Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

PletyKalap

Központ július 25, 2012 Kávé mellé

sorPletyKalap

– Uborkaszezoni finomvegyes –

Sörben az igazság

Kezdjük egy kis sörtörténelemmel: common knowledge, vagyis mindenki tudja – a sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört, ezt bizonyítja többek közt egy, a szudáni ásatások során fellelt közel hétezer éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Ugyanott találtak egy szinte teljes épségben megmaradt agyag sörcsapot, valamint egy nagy kőlavór szárított, sózott szkarabeuszt, amit az ateista egyiptomiak sörkorcsolyaként fogyasztottak.

 

A (gyári) sörkészítés meglehetősen komplikált folyamat, nem térünk ki rá (csak egy érdekesség: innen ered a „léhűtő” kifejezés, a régi sörgyárakban hosszú falapátokkal kavargatták a sörlét, hogy gyorsabban hűljön). Tulajdonképpen házilag is lehet sört főzni, legegyszerűbben úgy, ha egy lábosba beleöntünk egy üveg sört, majd felfőzzük, de ez dőreség, mert aztán órákig várhat az ember, amíg lehűl, ugyanis a sör hidegen jó, arról már nem is beszélve, hogy az alkohol is elpárolog belőle… A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus virágzata, amit nem szükséges megjegyezni, bár nem nehéz. A komlót sörkertekben termesztik, hidegebb éghajlatú vidékeken sörsátrakban.

A sör egyetlen negatív mellékhatása a sörpocak vagy sörhas, melyet a nagy sörkazánok tréfásan csak tévénéző izomnak szoktak nevezni. A sörhas valójában csupán esztétikai szempontból hátrány, nem érdemes foglalkozni vele.

Amivel viszont érdemes, az egy, a sörben található érdekes anyag, nevezetesen a xanthohumol, de becézzük csak huminak, mert kiolvasni is bajos, nemhogy leírni. Nos, ez a humi, azon kívül, hogy stimulálja az immunrendszert, egy furcsa folyamatot indít el a szervezetben: azt a hamis információt postázza az agy felé, hogy szomjasak vagyunk, és eme érzet a bevitt humi-mennyiséggel, vagyis az elfogyasztott sörök számával egyenes arányban fokozódik. Ezért kell folyton újabb és újabb söröket betermelnünk, hogy csillapítsuk ezt az (ál)szomjúságot, ami persze nem csillapodik, hanem pont ellenkezőleg…

Ilyen cseles ital a sör. Ugyanakkor azt sem árt tudni róla, hogy antioxidáns tartalmú, csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, rengeteg vitamin (B1, B2, B3, B6, B9) és ásványi anyag van benne, mint például réz, vas, cink, magnézium, valamint alumínium; utóbbi főleg a hordós (csapolt) és a dobozos sörökben van jelen. És még valami: egyesek azt állítják, hogy sörtől nem lehet berúgni; nem kell vitatkozni velük, elég, ha mi tudjuk: az igazság ideát van. Egészségünkre!


 

Részeg – magyar szótár*

Méezsör – Szeretnék még egy (utolsó) sört kérni.

N’düzed – Kérem, adjon tüzet, legyen szíves.

Gyogizsdzsaj – Roppant vonzónak találom önt, kisasszony.

Möfaszan – Bocsánat, nem értettem kristálytisztán, amit mondott, szíveskedjék megismételni.

Huubaze – Sajnos úgy érzem, hogy rövidesen rosszul leszek.

Jjjjjaaaa – Meglehetősen fáradtnak érzem magam, talán jobb lenne, ha valaki segítene hazamennem.

Pisaba – Megígérem, hogy többé nem fogok ennyi alkoholt fogyasztani.

Amászikit – Legyen szíves, engem is kínáljon meg a cigarettájából.

Ö’nújm – Nem érzem túl jól magam.

Dedeneemá – Köszönöm, barátom, most valahogy nem kívánok több konyakot.

Hosszméső- Hozok még söröket.

Csejde – Gyere ide, barátom!

Énnemkek – Köszönöm, nem kérek többet inni … rövidet.

Tesmonni hárav – Elnézést, hogy megzavarom a diskurzust, de meg tudnák, kérem, mondani a pontos időt?

Eszökecczit – Elszívok egy (utolsó) cigit.

Hádeteteeztígyte? – Tényleg menni készülsz?

Fiszk – Főúr, kérem a számlámat, legyen szíves!

Itagzi – Itt a taxim, ideje indulnom haza.


(* – internetes anyag alapján)


 

Olimpia

 

Az olimpiai játékok egy nemzetközi, több sportágat magába foglaló eseménysorozat. Az első ókori olimpiai játékokat i.e. 776-ban tartották a görögországi Olümpiában, és egészen i.sz. 393-ig rendezték meg, de ekkor Nagy Theodosius császár a kereszténység végleges megszilárdítása érdekében minden pogány rendezvényt betiltott, így az olimpiai játékokat is beszüntette – közel 11 évszázados fényes múlt után. A sors furcsa fintora, hogy két évvel későbbi halála a sporthoz köthető: fejberúgták egy kőlabdával.

Az olimpiának két válfaja ismeretes: nyári és téli olimpia, de a NOB (Nemzetközi Olimpiás Banda) már tervezi az őszi és tavaszi olimpia bevezetését is. Az utóbbin olyan sportágak kapnak majd helyet, mint a hosszútávszántás, a száz méteres gátpalántázás vagy a kötöttfogású magvetés.

Az olimpia lényege az, hogy az ún. nyitó- és záróünnepségen a sportolók felvonulnak a stadionban, és integetnek az otthon maradt ismerőseiknek, akik kényelmes fotelekben sörözve nézik őket a tévében. Ezt követően a résztvevők

eldzsesszelnek az olimpiai faluba, ahol a helybéli parasztok disznót vágnak a tiszteletükre.

A különféle sportágak legjobbjai aztán érmeket kapnak, de csak az első három helyezett, a többiek még csak egy fránya emléklapot vagy könyvjutalmat se. Az érmek átadása után eljátsszák annak az országnak a himnuszát, amelyikből a győztes sportoló való, vagy elhúzzák a kedvenc nótáját.

Az olimpiának szimbólumai is vannak, mint például az olimpiai láng és a színes, ötkarikás olimpiai zászló, amely azt szimbolizálja, hogy fehér, néger, ázsiai, indián és cigány sportoló egyaránt részt vehet a rendezvényen.


Speciális olimpiák


Parasztolimpia: szabadfogású ganéhányás, tájboksz, lólengés szamáron, fedett pályás vajköpülés, szárított tehénlepényes diszkoszvetés, villahajítás, juhlökés.

Aggolimpia: százméteres csoszogás, sétabotugrás, járókeret-hajítás, szájkaraté, tolókocsis műugrás, kerekes-szatyros gyaloglás, protkóköpés, vadvízi sakkozás, (műtő)asztalitenisz, haláltusa.

Alkiolimpia: kocsma előtti talajgyakorlat, százméteres véraláfutás, hosszútáv­ivás, konyak-kenu, borkorcsolya, teremvoci, párbajsör.

Állatolimpia: békaugrás, pillangóúszás, pókfoci, vízilólabda, kétszáz méteres gyíkfutás, ökörvívás, párbajcsőr, gyalog galopp, gorilla-asztalitenisz (King Kong pingpong), siklórepülés, kecsketeke, jegesmedve-fóka-rozmár triatlon (északi összetett), strandröpmarha, güzüsí, lúdugrás, nyúlszörf.


Share Button
Ennyien olvasták: 621

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.