Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

PletyKalap

Központ augusztus 22, 2012 Kávé mellé

 pletykaPletyKalap

A hét mottója:
Utcasarki válság: a dugás hat alma.

Vásárhelyi Magyar Napok – jövőre. Az idén harmadik alkalommal megtartott Kolozsvári Magyar Napok sikeréből „tapasztalatot és bátorságot merítve” egy év múlva, 2013 augusztusában Vásárhelyi Magyar Napokat szervez(ne) az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete, a marosvásárhelyi Kossuth Lajos Társaság és az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete.

Az ötlet okés, csak lehetőleg ne abban merüljön majd ki, hogy kotyvasztunk néhány kondér krumpligulyást/fuszulykafőzeléket a Sörpatikánál, délutánonként hagyománypátyolunk egy cseppet a Várban, esténként pedig a naftalinos sifonérből előráncigált és leporolt odaáti, rég lejárt szavatosságú együttesek, énekesek meg nemrég született hazai csillagok, megalányok és ikszfaktorátumok csárogására öltöztetjük piros-fehér-zöldbe azt a gyönyörűszép magyar szívünket.

Ugyanakkor feltevődik a kérdés: vajon nem fogja-e irritálni a város románságát? Mi hogyan reagálnánk, ha vásárhelyi román napokat szerveznének?

Ja, pardon, olyan már van rég. Úgy hívják, hogy Zilele Târgumureşene.


Mégiscsak lesz Bernády suli? Már csak egy tanácsi határozaton múlik, hogy az iskolakezdésig felkerüljön a kettes tanoda homlokzatára az építtető, Bernády György neve; az iskola vezetőtanácsa áldását adta a névváltoztatásra.

A vezetőségi tanács tagja, Csegzi Alejandro elmondta: ha a sajtó nem kapta volna úgy fel a témát tavaly decemberben, akkor elég lett volna a névváltoztatáshoz az akkori, a városi tanács által megszavazott határozat. A törvények azonban változtak, így az intézmény vezetőségi tanácsának is véleményeznie kellett a névváltoztatást.

Ez egy igen ritka paranormális képesség, amikor valaki függetleníti magát a Hermann Minkowski-féle négydimenziós tér-idő kontinuumtól, egy hanyag kézmozdulattal visszapörgeti az idő kerekét, és egy múltbéli történést mínusz eggyel beszorozva megváltoztatja a jövőt, létrehozván ezzel egy paralel univerzumot, még ha csak gondolatban is. És mindezt félálomban, tanácsadói székben láblógatva. Gratula!


Ezeregy éjszaka, tandíjmentes hely, csempészcsiga, ingó ingatlan. Szemezgetések a Marosvásárhelyi Infóról:

– A legtöbb látogató átlagban két éjszakára jelentkezett be Maros megyében, összességében pedig közel 220 ezer éjszakára foglalt szállást. A tavalyi adatokhoz képest ez azt jelenti, hogy idén több mint 51 ezer éjszakával időztek többet nálunk a kirándulók, ami 30,3%-os növekedést képvisel. (Seherezádé mesél, az úri kiránduló alszik.)

– A marosvásárhelyi szakok mindegyikén van lehetőség ingyenes oktatásra, hiszen mindegyik szak kapott egy bizonyos tandíjmentes helyet, a tandíjas helyekre a legolcsóbb tandíj egy évre 400 euróba kerül. (Szakonként egy hely? Kám pucin.)

– A törvénytelen áru értéke megközelíti a 180 ezer lejt – 6,8 eurót kilogrammonként. Ugyanakkor a pénzbírság sem maradt el, ennek értéke 10 ezer lejre rúg. A fagyasztott csigák értéke az államkassza javát szolgálja. (Ez nem fordítógép, ilyet még az se tud!)

