Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

PletyKalap

Központ október 18, 2012 Kávé mellé

PletyKalap

pletykaA hét mottója:  A vélemény olyan, mint a s*gglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra.

Dorin Florea: „Bukarestbe kéne menni, szenátornak kéne lenni…”. Urbénk polgármestere múlt kedden bejelenté: azon gondolkodik – egész úton hazafelé –, hogy a decemberi parlamenti választásokon szenátorjelöltként induljon a marosvásárhelyi választókerületben. „Az ellene és mellette szóló érveket mérlegelve hoztam meg a döntést, 90 százalékban biztos vagyok benne, de konzultálnom kell még a város lakosaival is. Miért kínlódjak még négy évig az önkormányzat képviselő-testületével, amikor máshonnan is segíthetem a várost? A voksok több mint ötven százalékát szereztem meg a polgármester-választáson, így van esélyem arra, hogy bejussak a szenátusba, főleg, ha a lakosság továbbra is támogat” – nyilatkozta.

Hásze mennyél, apja, magas térdemeléssel! Ha valakinek, akkor neked ott a helyed, a szennyátusban! Akinek annyi vaj van a fején, mint tenéked, annak ott biztonságos, oda nem süt bé a nap. De ha be találsz jutni, akkor kinevezed Claudiust helytartódnak, horribile dictu Csegzi Alejandrót? Vagy új polgimájszter-választást fognak kiírni? Erre is reagáljatok, apja, ne csak a „nemzetközi hírnévnek örvendő” bugyizenekart védelmezzétek fizetett hirdetésekben!

Szagos határozat. Hó elején megszavazták a tanácsosok ama határozatot, amely szerint nyilvános vécéket fognak elhelyezni Meggyesfalván, a Kövesdombon és a Tudorban. (Az infó a marosvásárhelyiNfóról származik, kissé átfogalmaztuk, de álljon itt az eredeti is, valamennyiünk örömére: „Megszavazták a tanácsosok azt a határozatot, amely során nyilvános toaletteket szerelnének Megyesfalvára, a Kövesdombra és a Tudorba”.) A mintegy 60000 euróba kerülő népkakáldák (igényesebben: szociális szarodák) használata díjmentes lészen, a sza…, izé, a karbantartásukat pedig az önkormányzat vállalja magára (kár, hogy nem a két tanácsadó). Felszerelésük jövő tavaszra várható. Oké, addig tartjuk.


Jó hír – rossz hír.

A jó: a helyi tanács múlt pénteki döntése értelmében a gigakalória ára az előttünk álló fűtési szezonban 391 lej lesz, de a lakosság továbbra is csak 231 lejt fizet a hőenergia gigakilójáért; a 160 lejes különbözetet az önkormányzat csengeti ki.

A rossz: továbbra sincs fűtés.

Biró Zsolt az új MPP-törzsfőnök. Biró Zsoltot választotta új elnökévé a Magyar Polgári Párt szombaton Székelyudvarhelyen. Az MPP Országos Tanácsa rendkívüli, tisztújító gyűlésén 69 küldött támogatta Biró Zsolt megválasztását, 41-en ellene szavaztak, ketten (máshol) tartózkodtak. Székfoglaló elnöki beszédében Zsolt egy „új magyar erkölcsi többség” kialakítását nevezte fő feladatának, jelentsen az bármit is. Kijelentette, hogy az MPP csakis a szervezeti önállóság megőrzése mellett tud elképzelni bármiféle választási együttműködést. Az MPP élére azért kellett új elnököt választani, mert az alakulat eddigi vezetőedzője, Szász Jenő lemondott a kapitányi tisztségről, és elment Budapestre intézni a nemzetstratégiát.

Az MPP új elnöke többek közt elmondta: „Fontosak az utak – az RMDSZ által (szurokba vagy valami másba mártott fakarddal) kiharcolt útkátyúzásokra utalt –, de fontosabb, hogy hova vezetnek, és még fontosabb azt tudnunk, hogy hova akarunk eljutni. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, csak sodródunk, vagy bolyongunk”.

Mink nem szeretünk sem sodródni, sem bolyongani; még kevésbé porlani, mint a szikla – vezesd hát, kérünk, győzelemre néped, Zsolti királyfi, csillagösvényen… Izé, fenyőcsapáson. A csillagot Tiborék levédték.


Holló a hollónak nem, de László a Lászlónak… Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a fent említett happeningen közölte: továbbra is vállalja az MPP tiszteletbeli elnöki megtisztelő tisztségét, ha a párt megőrzi politikai alapelveit és szervezeti önállóságát (jó lenne tudni, ki mondta először, lásd fent).

Kövér úgy vélte, igaz emberek voltak az MPP politikusai, amikor azt képviselték, hogy egyetlen magyar ügy van, „miközben az RMDSZ csúcsvezetői támogatást nyújtottak a magyarországi balliberálisoknak ahhoz, hogy azok még a jogszabályokból is kitöröljék az egységes nemzet fogalmát”. Hozzátette, igaz emberek valának akkor is, amikor a székelység területi autonómia iránti igénye mögé, izé, alá, na, mellé álltak, miközben az RMDSZ csucsuvezetői Bukarestben cserben hagyták a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet.

