Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

PletyKalap

Központ október 12, 2012 Kávé mellé

pletykaPletyKalap

A hét mottója:  Akkora paraszt vagy, hogy alanyi jogon kapod az agrártámogatást.

Claudiu Maior még mindig alpolgármester! Fizetett hirdetés különféle vásárhelyi sajtótermékekben: „A 0800-888 999-es számot formálva minden kedden Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalával kerül közvetlen kapcsolatba. Az önök hívása ingyenes, és a hívást a város alpolgármestere, Claudiu Maior veszi át. Abban az esetben, ha olyan észrevételeik, javaslataik, kérdéseik vannak, amelyek blablabla…”. Freudi elírás volna? Aligha.


RMDSZ – esélytelen fiatalok. Azzal kérkedik az RMDSZ – többek között –, hogy soha ennyi fiatal jelöltet nem indítottak, mint most. Ami igaz is, csak vagyon néki egy hangyafasznyi szépséghibája: a biztos bejutást kínáló körzeteket a markózsálemek és borbélyszauruszok bérelték ki, míg a fiatal jelöltek 90%-ának annyi esélye sincs a bevergődésre, mint Osama bin Ladennek a posztumusz béke-Nobel-díjra.

Borbély mondja verébnek… Azon poénkodott  nemrég az ETV-ben, hogy Toró T. Tibor – temesvári létére – a sepsiszentgyörgyi körzetben indul.

Hát kend? Kend hol indul? A régi, de mára bizonytalanná vált marosvásárhelyi körzetben? Nem? Hát akkor hol? Kicsit hangosabban, ne motyogjon! Hol??? A Nyárád-menti körzetben?! A színmagyar Nyárád-menti körzetben, ahonnan még Móricka is kacagva jutna be? Akkor, íme, egy találós kérdés: hallgatásra intő szó, négy betű, mi az? Kuss!!!

EMNP – teljes letámadás. Minden erdélyi megyében állít jelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt a decemberi parlamenti választásokon – jelentették be a párt vezetői az EMNP Országos Választmányának vasárnapi alakuló ülése után Marosvásárhelyen.

Miért csak minden erdélyi megyében? Miért nem minden romániai megyében? Annyi esélyük volna bekerülni Suceava vagy Dambovita megyében is, mint a legtöbb erdélyiben. Még nem késő meggondolni!

Államférfiak a sírásról.

1940. május 13., angol parlament alsóháza, bizonyos Winston Churchill (a közelgő háború kilátásait ecsetelve): „nem ígérhetek mást, csak vért, keservet, könnyeket és verítéket”.

Nemzeti Gyásznap (október 6.), Székely vértanúk emlékműve, Frunda György (vagy Kerekes Károly, a VH tudósításából nem derül ki egyértelműen): „… ha nem jutunk be a parlamentbe, akkor mindannyian sírni fogunk”.

Hát…, ha mink mindannyian nem is, de hogy közületek páran nemhogy sírni, hanem egyenesen zokogni fognak, az tuti!

Egymás ellen acsarkodva nem egy nemzet itt a nép. Peti András, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsi frakcióvezető-helyettese, a fenti nap, valamint annak kapcsán, hogy az MPP és az RMDSZ külön emlékezett: „Mi is magyarok vagyunk, ők is magyarok, de külön ünnepelünk, és egymás ellen harcolunk”. Igen. Ez van.


Vásárhelyi Hírlap – már megint az a fránya pálca! „A Petőfi-szobornál az MPP és az SZNT vezetői azt rótták fel az RMDSZ-nek, hogy asszisztál a butításhoz, és a névtelenségbe akarják burkolni az erdélyi magyarságot, valamint a katalánok példáját említve Székelyföld autonómiája mellett törtek pálcát…”.

Legutóbb elmagyaráztuk részletesen, most csak röviden, tehát:

Pálcát tör valaki/valami felett = kedvezőtlen, lesújtó ítéletet mond valakiről/valamiről.

Lándzsát tör valaki mellett = síkra száll valakiért, védelmére kell valakinek.

Nem lehet keverni.


