Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

PletyKalap

Központ október 4, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: hol kúrom el minden héten?

Dorin Florea a (múlt) hónap európai polgára. A Buletin de Europa című folyóirat szeptemberi számában szeretett polgármesterünket nyilvánították a hónap európai polgárává. A városfőfő a Somostető-projekt által érdemelte ki e megtisztelő címet. Szerkesztőségünk tagjai, valamint az ott lakók szívből gratulálnak!

 

RMDSZ – hol vannak az eredmények? Ha rámegyünk az RMDSZ honlapjára (www.rmdsz.ro),  és a bal felső sarokban rákattintunk „AZ RMDSZ EREDMÉNYEI” címszóra, a következő üzenet jelenik meg: A KÉRT OLDAL NEM TALÁLHATÓ. Tisztelettel kérdezzük az illetékeseket: fejlesztés alatt áll a honlap, vagy valamilyen egyéb oka van?

Kelemen Hunor – az orcátlanság netovábbja. Azt találta írni a Vásárhelyi Hírlap múlt szerdán egy, az autonómia-leszavazással kapcsolatos cikkben, hogy „az RMDSZ jelenlegi elnöke a tavalyi nagyváradi kongresszuson történt megválasztásakor azt ígérte, hogy lemond a pártvezetésről, ha fél éven belül nem sikerül elfogadtatni a kisebbségi törvényt. Eltelt másfél év, törvény ma sincs, Kelemen Hunor viszont továbbra is RMDSZ-elnök”. Az érintett sajtóirodája még aznap helyreigazítást követelt: Kelemen Hunor csak a kormányból való kilépést helyezte kilátásba erre az esetre, saját lemondását nem. Igen ám, csakhogy a tavaly márciusi kongresszust követően az RMDSZ még bő egy évig hatalmon volt, csak az USL-s puccs után kényszerült ellenzékbe; megismételjük: kényszerült! Nem léptek ki maguktól a kormányból, sem hat hónap múltán, sem utána! És még ők kérik ki maguknak?! Ez már nem a megszokott szimpla, összecsukható pofátlanság – ez egyenesen vérlázító impertinencia, a legaljább azbesztképű cinizmus!

Mi megmondjuk, hova bújjatok! „Nincs olyan ember, aki azt mondaná, hogy nem értünk el eredményeket. De még messze állunk a céltól azokban a kérdésekben, amelyekre az erdélyi magyarság választ vár az RMDSZ-től. Ezt a munkát folytatni kell. Beismerjük a hibáinkat, nem bújunk el az ujjunk mögé, amikor kritikát kapunk, és készek vagyunk kijavítani a hibáinkat” – mondá Kelemen Hunor a parlamenti választások előtti utolsó, Zilahon tartott Szövetségi Képviselők Tanácsán. Akkor, íme egy alternatíva: bújjatok el a mi ujjunk mögé! Akár meg is választhatjátok, melyik ujjunk legyen az, de a szélső négy foglalt.


Marosvásárhelyi Infó.
Újfent kedvenc hírportálunkról szemezgettünk:

– Szörnyű felfedezésre bukkantak tegnap Marosvásárhelyen, a Kárpátok sétányán. A tűzoltók egy férfi holtestére bukkantak a Turbinában. A hatóság emberei most a boncolási eredményekre várnak, hogy kiderüljön miben hunyt el a férfi. (Mily gazdag és gyönyörű édes anyanyelvünk, és egyre gyarapodik, például eme csodás szóvirággal: felfedezésre bukkan!)

– Azon marosvásárhelyieknek, akik még a távfűtési és központosított melegvíz-hálózaton maradtak, visszaszolgáltatják a melegvizet, a tervek szerint körülbelül 10 nap múlva. (Románul: se retrocedeaza apa calda.)

– A tanácsadó dícsérettel illette a Locativ Rt. képviselőit, ugyanakkor megkérdőjelezte a Helyi Tanács hozzáállását, amely ha gyorsabban mozgott volna, és elfogadta volna az első ajánlatot, közel 30 napja már volna melegvíz Marosvásárhelyen. (S ha nagyanyámnak kereke lett volna, kisszekér lett volna.)