A Nemzet Bajsza azt is az igaz megnyilvánulások sorában említette, hogy 2007-ben segítséget nyújtottak ahhoz, hogy legyen Brüsszelben az erdélyi magyarságnak egy független képviselője (mi is segítséget nyújtunk: Tőkésre utalt). „Lett ilyen képviselő, aki aztán 2009-ben feladta függetlenségét, nektek pedig megüzente, hogy bukott párt vagytok” – tette hozzá. Tisztelettel, ez nem igaz: nem adta fel, csak felfüggesztette egy kicsit…

Végezetül arra biztatta az MPP küldötteit: ha évek múltán unokáik megkérdezik, mit tettek a magyarságért, Erdélyért, a Székelyföldért, Luther szavaival élve lelki megnyugvással válaszolják: „ott álltam, másként nem tehettem”.

Puskás Öcsi (amikor a magyar vámos megkérdezte a határon, valamikor az ötvenes években, hogy mi van ebben a zacskóban, madáreledel, felelte, mire amaz kibontotta, ez nem madáreledel, hanem kávé!): eszi, nem eszi, mást nem kap!


Nobel-békedíjat kaptunk! Az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében (khmmm…). Emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő pénzjutalom is jár.

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni. Vagyis: ha minden uniós parasztnak szól, akkor sikeresen lenullázták a Nobel-díj értékét itt Európában – ha mindannyiunknak van, akkor…

Figyeljék a postaládát, mert a fejenkénti ötven filléres jutalmat a napokban mindenkinek egyenként elküldik!


Torockón páleszezett Jeremy Irons. Az Oscar-díjas brit színésszel futott össze egy torockói kocsmában egy magyarországi fotós csoport.

A négy tatabányai fotográfus egy torockói csárdában fedezte fel a világhírű színészt, aki elmondásuk szerint helyi italokat kóstolgatott. Irons egy nővel ült a fogadó egyik asztalánál (bár lehet, hogy a másiknál), mondták a fotósok, akik fényképen meg is örökítették a nem mindennapi vendéget.

Hol Károly herceg sündörködik itten, hol a kisebbik fia, Harry boy, hol Jeremy. Ezek meg fogják venni Erdélyt, vazzeg!


A pohártól függ, mennyit piálunk!
Legalábbis a Bristol Egyetem kísérleti pszichológusai ezt állítják, miután 159 férfi és nő részvételével elvégeztek egy erre vonatkozó rendkívüli(!) vizsgálatot. A „szakemberek” úgy találták, hogy eltérés van az elfogyasztott alkoholmennyiségben, attól függően, hogy valaki gömbölyű vagy egyenes falú pohárból issza azt.

A pszichológusok vizsgálatai szerint, míg az egyenes falú, 3 decis pohárból átlagosan 11 perc alatt kortyoljuk ki az italt, az ugyanekkora, de gömbölyű pohár esetében ehhez mindössze 7 percre van szükség. A szakemberek szerint a különbség oka az, hogy az alkoholos italoknál valamiféle ütemezést szabunk meg magunknak arra, hogy milyen gyorsan fogyjon el az előttünk lévő adag, és ezt az ütemezést egyenes falú pohár esetében könnyebb betartani.

Hazatántorog a részeg, mire az asszony: Józsi, te disznó, megint gömbölyű falú pohárból ittál?!


Elnézést. Csávó kijön a (leendő vásárhelyi) nyilvános vécéből, odalép hozzá egy nő:

– Elnézést, koedukált?

– Nem. Szartam.


 

REKLÁMVERSEK III.


A reklámszöveg általában vagy az angol eredeti tükörfordítása: Red Bull gives you wings – A Red Bull szárnyakat ad, vagy csak simán gagyi: Auchan – nálunk az árak a földön járnak. A „Nincs többé korpa, csak gyönyörű haj!” a városi célközönségnél még elmegy, de a paraszt instant beparázik: akkor most éhen döglenek a disznók? A „Szabadság, szeretem!” Suzuki-reklám már jobb, hiszen azokban is felidéződik a Petőfi-hexasoros, akik fel voltak mentve magyarból. Ezt a literatúra-marketing/líra-advertising vonalat kellenék követni; lássunk néhány további példát:


Bár maradtam volna benne végig!

De az embert vágyai vezérlik;

Vágyaimnak sólyomszárnya támadt,

Mert leküldtem Red Bullból vagy hármat.


Ágnes asszony a patakban

Fehér lepedőjét mossa.

Furazolidont szed – többé

Össze magát sose fossa.


Mintha lába kelne valamennyi rögnek,

Lomha földi békák szanaszét görögnek.

Görögjenek tőlem, tojok a fejökre:

Mejünk a Besttours-szal két hétre törökbe!


Edward király, angol király, léptet fakó lován:

Körötte csend amerre ment, és néma tartomány.

Montgomery a vár neve, hol aznap este aludt,

A B.S. Guarding egész éjjel őrizte a kaput.


Debrecenbe kéne menni,

Pulykakakast kéne venni…

„Aztán mégis miből, bátya?”

„Ihún van a Visa-kártya!”.


Reszket a bokor, mert madárka szállott rá,

Reszket a lelkem, mert eszembe jutottál;

Ellenben se fejem, se kezem nem reszket:

Okos, ki Ariston kiskazánt szereltet!


És mily sokat nyerék! Pusztán a pályabér

Majd elhomályosít, midőn felém ragyog:

De hát a ráadás!… Lelkem lelkéig ér,

Hogy még egy Tefal vasalót is kapok!


Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.