Erdélyi magyar katyvasz. Történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy Románia parlamentjébe két magyar párt is bejusson a december 9-ei választásokon – nyilatkozták az Erdélyi Magyar Néppárt okosjóskái október 7-én, Marosvásárhelyen. Szerintük már most borítékolható, hogy az RMDSZ ott lesz a bukaresti törvényhozásban, a 6-3-as alternatív küszöbbel azonban a Néppárt is bejuthat. Az MPP-vel való együttnyűködésről a polgáriak október 13-ai kongresszusa után születik döntés, de szándék mindkét félben van.

Valóban történelmileg példátlan volna két ungarische párt szimultán bekerülése a valah parlamentbe, de ezt inkább egy felhőn láblógatva jelenthetjük ki valószerű/valószínű lehetőségként, a realitás leaszfaltozott földútján állingálva már aligha. Elemi matekkel persze kijön, csakhogy ez egy többismeretlenes egyenlet, amelynek még az értelmezési tartománya sincs meghatározva – lévén hogy az ún. „alternatív bejutási küszöb” ma van, holnap nincs, ebben a sürgősségi rendeletekkel (félre)kormányzott országban, egy tollvonással érvénytelenítik seperc alatt, ha éppen úgy áll fel nekik. Bizony-bizony, mondom néktek: ne vegyétek ti készpénznek ama alternatív küszöböt!

Továbbá: az okés, hogy Tiborék kivárnak Jenőék kongresszusáig, de az minimum gyengíti egy esetleges kollaboráció sanszát, hogy Tőkés nemcsak Hunorékat, hanem az MPP-t is keményen osztogatja, már most: „A parlamenti választások közeledtén csak sajnálni lehet, hogy az egypárti kizárólagosságra törekvő RMDSZ újból meghiúsította a nemzeti minimumon alapuló erdélyi magyar összefogást. Hasonlóképpen sajnálatos, hogy saját tagságával és választóival szembe menve, az MPP csúcsvezetősége szintén hátráltatja a nemzeti együttműködést”.

Miért nem egyesülnek ezek hárman, de tényleg? EMPDNT – Erdélyi Magyar Polgári és Demokrata Nép-nemzeti Tokány – ez lenne a nagy transzilván magyar össze-visszafogás pártja. Abba aztán mindenki beletehetné a sajátját…

Tőkés László megmondta – de valójában mit is? Múlt hét végén, az RMDSZ zilahi Szövetségi Képviselők Tanácsán néhány tulipánfejes tudni vélte, hogy Tőkés László is indul a választásokon, méghozzá a marosvásárhelyi szenátori körzetben, Frunda ellen. Az érintett erre azt válaszolta: „Ez nevetséges, gyerekes. De miért ne indulhatnék? Minden jogom megvan erre. Amúgy – őszintén szólva – nem szívesen indulnék, és nem is tevődött ilyen formában fel, hogy döntsem el, hogy indulok, vagy nem indulok, de ha nagy szükség lesz erre, akkor akár az is előfordulhat, hogy részt veszek a választásokon”.

Aki ebből ki tudja hámozni, hogy tulajdonképpen mit mondott, az szíveskedjék beküldeni szerkesztőségünk címére.

Orbán Viktor Vásárhelyen! Megint! A magyar miniszterelnök marosvásárhelyi látogatását kihasználva Dorin Florea felkérte Orbán Viktort, hogy az október 17-18-án Bukarestben sorra kerülő Európai Néppárt Kongresszusán szakítson több időt a régió problémáinak megismerésére. Orbán elfogadta a felkérést, sőt, ígéretet tett arra vonatkozóan is, hogy november folyamán újból Marosvásárhelyre látogat.

A vizita pontos időpontja egyelőre ismeretlen, mert még a Vatikánnal is egyeztetni kell: Viktort szentté fogják avatni a Sapientia udvarán!