– A Maros megyei Rendőrség közleményében az áll, a baleset helyszínéül szolgáló szakaszt végül a hatóságiak közbenjárásával sikerült megnyitni a járművek előtt. (Talán kevesebb olyan szakaszt kellene építeni, amelyek balesetek helyszínéül szolgálnak, és akkor csökkenne a balesetek száma.)

– Borbély László elmondta, az ilyen típusú mozgalmak segítségével hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy a kerékpározás mindamellett, hogy az egészséges életmódhoz szükséges mindennapi mozgást biztosítja, egy környezetbarát közlekedési eszköz. (Logikai feladvány: ha a kerékpározás közlekedési eszköz, akkor a kerékpár…)

– Teljesen megérkezett az ősz. Tegnap este az eső is eleredt, pénteken aligha látunk majd napsugarat az égen. (Ide csak félig, itt még zöldell a karfa az ablak alatt.)

– Az ország keleti részén hideg, felhős időjárásban lesz részünk, esni is fog, a szél ereje pedig váltakozó mutatót mutat. (És zsibbad már Miklós válla, ezért váltott karral mutat útmutató rúddal utat.)

– Dorin Florea ezennel erdei barangolásra hív minden egyes marosvásárhelyit, kortól függetlenül. Most ugyanis megadatik a lehetőség, hogy az autókat otthon hagyva, friss levegőt szívva sétálhassanak egy nagyot az erdőben. (Az lesz ám a nagy szívvás!)

– A piros szalagot a mesebeli Piroska valós mása vágta el, aki személyesen is elkísérte útjukon a sétálni vágyókat. (A későn érkezőket pedig a mesebeli Piroska valós mása hasonmása kalauzolta.)


Jön, jön, jön!!! Sőt: már itt van!!! Múlt szombaton kezdte meg kéthetes lemezbemutató körútját Tamás Gábor, a „Svédországban élő közkedvelt énekes”, aki tizennégy településen mutatja be a Szeresd az életet! című nagylemezét. Legújabb dalai mellett természetesen a régebbi, ismert slágereit is elhozza (megkönnyebbültünk). A Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett táncdalénekes elmondta: annak dacára, hogy minden egyes lemezére valami újat próbál becsempészni, azok egytől egyig „Tamás Gábor-osak”. Ama kérdésre, hogy minek alapján választotta lemezének címét, Gábor elmondta: a szomorú tapasztalataiból kiindulva döntött e cím mellett.

„Nem akarok közhelyeket használni, de a Kárpát-medence magyar településeit járva-kelve mindegyre azt tapasztalom, hogy egyre kedvtelenebbek lettünk. Tudom, hogy a magyarságnak sokszor megvan erre az oka, hiszen rengeteg a rossz hír, amivel a média elözönli az emberek agyát (szerk. megj.: a média már csak ilyen, elözönli az agyat). Mégis úgy érzem, hogy mindennek ellenére vagy talán éppen ezért meg kell keresnünk, és meg kell találnunk azt a legfontosabb valamit, amely nélkül nem lehet szép az élet. Ezt a valamit úgy hívják, hogy szeretet” – fogalmazott a kalotaszegi származású hatásvadász kakóca, izé, művész.

Ezt a valamit pedig úgy hívják, hogy gyomorforgató giccs; aki másképp gondolja, az menjen… vele a Hargitára!


Nyereményjáték! Azon olvasóink között, akik nem Központ-előfizetők, és ezen a héten se rendelik meg a lapot, kisorsolunk három meghívót Tamás Gábor október 12-ei koncertjére, sőt, erőszakkal be is visszük őket!


