosszabb esetben meg is gyűlöl – a saját gyengeségéért, hogy fecsegett neked.

– A toleranciánk ritkán több, mint bátorságunk hiánya elveink védelmezéséhez. A túlságosan is megértő magatartás általában csak kényelmességet rejt, és félelmet az összecsapások vállalásától.

– Régi kupec-szabály: a lovakat naplementekor kell eladni, mikor jobban csillog a szőrük. Az üzlet sikere nem annyira az áru minőségében, mint amennyire a megfelelő körülmények kiválasztásában rejlik.

– A lelkünk ösztönösen felértékeli szerelmeinket és barátságainkat éppúgy, mint gyűlöleteinket és ellenségeskedéseinket. Tesszük ezt puszta önvédelemből, mert nem merjük tudomásul venni kapcsolataink valódi jelentéktelenségét.

– Aki ma betesz a „levesbe”, az holnap berak a „tepsibe” is. Ha valaki egyszer kis dolgokban elárul, az máskor életbevágó ügyekben is kiszolgáltat.

– Az emberek nem bocsátják meg nekünk a tévedéseiket. Kihívást, személyes sértést látnak abban, hogy ha valaki elkerüli azokat a csapdákat, melyekbe ők beleestek.

– Lányok! Legfontosabb a tiszta erkölcs – és most lássuk a bevételt! – szólt a kupleráj tulajdonosa. Nehéz összeegyeztetni morális illúzióinkat és anyagi érdekeinket. A végeredmény általában az utóbbinak kedvez.

Share Button
Ennyien olvasták: 640

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.