Polgármesteri Hivatal – még nekik áll feljebb! A Vásárhelyi Hírlap jegyzetírója bátorkodott szóvá tenni múlt héten, hogy a Bor és a Kézműves Mesterségek Ünnepére (pontosabban: Sărbătoarea Vinului şi a Artei Meşteşugăreşti) készülvén, a Polgármesteri Hivatal illetékese nem a magyarországi zenei méjnsztrím kondérjába meríté kanalát, midőn azon ételődék, hogy kit is hívjanak meg eme rangos eseményre odaátrúl, hanem a mosogatóleves gagyifazék tetejéről halászott le kettőt, találomra. Vagyis: finoman megjegyezte, hogy Gergely Róbert bácsi és a 3+2 fedőnevű bugyigagyi nem biztos, hogy minden vásárhelyi magyar zenekedvelő vágyainak a netovábbja…

Nosza, illetékesék már másnap le is reagálták egy X-es, azaz (a mi pénzünkből) fizetett közleményben, „A replika jogán” címmel. Idézünk belőle: „Rosszindulatúnak és alaptalannak tartjuk a szerző véleményét, miszerint a fellépők felett rég eljárt az idő, és zenéjük nem megfelelő…. Biztosíthatjuk önöket, hogy a Magyarországról hívott együttesek ideje még nincs lejárva, nemzetközi hírnévnek örvendenek, és kiváló szórakoztató, zenei műsorukkal várják a marosvásárhelyieket”.

Azt a kiskésit! Nem is értjük, miért nem Florea és Maior ül az X-faktor zsűrijében Geszti meg Feró helyett, ha már ennyire képben vannak!

Csak emlékeztetőül: amikor pár évvel ezelőtt egy újságíró megkérdezte a polgármestert, hogy miért hívtak olyan kevés magyarországi előadót a Marosvásárhelyi Napokra, önelégült vigyorral azt válaszolta: hívtunk volna többet is, de nincsenek.


Hol volt a fejed?

– Anya, terhes vagyok….

– Ejnye kislányom! Hát hol volt a fejed???

– A motorháztetőn….


 

REKLÁMVERSEK II.

A reklámszöveg általában vagy az angol eredeti tükörfordítása: Red Bull gives you wings – A Red Bull szárnyakat ad, vagy csak simán gagyi: Auchan – nálunk az árak a földön járnak. A „Nincs többé korpa, csak gyönyörű haj!” a városi célközönségnél még elmegy, de a paraszt instant beparázik: akkor most éhen döglenek a disznók? A „Szabadság, szeretem!” Suzuki-reklám már jobb, hiszen azokban is felidéződik a Petőfi-hexasoros, akik fel voltak mentve magyarból. Ezt a literatúra-marketing/líra-advertising vonalat kellenék követni; lássunk néhány további példát:


S a kis szobába toppanék,

Röpült felém anyám…

„Ki adott kendnek szárnyakat?!” –

„Hát a Red Bull, Sanyám!”


De szeretnék menő lenni,

Pierre Robert sajtot enni,

Audival járni-kelni,

S Oltchim-részvényeket venni!


Gyermekem! Ne mozdulj Prága városából!

Kiveszlek, kiváltlak a nehéz rabságból.

Arannyal, ezüsttel megfizetek érted,

S az iPhone-t is megveszem, az ötöst, ahogy kérted.


Ó, Bem, vitéz vezérem, dicső tábornokom!

Miccósz, milyen penge az új Asus laptopom!


Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,

Még zöldell a nyárfa az ablak előtt,

De láttad a budin az új szarsikálót?

A Realban vettem, még tegnapelőtt.


Mint ha pásztortűz ég őszi éjtszakákon,

Messziről lobogva tenger pusztaságon:

Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem,

Mintha Sony-n nézném, full extra HD-ben!


Tegnap ettem utoljára; az igaz, hogy keveset,

Update-diétára fogott ez a Norbi engemet!


Ki volt tanítód? Hol jártál iskolába?

Hogy lantod ily mesterkezekkel pengeted.

Az iskolákban nem tanulni, hiába,

Ilyet…, a verselj.hu-ról szedted ezeket.

Kicsalta a leányt édes beszédével,

Átfogta derekát mind a két kezével,

Megcsókolta száját nem egyszer, sem százszor,

S a Potemixnek hála meg is hágta párszor.


Share Button
Ennyien olvasták: 543

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.