Dancs Annamari ájuldozik, de aggodalomra semmi ok. Még augusztus végén történt, hogy az erdélyi falunapok üdvöskéjéből budapesti operettsztárrá avanzsált Annamari a Miss Saigon előadás főpróbáján hirtelen eszméletét vesztette, és összecsuklott a színpadon. Az orvosok azt hitték akkor, hogy hőgutát kapott a nagy meleg, a paróka és kosztüm miatt, de ez később tévedésnek bizonyult, hiszen a művésznő azóta is naponta többször elalél, de szerencsére semmilyen betegség vagy kóros elváltozás nincs a háttérben – egyszerűen el van ájulva magától!

Igaz történet egy rendőrről, aki felfedezte a Holdat. Ismeretlen eredetű fényt észlelt éjszakai őrjáratán egy rendőr Nagy-Britanniában; a kitartó nyomozás után kiderült: a Holdat fedezte fel. Miután egy Worcestershire-i hegy tetején meglátta a fényt, rádióján beszólt a kapitányságra, hogy elindul kinyomozni az eredetét. Először azt hitte, illegális pásztorórán kaphat egy párt, mivel a hegyvonulat népszerű az outdoor kamatyot (szabadtéri szexet) kedvelők körében, és egy autó reflektorának vélte a fényforrást. Húsz perc hegymászás után jött csak rá, hogy fel- és a Holddal szembesült. Röstelkedve szólt be a kapitányságra, hogy meglelte a fényforrást, minden rendben, nincs szükség erősítésre. Másnap nem nagyon akaródzott dolgozni menni, hiszen tudta, mindenki rajta fog röhögni. Így is történt: egy farkasember képe díszelgett az öltözőszekrényén.


Kínai étteremben:

– Az milyen hús?

– Cíke.

– És az a másik?

– Az maha.

– És amaz?

– Az kuta.

– Kutya?????? Na de azt nem is lehet…, tilos!!!

– Akkó cíke.


 

Október 4. – az Állatok Világnapja

Azért pont ez, mert Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje egy október negyedikei napon pusztult el. Lássunk néhány állati állatos érdekességet:


●  Az imádkozósáskák valójában ateisták.

●  A kacsacsőrű emlős tojásai szőrösek.

●  A kétpúpú tevéknek abszolút nincs humorérzékük, lehetetlen megnevettetni őket.

●  Ha letépjük a svábbogár fejét, még napokig él tovább; ha a szarvasbogár fejét tépjük le, a svábbogár akkor is él tovább.

●  A törpe lajhármaki szagtalant fingik.

●  Az elefántok érdekes tájékozódási képességgel bírnak: az ormányuk északi fele mohás, onnan tudják, hogy mikor van dél.

●  A rozmárok tulajdonképpen Drakula elhízott leszármazottai.

●  A nyílméregbéka mérge annyira mérgező, hogy három éven aluli gyerekek számára a tekintete is halálos, amikor mérgesen néz.

●   A vakond nem tudja, hogy vak.

●  Bajorországban él a Holstein tehén, amelyik nem füvet, hanem komlót eszik, és tej helyett sört ad.

●  A paradicsommadár tollai instant kihullnak, ha felteszünk neki egy Tamás Gábor számot.

●  Ha egy bikát átoperálnak tehénné, színtévesztő lesz.

●  A vörös óriáskenguru akár 14 métert is tud ugrani, de az abszolút rekord 179 méter, amikor egyikük rátévedt egy aknamezőre.

●  Noé félt az egerektől; nem is vitt egereket a bárkára, de felsurrantak.

●  A macskák ki nem állhatják a hegedűszót, mert a hegedűhúr sok helyen még ma is szárított macskabélből készül.

●  Nemcsak röpképtelen madarak vannak, hanem úszképtelen halak is, például: kősüllő, betonhal, vaskárász, fémponty.

●  Imaházak, templomok környékén él a házilégy (Musca apartamentica) egyik alfaja, a Muscave maria, vagyis az üdvözlégy.

● Bizonyos fajoknál érdekes anomáliák figyelhetők meg, ami az általuk kibocsátott hangokat illeti: a kacsahápogás nem visszhangzik, a kancavinnyogást nem lehet lekottázni, és a szamárbőgés nem hallatszik a mennybe.


Share Button
Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.