Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

PletyKalap

Központ szeptember 20, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója:  Nem a gombóc kicsi – a pofátok túl nagy!

Politikustörpök. Vaskos boríték érkezett szerkesztőségünkbe a minap. Óvatosan bontottuk fel, nehogy bomba legyen benne vagy Népújság, de szerencsére egyik sem: a hatéves vásárhelyi B. Boróka küldött nekünk rajzokat! Boróka még csak most kezdte a nulladik osztályt, de már tud írni-olvasni, érdekli a politika, élénk figyelemmel követi az aktualitásokat, kedvenc rajzfilmsorozata pedig a Hupikék törpikék. Helyszűke miatt a rajzait sajnos nem áll módunkban közölni (egyelőre), ellenben azt közzé tesszük, hogy szerinte melyik tanácsos, közszereplő, politikus melyik törp lehetne, mert annyira mókásak, hogy az fantörpikus:

 

Ciprian Dobre – Ostobi

Cornel Briscaru – Vadócka

Lokodi Edit – Törpilla

Peti András – Okoska

Csegzi Sándor – Ügyifogyi

Illés Ildikó – Butuska

Smaranda Enache – Segítke

Józsa Tibor – Biciglistörp

Toró T. Tibor – Dulifuli

Tőkés László – Törperős

Szász Jenő – Kertitörp

Verestóy Attila – Törperdész

Kelemen Hunor – Álmoska

Markó Béla – Törpapa

Kovács Péter – Tréfi

Borbély László – Habzsi

Claudiu Maior – Törpojáca

Dorin Florea – Hókuszpók


Trónfosztás. Péntek óta már nem az a legnagyobb állat a városban, aki eddig volt – megérkezett az elefánt!

Beszélni nehéz. Rádiós műsorvezető kislány: „… a Tudor felőli kijáratnál vezessenek óvatosan, mert rendőrök állíccsák a kocsikat”. És most jöjjön egy Janitsák Veca dal…

Kurucinfósodik a Székelyhon. (Természetesen álneves) komment egy romaüldözésről szóló cikkhez: „össze kell szedni őket (értsd: a cigányokat) és egy kéményen kiengedni, ez a megoldás!”. No comment.

Vécé Tudor már kampányol. Ceausescu egykori magyarfaló seggnyalója csak a napokban vette észre, hogy a kolozsvári CFR-ben egy magyarországi focista is játszik, sőt: a jól kidekorált Vass Ádám tetoválásai között felfedezni vélt egy Nagy-Magyarország térképet a futballista nyakán (újabban nemcsak kretén a barom, hanem vaksi is: a magyar címert nézte Nagy-Magyarország térképnek). A GSP TV-ben az alábbiakat nyilatkozta a habzó szájú elmeroggyant:

„Ez a Vass magyarkodik, pedig nem magyar, hanem egy szamár. Hogy mondhat ekkora hülyeséget? (Szerk. megj.: arra utalva, hogy Vass korábban magyar városnak nevezte Kolozsvárt) Van egy tetoválás a nyakán, amit láttam, Magyarország térképe, ami Erdélyt is magába foglalja. Le kellene ragasztania a tetoválást, amikor az első ligában játszik, mert másképp nem tudom, hogy tudjuk eltüntetni, anélkül, hogy ne vágjuk el a gégéjét!”.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ez a fehérjehalmaz – akárcsak Gigi Becali vagy Elena Basescu – európai parlamenti képviselő!

Frissen végzettek, figyelem! Véletlenül sikerült az érettségid, de olyan gyökér vagy, hogy még a Sapientiára se vettek fel, mégis szeretnél továbbtanulni? Van egy tippünk: az alábbiakban felsoroljuk a világ – sőt, mai tudásunk szerint: a világegyetem – tíz legjobb egyetemét; jelentkezz valamelyikre, hátha valamit elnéznek, és tévedésből felvesznek. Sose lehet tudni!

1.) Massachusetts Institute of Technology (MIT); 2.) University of Cambridge; 3.) Harvard University; 4.) UCL (University College London); 5.) University of Oxford; 6.) Imperial College London; 7.) Yale University; 8.) University of Chicago; 9.) Princeton University; 10.) California Institute of Technology (Caltech).

Romániából négy egyetem került be a Top 700-ba – köztük van a Babes-Bolyai is –, de mind a négy az utsó százba; van még hova fejlődni…

Gyümölcsfesztivál. Most hétvégén, szeptember 21-23. között rendezik meg a IV. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált. A programkínálatból szemezgettünk:

– Gyümölcstermesztési tanács­adás, „Gyümölcsfurfang” Játszóház, „Gyümölcsöző értékeink” – fotópályázat-kiállítás;

– Régi és ultramodern gyümölcsfeldolgozó eszközök bemutatása: pedálos gyümölcscentrifuga, hidraulikus málnaturmix, rotációs köszméteszösz-kiszedő, érintőképernyős meggymagoló, injektoros fügedaráló, digitális kökényprés satöbbi;

– „Paradicsom – zöldség vagy gyümölcs?” – vitaest; moderátor Bloody Mary tomatológus (Letchoville, USA);

– Egzotikus gyümölcsök vására: gránátkörte, magvaváló dinnye, kajszinarancs, törpeananász, sztreptokókusz, lómandarin, birsbanán;

– „Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát!” – a Szomszédnéni Produkciós Iroda penészes poénokkal teletűzdelt humorestje;

– Főtámogató: Apple Inc.


Van pénz, nincs foci. MTV sporthírek, a hollandokkal vívott és 4:1-re elveszített vb-selejtező másnapján: „Nem játszott rosszul, de hatalmas védelmi hibákat követett el a magyar labdarúgó-válogatott”.