– Az évi lakásbiztosítás ára 10 és 20 euró között inog, az ingatlan függvényében. (Csak a lakás ne inogjon…)


Sörivó verseny a Félszigeten. Az előző évekhez hasonlóan idén is lesz Látó-jurta a Félszigeten; nem valami médiumokról vagy táltosokról van szó, hanem a Látó (még) szépirodalmi folyóiratról. A LIS-ben (Látó Irodalmi Sátor) főként fiatal szerzőkkel találkozhatnak a fesztigyálozók, határon innen és turul, izé, túlrúl, de olvasni is fognak, méghozzá fel, és kölcsönkönyvtár is működik majd (az olvasóterem még kérdéses), ugyanakkor szabadfogású beszélgetések is tervbe vétettek, írókkal, költőkkel és más válogatott írástudókkal.

Ami bennünket, központosokat érdekel, az a szombat esti sörivó verseny: úgy döntöttünk, kihívjuk a Látó hét danos konyakin nagymestereit egy sörcsatára. Két feltételünk van mindössze: a vesztes csapat állja a cechet, és olyan helyen zajlódjék a beerfight, ahova nem hallatszik el a nagyszínpadi koncert, ahol az említett időpontban Ákos fog énekelni.

Minden érdeklődőt söretettel várunk, a leglelkesebb szurkolókat pedig ingyenes Központ-példányokkal és autogramokkal jutalmazzuk!


Egzotikus Románia. Kevesebb, mint 100 év kell ahhoz, hogy Románia egzotikus országgá váljon, legalábbis ezt állítják a NASA kutatói. Szerintük Európát a „Nagy Felmelegedés” sújtja majd, ez pedig egzotikus országgá változtatja Dáklandet. Két évszakunk lesz: a nyár és a nagyon-nyár (vara si foarte-vara).

Csaknem 90 év múlva Romániában ritkaságszámba megy majd a medve, de számos rovar- és madárfaj is kipusztulhat, amelyeket új, eddig ismeretlen fajok váltanak (vajon mik? Horogkeresztespók, szájbertücsök, káromkodósáska, rövidgatyáskuvik, e-mailgalamb, vakvarjú?). Ha most szilva, hárs vagy dió terem a kertben, 90 év múlva mindezeknek búcsút mondhatunk, de lesznek pálmafák és kókuszdió (mit kotyvaszt a kisüstben, szomszéd? – Csak egy kis datolyapáleszt a kókuszdiósbájgli mellé…).

A román szakértők cáfolják a NASA állítását, szerintük mini-jégkorszak következik. A brit tudósok is ezt mondják (most kinek higgyünk?).

Kilencven év alatt sok minden megváltozik a Földön: a most beszélt nyelvek legtöbbje kihal (a Központ 2070 után angolul fog megjelenni Center vagy Downtown címen), az Amazóniai esőerdők 80 százaléka eltűnik (állítólag egy RMDSZ-es szenátor már el is kezdte felvásárolni őket), míg a tengerek és óceánok szintje úgy megemelkedik, hogy a luxushajókon unatkozó milliomosok tengeribetegség helyett magasságiszonnyal fognak küszködni.

Na, majd meglátjuk.


Ozora Fesztivál – Woodstock ehhez képest babazsúr volt! Négy dílert őrizetbe vettek és 39 kábítószer-fogyasztót előállítottak a magyarországi Ozora Fesztiválon tartott nagyszabású rendőrségi razzián. A pszichedelikus zenei fesztiválon – amelyet az interneten Európa legbiztonságosabb drogpartijaként hirdettek – drogutca és képzett egészségügyi szolgálat is működött.

A rendőrök 2,5 kiló marihuanát, 25 csomag meszkalint, 400 darab ecstasy tablettát, 80 gramm hasisgyantát, 50 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, még nem azonosított kábítószergyanús anyagot, valamint kábítószer-adagolásához szükséges eszközöket találtak.

A fesztiválon külön drogutca várta a klienseket, ahol a lakókocsikon nagybetűkkel hirdették, hogy az adott helyen milyen drogot lehet vásárolni. Az akcióban hat kábítószer-kereső kutyát is bevetettek, de a drog mennyisége és töménysége miatt az ebeket tízpercenként cserélni és pihentetni kellett.


Obama és a marslakók. Bő egy héttel a sikeres landolás és közvetlenül az életet (is) kutató küldetés megkezdése előtt Barack Obama feltárcsázta a Curiosity csapatát, és elismerését fejezte ki az eddigi teljesítménnyel kapcsolatban. Miután köszönetet mondott minden résztvevő kemény munkájáért, és kiemelte az amerikai űrkutatás élenjáróságát, a következővel fejezte be hívását: „Ha valóban kapcsolatot létesítenek marslakókkal, kérem, azonnal értesítsenek”.

„Remélem az elnökük sötétzöld” – tette még hozzá gondolatban.


Sziget fesztivál. Technikai okok miatt elmaradt a Sziget fesztivál mínusz egyedik napja, ugyanis Stohl Buci véletlenül felszívta a Csík zenekart.


Apa és fia.

– Apa, te tudsz főzni?

– Persze, fiam, ott van az asztalon.

– De ott csak egy üveg pálinka van!

– Miért?! Azt szerinted sütik, b*zmeg?!


 

Az Olimpia legjobb dumái


Suryani Mohamed Taibi malajziai sportlövő, aki várandósan versenyzett: „A baba nagyon nyugodt volt, csak három-négy rúgást éreztem.”


Kobe Bryant, az amerikai férfi kosárlabda-válogatott sztárja: „Ha nincs meg az arany, nem léphetünk többé amerikai földre.”


Siggi Heinrich, az Eurosport német nyelvű csatornájának kommentátora az ugrásban a szőnyeg mellé érkező tornászról, Marija Paszekáról: „Az orosz valahol a kávézóban ért földet.”


Marija Sarapova orosz teniszcsillag, az olimpiai falu éttermében tett látogatása után: „Az egyik legnagyobb hiba volt, amit elkövethettem. Nem is tudtam enni, csak kifelé menet felkaptam egy narancslevet. Néha kicsit naiv vagyok, rosszul mérem fel a sikereimmel járó népszerűségem mértékét.”


Serena Williams, a női tenisztorna amerikai győztese: „Szeretem az ékszereket, de ez az aranyérem mindegyiknél jobban tetszik.”


Usain Bolt háromszoros aranyérmes jamaicai sprinter a 200 méteres síkfutás megnyerése utáni sajtótájékoztatón: „Én most legenda vagyok, csodáljatok, és vigyétek el a híremet a hazátokba! Különben nem adok nektek több interjút.”


Robert Harting, a férfi diszkoszvetés német aranyérmese, aki a sikere után elveszítette az akkreditációs kártyáját, és egy gyorsvasút ülésén aludt éjszaka: „A jó sportoló az éjszakai életben is a legjobbak közé tartozik.”


Bradley Wiggins aranyérmes brit kerékpáros a közönség lelkesedéséről: „Most már tudom, mit érezhetett a Beatles.”


Hamadou Djibo Issaka nigeri evezős a versenye előtt: „Semmi gond, tudok úszni.”


Pauman Dániel a kajaknégyes ezüstje utáni érzéseiről: „Olyan, mintha egy kád Nutellában ülnék.”


Risztov Éva, a tíz kilométeres nyíltvízi úszás szenzációs rajt-cél győzelmet arató olimpiai bajnoka: „Ha tudom, hogy ilyen jó érzés olimpiai bajnoknak lenni, akkor hamarabb leszek az.”


Az aranyérmes Kozák Danuta az 500 méteres taktikájáról: „Úgy gondoltam, hogy nem nézelődök, inkább nyomok egy fúrót, és meglátjuk, mire lesz elég.”


Janics Natasa, a K1 200 méter bronzérmese ama riporteri kérdésre, hogyan érezte magát a verseny után: „Szarul”.


Berki Krisztián arról, hogy Hidvégi Vid (szintén tornász) már


Louis Smith gyakorlata végén tudta, hogy Berki olimpiai bajnok: „Szólhatott volna nekem is.”


Gyurta Dani edzője, Széles Sándor így ünnepelte tanítványa győzelmét:  „Gyorsan megittunk egy kis sört. 4,7 másodperc kellett hozzá, de akkor már le volt nyelve.”


Share Button
Ennyien olvasták: 423

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.