Kedves (Orbán)királyi televízió, ez nemhogy durva csúsztatás, hanem egyenesen baromság: aki hatalmas védelmi hibákat követ el, ráadásul kábé háromszor annyit, mint ahány gólt kapott, az igenis rosszul játszik. Ennyi.

Überlaikosok számára: Magyarország egy selejtezőcsoportba került Romániával, továbbá Hollandiával, Törökországgal, Észtországgal és Andorrával. Észtországról az átlagparaszt vajmi keveset tud: Tallinn a fővárosuk, alig másfél milliónyian vannak, és finnugor nyelven beszélnek, amikor éppen nem hallgatnak. Így hát bizonyára kevesen ismerik a jellegzetes észt humort, amely a reklámjaikban is tetten érhető. Az Eesti Ekspress nevű észt lapban nemrég megjelent egy testsúlycsökkentő tablettát reklámozó kép – a buchenwaldi munkatáborban, néhány évtizeddel korábban készült fotón álló csontsovány foglyok mellett a következő szöveg olvasható: „Egy, kettő, három… Dr. Mengele fogyitablettái csodát tesznek önökkel!”.

Tekintve, hogy a fanatikus magyar szurkolók is csak mérsékelten filoszemiták, igen valószínű, hogy a két válogatott barátságos meccseket fog játszani egymással.


Filteres tea. Sok tévhit él bennünk az amcsikkal kapcsolatban; az egyik az, hogy prűdek. Well, erre alaposan rácáfoltak múlt héten, egy reggeli(!) csevegős műsorban: a Good Morning America nézőinek a filterezésről beszélt az egyik meghívott színésznő. Esetleg van valaki, aki nem tudja, mi az a filterezés? Nos, az egy olyan szabadidős tevékenység, amely nagyban hasonlít ahhoz, amikor a teafiltert mártogatjuk egy csésze forró vízbe (a neve is onnan jön), azzal az apró különbséggel, hogy a teás zacskó szerepét egy másfajta zacsi tölti be, és nem csészébe tunkolgatják, hanem abba, amit néha megégetnek a hölgyek, amikor túl forró a tea.


Falusi. Egy ember árulja az autóját a piacon. Odamegy hozzá egy pacák, és megkérdi:

– Mennyit fogyaszt ez az autó városban?

– Nem tudom, falusi vagyok.

 


 

Furcsa betegségek, különös  rendellenességek,  ritka nyavalyák

Hiper-szuperamnézia. A szuperamnéziások – alig pár tízen vannak világszerte – képesek életük bármely történésére, momentumára a legapróbb részletességgel visszaemlékezni (pl. hogy milyen színűek voltak a pillangók szárnyain a pöttyök a brutál-borzasztóan kancsi szőke Zsuzsika bugyiján a kiscsoportosok anyák napi szerepének főpróbáján). Nos, a hiper-szuperamnéziások olyasmikre is vissza tudnak emlékezni, amik meg sem történtek velük.

Antivegetarianizmus. Ez nem betegség, inkább amolyan fakszni: semmilyen növényi eredetű táplálékot nem hajlandók magukhoz venni, kizárólag állatalkatrészeket fogyasztanak: húst, szalonnát, bőrt, belső szerveket, de tejet, tojást, ikrát és egyéb ilyesmit nem. Kenyeret vérlisztből dagasztanak, a húsokat csukamájolajban sütik. A nők még a szemükre is kolbászkarikákat tesznek uborka helyett. Kereskedelemben kapható alkoholt nem isznak, házilag készítenek maguknak malacbort, báránybőrsört és pulykapálinkát. Nem vízzel, hanem csontlével oltják szomjukat. Egyetlen kivétel a kávé, de kockacukor helyett húsleveskockát pottyintanak bele, és csirkelábbal kavargatják.

Negrofóbia. A páciens betegesen fél mindentől, ami fekete vagy sötét: a széntől, a sötétítőtől, az ortodox pópáktól, a Tüskevár borítójától, Usain Bolttól, Obamától, Pákótól, Kiszel Tündétől, a tehén seggétől, a középkortól, a repülő fekete dobozától nem, mert az sárga, Batmantől, a feketelistára kerüléstől, a koromtól, a szuroktól és a sültpaprikától.

Depilepszia. A betegre olyan súlyos depressziós rohamok törnek rá, hogy karja-lába rángatózik, harapdálja a nyelvét és habzik a szája, de még ez sem tudja érdekelni.

Síklátás. A látóközpont fejlődési rendellenessége következtében ezek az emberek nem térben látnak, hanem csak két dimenzióban, síkban. Állandóan 3D szemüveget kell viselniük.

Ballucináció. Unilaterális (egyoldali) hallucináció: a betegek ugyanúgy hallucinálnak, mint egészséges skizofrén társaik, de csak a bal szemükkel és a bal fülükkel. (Igen, tudjuk: a hallucináció a fejben történik – hamis érzékelés, amely külső inger nélkül jön létre, az érzékszervek nem játszanak benne szerepet. Tehát egész pontosan: csak a bal lelki szemükkel és a bal lelki fülükkel hallucinálnak. Na!)

Idegenfallosz-, illetve idegenvagina-szindróma. Neurológiai rendellenesség; hasonlít az idegenkéz-szindrómához (alien hand-, szellemkéz- vagy dr. Strangelove-szindróma), amikor a páciens úgy érzi, hogy a keze – ritkábban előfordul a lábbal is – felett elvesztette az uralmat. Mintha az a végtag nem hozzá tartozna, nem a sajátja lenne. Egészségeseknél is előfordul néha, gruppenszex közben.


Share Button
Ennyien olvasták: 513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.